BAU TURBAM'da  80. Yılında Montrö Her Yönüyle Ele Alınıyor

Montrö Türk Boğazları Sözleşmesinin 80. yılında, Bahçeşehir Üniversitesi bir sempozyumdüzenledi. Uluslararası bir katılımla gerçekleştirilen sempozyum BAU Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma  Merkezi Müdürü Kaptan Saim Oğuzülgen öncülüğünde gerçekleştiren sempozyum yarın(10 Kasım) devam edecek.

1936’da imzalanan Montrö Türk Boğazlar Sözleşmesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nde her yönüyle ele alınıyor. 2 gün sürecek sempozyuma; Dışişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Harp Okulu Komutanlığı, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Deniz Ticaret Odası, İstanbul Barosu, Deniz Hukuku Derneği, Marmara Belediyeler Birliği, Boğaziçi Dernekleri Platformu, Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği, Deniz Trafik Operatörleri Derneği gibi kurumlardan konuşmacılar katılıyor.

Denizcilik sektörünün temsilcilerinin de yer aldığı sempozyum boyunca Montrö’nün ülkemize kazandırdıkları anlatılacak.

“Montrö’ye giden yolu Atatürk açtı”

Sempozyumun açılış konuşmasını, Bahçeşehir üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel yaptı. Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İlişkiler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, “Montrö’ye giden yolu Atatürk açmıştır. Boğazlar sorununu çözmeye kesin kararlı olan Atatürk sayesinde Türk boğazları yalnız ticaret ve dostluk gemilerine açıktır. Montrö’nün önemini gelecek kuşaklara anlatmalıyız” dedi.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan Tümamiral Cihat Yaycı, “Montrö karadeniz’i büyük gerginlik ve krizlerden uzak tutmaktadır. Farklı kutuplardaki ülkeleri buluşturur. Hiçbir değişikliğe uğramadan günümüze kadar gelmiştir. Montrö’nün ruhuna uygun hareket ederek barışa ve dostluğa hizmet ettiğini unutmamak gerekir” dedi.

Statejist ve deniz politikaları uzmanı Tümamiral Cem Gürdeniz ise; “Montrö ile kazanımlarımızı her uluslar arası platformda savunmalı ve korumalıyız. Karadeniz’in deniz güvenliği bu anlaşma ile sağlanırken, kıyısı olan 6 ülkeye de huzur ve barışı getirmiştir” dedi.

Kaptan Oğuzülgen: Boğazlardan geçişi düzenlemek Türk yetkililerin elinde

Sempozyumu düzenleyen BAU Türk Boğazları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Kaptan Saim Oğuzülgen ise Türk Boğazları olarak isimlendirilen, dünya deniz ticareti ve ülkemizin ulusal deniz ticareti için çok önemli 164 deniz mili uzunluğundaki kanaldan geçiş, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ulusal yasaları doğrultusunda düzenlenir. Gemilerin, Zararsız/Masum Geçiş yapması, Uluslararası Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi’nin hükümleri doğrultusunda tanınır. 20 Temmuz 1936 tarihinde imzalanan ve 09 Kasım 1936 tarihinde yürürlüğe giren Montreux Türk Boğazları Sözleşmesi’nin önemini her fırsatta anlatmalı ve kazanımlarını korumalıyız” dedi.

Editör: TE Bilişim