“BEYKOZ” VE “SARIYER” VAPURLARI HİZMETE ALINIYOR…


İstanbullular’ın oylarıyla belirlediği 4 numaralı Şehir Hatları Vapurunun ikisi daha hizmete alınıyor…

FATİH, BEYOĞLU ve KADIKÖY’ün ardından şimdi de “BEYKOZ” ve “SARIYER” vapurları Marmara sularıyla buluşacak…

  • Deniz ulaşımının payını artırmak amacıyla yapılan yatırımlar aralıksız sürüyor. Yeni alınan her bir gemi ile denize adeta köprü kuruldu. Filomuz büyürken, yolculuk süreleri kısaldı…
  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hizmete aldığı bu vapurlarla, 20 yıl aradan sonra ilk defa Şehir Hatları filosuna yatırım yaparak vapur katmış oldu…


İstanbul’un sembolü haline gelen Şehir Hatları Vapurları’na 20 yıl aradan sonra yenileri eklenmeye devam ediyor. Yeni vapurlarımızın tamamı Türk tersanelerinde ve Türk mühendisler tarafından yapılıyor.

Bu iki adet yeni vapurun da hizmete alınmasıyla İstanbullular’ın, “Haydi İstanbul Vapurunu Seç” kampanyasında oy kullanarak 8 model arasından belirlediği 4 numaralı Şehir Hatları Vapuru’nun ilk beş adedinin alımı tamamlanıyor.

Vapurların ilki olan “Fatih” 31 Ocak 2009’da, “Beyoğlu” ve “Kadıköy” ise 08 Haziran 2009’da hizmete alınmıştı.

Şimdi de “BEYKOZ” ve “SARIYER” adlı Şehir Hatları Vapurları, İstanbullular’la buluşuyor. Vapurlar, 10 Ekim 2009 – Cumartesi günü düzenlenecek törenle hizmete alınacak. 

2006 yılında iki ay süren (24 Nisan - 24 Haziran) bir kampanya ile belirlenen ve 368 bin 575 oy kullanılan kampanyada oyların % 41’ini alan 4 numaralı modelin üretimine Tuzla Çeliktrans Tersaneleri’nde başlanmıştı. Türk mühendislerce kendi tersanelerimizde inşa edilen vapurların her birinin maliyeti 9,3 milyon dolar. 

Vapurlara, Şirket-i Hayriye geleneğinin sürdürülmesi amacıyla semt isimleri verilmesi kararlaştırıldı. Bu amaçla “Fatih”, “Beyoğlu” ve “Kadıköy”den sonra hizmete alınacak vapurlar, “Beykoz” ve “Sarıyer” isimlerini aldı.


Günümüz Şehir Hatları formuna en yakın model olan 4 numaralı vapurun teknik özellikleri;

  • Boyu 68 m, eni ise 13 m. olan vapur, 1.800 yolcu kapasiteli ve 14 knot deniz mili hız yapabiliyor.
  • Dünyanın en gelişmiş manevra gücüne ve kabiliyetine sahip sistemlerden birisiyle donatılan gemi, mevcut vapurlardan daha kısa zamanda seferlerini tamamlayacak. 4 ana jeneratör, elektrik motoru tahrikli Azimut Pervane Sistemi, gelişmiş seyir cihazları ve yüksek ivmeli yavaşlama ve hızlanma özellikleri ile de son derece güvenli.
  • Geniş ve ferah salon, panoramik camlar, klima sistemi ve minimum titreşime sahip geminin üst, ön ve arkası açık. Güvertede oturma yerleri mevcut ve otomatik kapı sistemi ile iskeleye yanaşmadan kapılar açılmayacak.
  • Her türlü konforun düşünüldüğü gemiler, ayrıca minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzost emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip.
  • İçinde; revir, bebek bakım odası, evcil hayvan barınakları, büfe, 6 adet plazma televizyon ve 1 adet DVD player, GPS üzerinden uyduya kilitlenebilen dijital anten sistemi gibi sosyal donatı alanlarının da bulunduğu gemilerde, fiziksel, görme ve işitme engelliler için de tasarımlar yeralıyor. Engelliler için uygun rampa, engelli tuvaleti, özel ışık ve ses düzeni zemin kaplaması gibi özellikler bunlardan bazıları.
  • Şehir Hatları konseptindeki ahşap sıcaklığını İstanbullular’a yaşatmayı sürdürmek için Afrika’dan getirilen 14 ton iroke ağacı menşeyli ahşap malzeme kullanıldı.
  • Yeni gemilerde, gemicilerin halat mahalli de yolculardan ayrılarak oluşabilecek herhangi bir tehlikenin önüne geçildi.

“BEYKOZ” ve “SARIYER” Vapurlarının Hizmete Alınış Töreni

TARİH : 10 Ekim 2009 – Cumartesi
SAAT : 14.00
YER  : Kabataş İDO İskelesi

 

Editör: TE Bilişim