Batan Gemideki Yemek Kavgasında 100 Kişi Öldü

Geçtiğimiz günlerde Endonezya açıklarında bir gemi batmaya başlarken gemiden kurtarılan göçmenlerin anlattıkları ise dehşete düşürdü.

Gemide başlayan açlık yüzünden çıkan yemek kavgalarında 100 kişi hayatını kaybetti. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre, tekneden kurtarılan ve Langsa Limanı’na getirilen göçmenlerin çoğu, kötü beslenme ve sıvı kaybına bağlı sağlık sorunları nedeniyle sahra hastanesinde tedavi altına alındı. Göçmenler, yemek için mücadele edenlerden bir kısmının bıçaklandığını, bazılarının asıldığını, bazılarının da tekneden denize atıldığını anlattı. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğunu, Malezya’ya gitmek istediklerini ancak Malezya donanması tarafından uzaklaştırıldıklarını ifade eden göçmenler, mürettebatın tekneyi terk ettiğini, iki aydır aç susuz denizde olduklarını kaydetti. Kurtarılan göçmenler, teknede yemek için çıkan kavgada yaklaşık 100 kişinin öldüğünü anlattı.

MYANMAR, MALEZYA’NIN ÇÖZÜM ÖNERİSİNİ GERİ ÇEVİRDİ

Güneydoğu Asya Uluslar Birliği’nin (ASEAN) Dönem Başkanı Malezya Dışişleri Bakanı Anifah Aman, göçmen sorununa “uluslararası seviyeye taşınmadan önce” çözüm bulabilmek için Myanmar ile görüşme yapmayı umduklarını söyledi. Aman, Bangladeşli mevkidaşı Hasan Mahmud Ali ile yaptığı görüşmenin ardından “Kendi çıkarlarımıza, toplumsal sorunlarımıza ve güvenlik problemlerine de bakmak zorundayız. Myanmar’a çözüm bulmak için harcanan çabalara destek vermesi çağrısında bulunuyoruz” dedi.

Myanmar hükümeti ise göçmen trajedisinden sorumlu olmadığına işaret ederek konuyla ilgili düzenlenecek zirveye katılmayabileceğini açıkladı. Güney Asya’daki göçmenlerin büyük bir kısmını Bangladeşliler ve Myanmar’dan kaçan Rohingya Müslümanları oluşturuyor. Bangladeşliler, ülkelerindeki yoksulluktan kaçmak ve Endonezya ya da Malezya’da iş bulmak amacıyla denize açılırken Rohingya Müslümanları, kendilerini vatandaş olarak kabul etmeyen, hiçbir hak tanımayan Myanmar’dan uzaklaşmaya çalışıyor.

Tayland hükümeti, kısa süre önce ülkenin güneyindeki ormanlık alanlarında kamp kuran insan kaçakçılarına karşı operasyon düzenlemişti. Göçmenleri kamplara getiren ve ailelerinden fidye isteyen insan kaçakçıları, göçmenleri teknelere bindirip denizin ortasında terk etmeye başlamıştı. Bu teknelerden bazıları, geçen hafta Endonezya kıyılarına vurmuştu. Uluslararası Göç Örgütü, Endonezya ve Malezya açıklarındaki teknelerde 8 binden fazla göçmenin yaşam savaşı verdiği uyarısında bulunmuştu.

Editör: TE Bilişim