Batan geminin iki kaptanı rehin kaldı

Sri Lanka'da nisanda batan Türk yük gemisinin 2 kaptanı 8 aydır bir otelde tutuluyor... Kaptan ise"Deniz kirliliği parasının ödenmesini sağlamak için bırakmıyorlar" diyor

Sri Lanka'nın doğu kıyısında, geçtiğimiz nisan ayında batan sülfürik asit yüklü Türk gemisinin kaptanı Sedat Sır (58) ve 2'nci kaptan Haşim Erkolukısa, davanın bir türlü açılmaması nedeniyle ülke dışına çıkamıyor.

Tam 8 aydır bir otelde rehin tutulduklarını söyleyen iki Türk denizci, çok zor durumda olduklarını belirterek, "Yetkililer devreye girip bizi bir an önce kurtarsınlar. Ülkemizi, ailemizi çok özledik" diyor. Kadir Çolak Denizcilik'e ait "Motari Magnor Granpa" adlı sülfürik asit yüklü Türk gemisi, Hindistan'ın Tuticorin limanından 2 Nisan'da ayrıldı.

Gemi 7 Nisan'da Sri Lanka'nın doğu kıyısında, Trinkomali limanı açıklarında battı. Gemide bulunan 19 Türk mürettebat kurtarılarak karaya çıkartıldı. Geminin depolarında bulunan asit ise denize döküldü. Sri Lanka, gemi sahibine karşı, ülke sularını kirletme suçlamasıyla işlem başlattı.

SÜREÇ TIKANDI

Sri Lanka devleti kazadan 52 gün sonra yani 29 Mayıs 2009 tarihinde, 17 mürettebatın Türkiye'ye dönmesine izin verdi. Geminin kaptanı Sedat Sır ile 2'nci kaptanı Haşim Erkolukısa ise dava açılacağı gerekçesiyle, başkent Colombo'da bir otele yerleştirildi. Ancak iki Türk gemici, aradan geçen 8 aylık süre içerisinde ne ifade vermeye çağrıldı, ne de mahkemeye çıkartıldı.

'PARA İÇİN TUTULUYORUZ'

Beş yıldan beri gemilerde çalıştığını söyleyen 31 yaşındaki 2'nci kaptan Haşim Erkolukısa da yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

"Bizler burada, ailelerimiz orada sıkıntı içinde. Ülkemizden soranlara 'Dava devam ediyor' deniliyormuş. Mahkeme sürecini açık bırakıyorlar, araştıranlar da mahkemenin sürdüğünü görüp bizimle temasa geçmiyorlar. Devamlı Dışişleri'ni arıyoruz, onlar da Yeni Delhi'deki konsolosluktan bilgi alıyorlar, hepsi o. Dava deniz kirliliği davası... Mahkeme bir kirlilik bedeli belirleyecek, sigorta da o parayı ödeyecek. Yani hepsi bu.

Ama buradakiler bu parayı garantilemek için bizi rehin tutuyorlar. Rehin olarak 8 ayı bitirdik. Davanın ne zaman görüleceği ve sonuçlanacağı belli değil. Lütfen sesimizi duyurun artık. Devletimiz devreye girsin. Sabrımız kalmadı." Kadir Çolak Denizcilik şirketinin sahibi Seyit Çolak ise gerekli tüm girişimleri yaptıklarını ifade ederek, "Sri Lanka kanunları gereği orada bekliyorlar. Süreç biraz ağır işliyor ama biz elimizden geleni yapıyoruz. Dışişleri ile sürekli temas halindeyiz. Benim edindiğim izlenime göre yılbaşına kadar Türkiye'de olacakları yönünde" diyor.

DEDE OLDU AMA 3 AYLIK TORUNUNU HİÇ GÖRMEDİ

2 çocuk babası kaptan Sedat Sır'ın yakınları endişelerini "Dil sorunu yaşıyorlar. Paraları da yok. 3 ay önce kızı Sinem Karanfil doğum yaptı. Dede oldu ama torunu Alp'i hâlâ görmedi" diye anlatıyor.

Granba'nın Batma Fotoğrafları

 

 

Editör: TE Bilişim