4-5 BİN TONLUK İKİ GEMİYLE ULLA'NIN BATIĞI 6 AYDA ÇIKMAZ!

Ulla'nın yükünün çıkartılması için İspanya'nın gönderdiği gemilerin kapasitesi düşük çıktı.

Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde batan M/V Ulla Gemisi'nin 2 bin 200 ton toksik atık yükünün çıkartılması için İspanyol La-Farge firmasının görevlendirdiği kapasitesi düşük gemiler, ihaleci firmayı hayal kırıklığına uğrattı. Firma yetkilileri, Bu gemilerle atık çıkartma işleminin en az 6 ay süreceğini belirtti.

40 BİN TONLUK GEMİ GEREKİYOR

Geminin atık yükünün çıkartılması için yapılan ihalenin ardından La-Farge firmasının kiraladığı 2 geminin 4-5 bin ton kapasiteli gemiler olması, ihaleci Omur Gemi Kurtarma şirketini hayal kırıklığına uğrattı. Omur Gemi Kurtarma sorumlusu Kadir Doğan, La-Farge firmasının Venüs ve Mercury isimli 4-5 bin ton kapasiteli 2 gemiye görev verdiğini belirterek, bu gemiler ile atık yükün bir kerede çıkartılmasının mümkün olmadığını söyledi. Kolaybet

Venüs adlı Malta Bandıralı geminin İskenderun'a geldiğini belirten Doğan, "Geminin atık yükü vakumlama yöntemiyle su ile birlikte çıkartılacağı için bize 35-40 bin tonluk gemiler gerekiyor. Ancak kiralanan gemilerin toplam kapasitesi 9 bin ton civarında. Yetkililerden aldığımız bilgilere göre, İspanya Hükümeti geminin içindeki yükün 2 gemi tarafindan 3 kerede taşınabileceğini belirterek bu gemileri kiralamış. Ancak bu gemilerin İspanya'ya gitmesi yükü boşaltıp gelmeleri ve bu işlemin 3 kez yapılması, 6 ay gibi bir zaman alıyor" dedi.

İhale şartnamesinde bir süre belirtilmediği için firma olarak sıkıntıya düştüklerini söyleyen Doğan, Mercury isimli geminin ise 18-19 Mayıs tarihlerinde İskenderun'a gelmesinin beklendiğini kaydetti.

(Kaynak: BİRGÜN Gazetesi/Serpil Korkmaz /İskenderun)

Editör: TE Bilişim