Benzin Fiyatı 4 YTL'ye Çıkacak  
 
Petrolün yükselmesi, dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye’de kötü senaryoları gündeme getirdi. İşte konuşulanlar

Petrolün yükselmesi, dünyanın en pahalı benzinini kullanan Türkiye’de kötü senaryoları gündeme getirdi. Petrolün varil fiyatının 150 doları bulması durumunda Türkiye’de benzin 4 YTL’ye çıkabilir.

Türkiye dünyanın en pahalı benzinini kullanıyor. Son dönemde petrol fiyatlarının 100 dolara çıkması Türkiye’de benzin fiyatının ‘nereye çıkacağı’ sorusunu gündeme getirdi.

Yapılan senaryolara göre, bu yıl içinde Petrol Üreten Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi artırmaması halinde petrol fiyatları 150 doları bulacak. Kuzey yarım kürede yaşanan kış şartları, ABD petrol stokunun azalması, Çin ve Hindistan’da petrol talebinin artması bu senaryonun gerçekleşeceği ihtimalini gündeme getirdi.

Hal böyle olunca, Türkiye’de 1 Ocak’ta yürürlüğe giren kurşunsuz 95 oktan benzinin fiyatı 3.11 YTL’den 4 YTL’ye çıkabileceği konuşuluyor.

ALLAH’TAN DOLAR DÜŞÜK
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, benzin fiyatının 4 YTL’ye çıkmasını kara tablo olarak değerlendirdi, ancak gidişatın bu yönde olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarında ipin ucunun kaydığını vurgulayan Alkan, petrol üretimi yapan ülkelerin yüksek fiyatları bir fırsat olarak gördüğünü belirtti. Alkan şöyle devam etti: “Allah’tan Türkiye’de dolar fiyatları yükselmiyor. Eğer dolar da yükselseydi biz benzinde 4 YTL’yi çoktan görmüştük. Petrolün yüz e 90 ’ını ithal eden bir ülkeyiz. Bu yüzden vergilerin bu denli yüksek olması ve petrol fiyatlarındaki trende bakarsak benzinin litresi 4 YTL’ye çıkabilir.”

ÖTV’DEN KORKSUNLAR
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Atıf Ketenci de vatandaşların yükselen petrol fiyatından değil, Maliye Bakanlığı’nın ÖTV’sinden korkması gerektiğini söyledi.

Dünyanın en pahalı benzininin kullanan Türk tüketicisinin yürekli olduğunu ve eşi benzerinin bulunmadığını iddia eden Ketenci, şöyle devam etti: “Petrol fiyatları şu anda 100 dolar. Eğer 110 dolara çıksa, bu benzinin içindeki yüzde 40’lık vergisiz bölümünün yüzde 10 artması anlamına gelir. Bu da pompaya ancak yüzde 2-3 yansır. Benzinin 2.5 dolar, motorinin ise 2 dolar olduğu bir ülkede vatandaş hiç bir şeyden korkmasın.”

KUZU KUZU KULLANACAĞIZ
Petroldeki artışı ‘spekülatif’ olarak değerlendiren Atıf Ketenci, fiyatın geri gelebileceğini de iddia etti. Maliye’nin kısa süre içinde ÖTV’de bir indirim yapacağını düşünmediğini bildiren Atıf Ketenci, “Bu senaryo bütçede arıza olmaması durumunda geçerli. Vatandaş, kuzu kuzu benzin kullanmaya devam edecek. Ben benzinde anormal bir zam olacağına ihtimal vermiyorum” diye konuştu.
 
Bugün

Editör: TE Bilişim