DENİZCİLER ENDİŞELİ;-YABANCI BAYRAKLI TÜRK SAHİPLİ TEKNELERİN, 30 KASIMA KADAR TÜRK BAYRAĞINA GEÇİŞİNİ KOLAYLAŞTIRAN YENİ DÜZENLEMEDE SÜRENİN YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ İSTENDİ...

Antalya Serbest Bölgesi Yatırımcı ve İş Adamları Derneği Başkan Yardımcısı Tuğrul Tacar, Türk sahipli yabancı bayraklı tekne ve yatların 30 Kasıma kadar Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran yasanın yeniden gözden geçirilmesi halinde, yabancı bayraklı Türk sahipli yatların tamamının Türk bayrağına geçeceğini söyledi. 
   
Tacar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sahipli yabancı bayraklı tekne ve yatların Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran düzenlemenin yeni çıkarıldığını anımsatan Tacar, bu düzenlemenin denizcileri ve denize çıkmak isteyenlerin yüzünü güldürmediğini, sektörün endişeli olduğunu savundu. Tacar, şöyle konuştu: 
 
''Denizcilik sektörü, deniz araçlarındaki anlamsız, tahsil edilemeyecek ve ödenmesi mümkün olmayan vergi sisteminden kurtulmak istiyor. Ancak bu değişikliği kabul etmek ve uygulamak kolay olmayacak. Çünkü 40 yıldır anlamsız vergi sistemini bırakıp, yeni vergi sisteminin revizesi üç ayda tamamlanamaz. Türk sahipli yabancı bayraklı tekne ve yatların, Türk bayrağına geçişini kolaylaştıran yasal düzenlemesi sırasında yapılan toplantılarda süre konulmaması kararlaştırılmıştı. Ancak, düzenlemede 30 Kasım tarihi son süre olarak belirlendi. Bu tarihten sonra ne olacak? İşte belirsizlik burada... Bu belirsizliğin ortadan kaldırılması için, 30 Kasım tarihi yerine 'Süresiz' ibaresi konulmalı. Böyle olursa Türk denizciliği şahlanır. Türk bayrağına geçen tekne ve yatlarda milli servete katılmış olur. Türk bayrağına geçişi kolaylaştırmak için 30 Kasım tarihine kadar süre tanınması, sektörde endişe yarattı. Bunun yanında yeni sipariş veren tekne sahiplerinin de, bu süreye kadar siparişlerini teslim alması mümkün değil.''

Türk denizcilik sektörüne soluk verecek bu düzenlemenin yeniden gözden geçirilmesini isteyen Tacar, sözlerini şöyle sürdürdü:

''30 Kasım 2009 tarihi, tekne sahiplerine ya da yeni tekne alacakların önünde, güzel işleyecek olan sistemi adeta durdurdu. Düzenleme yapılırken Bakanlar Kurulu'nda yanlış karar alınmış. Yapılmak istenen yasa değişikliği yanlış anlaşılmış. Bu değişiklik, kara vasıtalarına yapılan vergi indirimiyle karıştırılmış. Deniz sektöründe sıkıntı 40 yıldır var. Deniz sektörünün sıkıntısı geçici tedbirler alarak iyileştirilemez.

Yeni bir düzenleme yapılırsa, sahipleri Türk olan bütün yabancı bayraklı tekne ve yatlar 2010 yılında Türk bayraklı olur. Bu haktan yararlanmak için verilen 30 Kasım süresi kaldırılarak 'süresiz' yapılmalı. Yeni bir düzenleme yapılırsa, sahipleri Türk olan tüm yabancı bayraklı tekne ve yatlar, 2010 yılında Türk bayraklı olur. Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçmesi halinde ülke denizciliğimiz dünya sıralamasında daha üst sıralara sıçrama yapacaktır. Yılları harcamadan, bir 40 yıl daha kaybetmeyelim.''

Denizcilik sektöründe bu konuda yeni düzenleme yapan hükümete ve destek veren partilere teşekkür eden Tacar, ''Bayrağımızı yabancı denizlerde dalgalandırmak, değişmez devlet politikası olmalıdır. Bu aynı zamanda tüm Türk denizcilerinin dileğidir'' dedi.

Editör: TE Bilişim