Beşar Esad, Marmaray'ı İnceledi

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Marmaray Projesi platformunda incelemelerde bulundu.

Esad, Bakan Yıldırım ve öteki yetkililerle karadan platforma uzanan köprüyü yürüyerek, Asya'yı Avrupa'ya deniz altından bağlayacak Marmaray Projesi'nin Kızkulesi açıklarındaki Marmaray platformuna geldi. Bakan Yıldırım ve yetkililer, burada Suriye Devlet Başkanı Esad'a Marmaray Projesi hakkında bilgi verdi.

Yıldırım, Marmaray Projesi'nin dünyanın en derin tünel projesi olduğunu ifade ederek, ''Marmaray, mühendislik ve teknik bakımdan dünyadaki tek proje'' dedi. Marmaray'ın tamamlandığında Avrupa ve Asya kıtaları arasında toplam 77 kilometre uzunlukta olacağını ve saatte tek yönlü 75 bin kişiyi taşıyacağını belirten Yıldırım, projenin yabancı kredi ile yapıldığını anlattı.

Binali Yıldırım, projenin tamamlanması durumunda İstanbul'un toplu taşıma problemine ve trafik sorununa ciddi bir çözüm getireceğini ifade etti. Bakan Yıldırım, toplamda 11 tünel elemanı olduğunu, bunların 4'ünün batırılma işleminin tamamlandığını, 5.  tünel elemanının batırılma işlemlerinin Kasım ayında diğerlerinin ise 2008 tamamlanacağını söyledi.

Marmaray Proje Müdür Vekili Hüseyin Belkaya da Beşşar Esad'a proje hakkında kısa bir brifing verdi.

Toplu taşımada raylı sistemin önemine değinen Belkaya, İstanbul'da raylı taşıma oranının yüzde 3.6 olduğunu, proje tamamlandığında bu oranın yüzde 27.7'ye yükseleceğini söyledi.

Toplam maliyetin 2 milyar 530 milyon Avro olduğunu belirten Belkaya, Marmaray Projesinin Avrupa kısmının 19,6 kilometre, Asya kısmının 43,4 kilometre, boğaz geçiş kısmının 1,4 kilometre, delme tünellerin ise 12,2 kilometre olduğunu bildirdi.

Tünel fikrinin tarihini anlatan Belkaya, ilk projenin 1860 yılında tasarlandığını, bu proje ile 147 yıllık bir hayalin gerçekleştiğini kaydetti.

Tünel elemanlarının da Tuzla'daki Ulaştırma Bakanlığına ait tersanede yapıldığını ifade eden Belkaya, tünel elemanlarının, imalatın ardından batırılma işleminin gerçekleşmesi için önce Büyükada'ya getirildiğini, burada testlerden geçirildikten sonra hava koşullarının uygun olması durumunda da Kız Kulesi açıklarında batırılma işleminin gerçekleştiğini anlattı.

Proje ile ilgili bazı sorunlar da olduğunu ifade eden Belkaya, Yenikapı ve Üsküdar'daki tarihi eser kazısı çalışmaları nedeniyle projenin istenen hızda ilerleyemediğini söyledi.

Marmara'nın deprem riski hakkında da bilgi veren Belkaya, projenin depreme dayanıklı  yapıldığını vurguladı.

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra Ayrılıkçeşme'de Atatürk Tüneli girişini gezdi.

Ulaştırma Bakanlığı Web Sitesi www.ubak.gov.tr

Editör: TE Bilişim