Baykal: 'Tuzla'daki çalışma koşulları kabul edilemez'
 
AA - Baykal , Tuzla Tersaneler bölgesindeki Sedef ve Desan tersanelerinde incelemelerde bulunarak, işveren ve işçilerden bilgi aldı.

Ardından gazetecilere açıklama yapan Baykal , bir süreden beri Tuzla tersanelerinde birbiri ardına yaşanan ölüm olaylarının, tüm Türkiye 'nin dikkatini Tuzla 'ya çektiğini ifade etti.

CHP olarak, bu olayları dikkatle izlediklerini ve geçen yıl 12 Eylülde parti olarak, konuyu incelemek üzere bir parlamento heyeti gönderdiklerini anlatan Baykal , şimdi iktidar, muhalefet ve sivil toplum kuruluşlarının sahip çıktığını ve ilgilendiğini söyledi.

Baykal , buradaki gemi inşa sanayinde 40-45 bin işçinin istihdam edildiğini ve Türkiye 'nin bu sanayiden 2.5 milyar doların üzerinde kazanç sağladığını ifade etti.

Tuzla tersanelerinde üretilen teknelerin, dünya çapında Türkiye 'nin yüzünü ağartan tekneler olarak kabul gördüğünü kaydeden Baykal , "Böylesine büyük başarıların gerçekleştirildiği bu alanda çalışma koşulları, işçilerin güvenlik, eğitim ve sigorta durumları hiçbir şekilde bize yakışmayan bir tablo sergiliyor" diye konuştu.

Taşeron dahi olsa her işçinin sosyal güvenceye sahip olması gerektiğini dile getiren Baykal , şunları kaydetti:

"Bunların hiçbirisinin olmadığı anlaşılıyor. Yer yer çok güzel örnekler var. Çok başarılı çalışma yapan tersaneler var. Ama bunun bir genel uygulama haline dönüşmesini sağlamak lazım. Sağlık komisyonundaki arkadaşlar buradaki çalışma, sağlık ve sosyal koşulları incelemek üzere bir alt komisyon kurdular. İşçi, haklarına sahip olursa buradaki sanayi de zafiyete uğramaz."

Baykal , burada karlı üretimin kayıtlı olmayan işçilerle yapıldığını ifade ederek, "Bu konuda en büyük sorumluluk Çalışma Bakanlığında. Şu ana kadar iş müfettişlerinin verdikleri raporların gereği yerine getirilmemiştir. Burada her bakımdan hukuki bir zafiyet bulunduğu, denetimsizliğin egemen olduğu, yaşanan olayların gerektiği şekilde değerlendirilmediği çok açık" diye konuştu.

DenizHaber.Com
 

Editör: TE Bilişim