Başbakan'dan köprü fırçası 
 
'Önce karşı çıkıyorlar sonra üstünden geçiyorlar'

Ulaştırma Şurası’nda konuşan Başbakan Erdoğan İstanbul Boğazı’na 3. köprü yapılacağını söyledi. Muhalefeti ise şöyle eleştirdi: ” Onlar birinci ve ikinci köprüye de karşı çıkmışlardı. ancak şimdi utanmadan, sıkılmadan o köprülerin üstünden geçiyorlar.

Ulaştırma Bakanlığınca İstanbul’daki Haliç Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve üç gün sürecek olan 10. Ulaştırma Şurası’nın açılış programı dün gerçekleştirildi. Şuranın ilk gününe Başbakan Erdoğan, Bosna Hersek Başbakanı Mustafa Mujezinoviç, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başmüzakereci Egemen Bağış, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Muammer Güler, İBB Başkanı Kadir Topbaş, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş katıldı. Şuraya aralarında ABD Merkez Bankası (FED) eski Başkan Yardımcısı Paul Bennett’in de olduğu 120 yabancı üst düzey yetkili de katıldı.

Başbakan Erdoğan açılıştaa yaptığı konuşmada Türkiye’nin tarihi boyunca İpek Yolu, Baharat Yolu ya da Kral Yolu gibi önemli güzergahlara ev sahipliği yaptığını belirterek mevcut ulaştırma çalışmaları ve planlarına ilişkin şu mesajları verdi:

* 1 MİLYON YOLCU TAŞINACAK: Marmaray Projesi ile iki kıtayı denizin altından demiryoluyla birbirine bağladık. Üç milyar dolara mal olacak bu proje bittiğinde Boğaz’ın bir yakasından diğerine geçiş sadece 4 dakikaya düşecek. Her gün bir milyon yolcu bu alt geçitle bir kıtadan bir başka kıtaya taşınacak.

* İPEK YOLU HAYALİ: Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu projesinin yapımı hızla devam ediyor. Bu proje ve Marmaray tamamlandığında, Pekin’den Londra’ya kadar uzanan İpek Demiryolu hayali değerçeğe dönüşecek. Temelini attığımız Ankara-Sivas hattının da Pan-Avrupa 4. ulaşım koridorunun devamını teşkil ediyor. Türkiye sınırları dahilinde yapılan her yatırım aynı zamanda Avrupa’nın Asya’ya, Asya’nın Avrupa’ya, kuzeyin güneye doğru hızlı, güvenli istikrarlı açılımına vesile oluyor.

* HEMEN KARŞI ÇIKIYORLAR: Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor.

* SIKILMADAN KULLANIYORLAR: Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

* AT GÖZLÜKLÜLER: ABD’de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor.

* YENİ HAVALİMANLARI: Türkiye’de uçağa binmeyi lüks olmaktan çıkardık. Sefer ve yolcu sayısında büyük bir artış yaşandı. Göreve geldiğimizde Sabiha Gökçen Havalimanı çalışmıyordu. Şimdi burası uçak trafiğine yetmiyor. Yeni terminal binasının hizmete girmesinin ardından burası uluslararası boyutta çok daha yoğun hizmet veren bir havaalanı haline gelecek. İstanbulumuza birkaç havaalanı daha yapmamız gerekiyor.

‘Öncelik demiryolunda’

UlaŞtIrma Bakanı Binali Yıldırım şuradan çıkacak sonuç bildirgesinin 2023’e giden yolda rehber olacağını söyledi. Ulaştırma Bakanı, toplam 3 bin 500 kişinin katıldığı şuradan çıkacak rehberlikle 2023 yılının Türkiyesi’ni şu şekilde tanımladı:

“Mevcut demiryolu ağının 2 katından daha büyük olduğu, en az 10 otoyolun devreye alındığı, Dünya denizcilik sektöründe doğal liman haline gelen ve en az bir limanı dünyanın en büyük limanları arasında olacak, kendi uydu ve uçaklarını geliştiren, her yıl 100 milyon turisti ağırlayacak ve ulaştırma hasılatı 5 milyar doları bulacak ve ulaştırma alanının genişliğiyle bu alanda ilk 10’a giren ülke olacak.”

Bakan Yıldırım en büyük önceliğin demiryollarında olduğunu ve bu alandaki gelişmelerin gerekliliğine dikkat çekti. İstanbul’daki 10. Ulaştırma Şurası 3 gün sürecek.

‘Bal bal demekle ağız tatlanmaz’

BaŞbakan dün, Halkalı’da Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin açılışını da yaptı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada hükümetin sağlık politikalarını anlattıktan sonra sigara yasağına da değindi.

Erdoğan, ABD’de yaptığı görüşmelerde herkesin kendisine attıkları adımlardan dolayı teşekkür ettiğini söyledi. Özellikle sigara konusunda “Biz bunu bu kadar kolay başaramadık. Siz bunu nasıl bu kadar çabuk başardınız?” dediklerini ifade eden Erdoğan,

“Biz de dedik ki ’Bal bal demekle ağız tatlanmaz. Sen bir taraftan sigara içeceksin öbür taraftan sigarayı yasaklayacaksın. Olmaz tabii ki önce kendin içmeyeceksin, ondan sonra ona yasak getireceksin. O zaman başarırsın.’ Biz olaya öyle başladık” diye konuştu.

Erdoğan, sigara içenlerden sigarayı bırakmalarını istediğini, bugün de bir genel müdürden aynı talepte bulunduğunu ve “Bırakırım” yanıtını aldığını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sorumlu olan bir insan olarak, bir Başbakan olarak ben de vatandaşımın bu sorunlu alanlardan çıkmasını istiyorum. ’Kurtul bundan’ diyorum. Sadece sana zararı yok, kesene de zararı var. Yengeme de zararı var. Çocuklara zararı var. Asıl zararı pasif içici çekiyor, aktif olan değil. İkisi de görüyor, ama daha çok pasif içici. Bunlardan hep beraber kurtulmamız lazım.”

Editör: TE Bilişim