Engelsiz Nefesler Etkinliği ile Tüplü Dalış Heyecanı

Engelsiz Nefesler etkinliği ile bedensel engelliler tüplü dalış heyecanı yaşadı.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü ve Mezitli Lions Kulübü işbirliğinde ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) sponsorluğunda düzenlenen “Engelsiz Nefesler” projesi 14-15 Haziran 2014 tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinliğe Avrupa’daki tek onaylı engelli dalış kurumu olan IDDA’nın (Uluslararası Engelli Dalıcılar Birliği) Türkiye Temsilciliği de profesyonel dalış eğitmenleri göndererek destek verdi.

Engellilerin sosyal yaşamdan kopmamaları gerektiğine dikkat çekmek ve onları sualtı sporlarına teşvik etmek amacıyla “Engelleri Kaldıralım Birlikte Dalalım” sloganı ile düzenlenen etkinliğin ilk gününde  eğitmenler tarafından engellilere 6 saatlik teorik dalış eğitimi verildi.

Etkinliğin ikinci günü, 9 bedensel engelli eğitmenleri eşliğinde Mersin Olimpik Yüzme Havuzunda tüplü dalış yaptı. Hareket kabiliyetleri sınırlı olan ve ilk kez dalış deneyimi yaşayan engelliler su altında özgürlüğün heyecanını yaşadı.

Konuya ilişkin görüşlerini açıklayan Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü eğitmeni Mehmet Ersan, bu etkinlikle engellilerin evlerinden çıkıp sosyal hayata katılmalarını amaçladıklarını ve engellilerin de güvenli bir şekilde dalabileceklerini göstermeyi istediklerini ifade etti.

“Suyun İçinde Özgürüm”

Tüplü dalışın ardından heyecanını dile getiren biyoloji öğretmeni Gülseren Örücüler su altında özgürlüğü hissettiğini belirterek şunları söyledi:

“Bir engelli olarak yıllarca her şeyin mücadelesini tek başıma, kimsenin yardımı olmadan verdim. İnsanların yeni yeni uyandığını fark ediyorum. Bizler de varız. Engelliyiz ama bizler de yaşıyoruz. Ben koltuk değnekleri ile yürüyorum Koltuk değneklerine bağımlıyım. Ama suyun içinde özgürüm. Suda özgürlüğü hissediyorsunuz.  Biz engelli insanların diğer sağlıklı insanlar gibi sportif faaliyetleri yok. Elimizden tutulduğu takdirde, evlerimizden çıkıp dışarıda nefes alabiliyoruz. Bu etkinlikle yaşadığımızı biraz olsun fark ettiren  kurumlara ve hocalarımıza teşekkür ederim.”

IDDA Türkiye Temsilcisi Bahattin Memişoğlu ise etkinliğin düzenli olarak devam edeceğini umduğunu belirtti. Olimpik yüzme havuzunda engelliler için bir düzenleme olmadığına dikkat çeken Memişoğlu, “Harika, milyon dolarlık bir tesisiniz var. Ama havuzda engelli girişi yok” ifadelerini kullandı. Memişoğlu, sorunun Mersin’e özgü olmadığını ve pek çok yerde benzer sorunlarla karşılaştıklarını vurgulayarak, bu konuda daha duyarlı olunmasını istedi.

Editör: TE Bilişim