Beyaz madde, Çanakkale Boğazı'nda 

İzmit Körfezi'nde uzun süre deniz yüzeyini saran esrarengiz beyaz madde, Çanakkale Boğazı'nda bir kez daha kendisini gösterdi. Çanakkale Boğazı'nda ilk kez geçen eylül ayı başında gözlenen köpüğe benzeyen beyaz madde bu sabah deniz yüzeyini yeniden kapladı.

Bu sabah Çanakkale- Kilitbahir arasında yolcu ve araç taşıyan özel şirkete ait mini feribotların yanaştığı limanın iç bölümünde, araba vapurlarının yanaştığı iskelenin çevresinde ve Yat Limanı içinde deniz yüzeyinin beyaz bir maddeyle kaplandığı görüldü. Kordon boyunda yürüyüş yapanlar köpüğe benzeyen beyaz maddeyle kaplanmış denizi tedirginlikle seyretti, ancak olup bitene bir anlam veremedi. İskelede 30 yıldır taksicilik yapan Soner Çekiç, "İlk kez denizde böyle beyaz bir madde görüyorum. Ne olabilir bilmiyorum. Allah korusun, deprem belirtisi midir nedir bilemiyorum" diye konuştu.

EYLÜL AYINDA DA GÖRÜLMÜŞTÜ

Deniz üzerindeki beyaz madde daha önce de Çanakkale Boğazı'nda görüldü. Geçen eylül ayı başlarında Çanakkale Boğazı'nın değişik bölgelerinde kendisini gösteren beyaz madde balıkçıları isyan ettirmişti. Balıkçılar, bu maddenin ağlarını dibe batırdığı için balıkları kaçırdıklarını belirterek dert yanmıştı.

AKINTININ FAZLA OLUŞU ÇANAKKALE'NİN ŞANSI

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi araştırma görevlisi Özgür Emek İnanmaz, ilk kez eylül ayında boğazda görülen esrarengiz beyaz maddenin sırrını çözmek için laboratuvar ortamında deneyler yaptıklarını söyledi. İnanmaz, "Eylül ayında deniz yüzeyindeki esrarengiz beyaz maddeden alarak inceledik. Ancak canlının bozulmuş hali olduğu için hangi tür canlıya ait olduğunu bulamadık. Suyun bakteriyolojik değişimine baktık. Su kalitesinde çok fazla bir değişim görmedik. Tuzluluk ve oksijende bozukluk görmedik. Ama bu Çanakkale'nin akıntı şartlarına da bağlı olabilir. Bu madde durgun bir körfez ya da koyda olsaydı, oksijeni çok fazla tüketebilirdi. O zaman da o tabakanın altındaki canlılar ölebilirdi. Ama Çanakkale Boğazı'na akıntı çok kuvvetli olduğu için çok fazla zararını hissetmiyoruz. Olay sadece görsel bozukluk olarak kalıyor" dedi.

ESRARENGİZ MADDENİN SIRRI DENİZANALARI OLABİLİR

Araştırma görevlisi Özgür Emek İnanmaz, denizanalarını denizsuyuna koyarak yaptıkları deneyde de bu beyaz maddenin görüntüsünün ortaya çıktığını söyledi. İnanmaz, "Deniz suyunu tanklarla laboratuvar ortamına taşıdık. Canlı gruplarının karışımı sonucunda ne gibi değişiklikler olduğuna baktık. İlk denememizi deniz analarıyla yaptık. Tanklardaki deniz suyuna boşalttığımız deniz analarının öldükten bir süre sonra, bakteriyolojik parçalanma sonucunda denizde bugün görülen manzaraya benzeyen bir görüntü ortaya çıktı. Ancak diğer canlı gruplarıyla da deneyler yapacağız" diye konuştu

vatan

Editör: TE Bilişim