Başbakan Binali Yıldırım milyonlarca vatandaşı ilgilendiren dev yatırım paketini açıkladı. Damga vergisinde reform düzeyinde yenilikler getirilirken, kamuda tasarruf seferberliği de başlatılıyor.

Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu'nun ardından kameraların karşısına geçen Başbakan Binali Yıldırım, dev yatırım paketini madde madde açıkladı. "Birinci önceliğimiz yatırımdır" diyen Başbakan Yıldırım teşvik paketini, "Bunların kime faydası var. Yatırım yapana faydası var. İşe girene faydası var. Tarım sektöründe faaliyet gösterene, emekliye, işçiye, esnafa, turizmciye faydası var. Toplumu oluşturan bütün paydaşlara dokunan önemli bir ekonomik bir tedbir" olarak niteledi.

"VERGİLERDE KOLAYLIK SAĞLANACAK"

Başbakan Binali Yıldırım, yapılacak teşviklerin toplumun her kesimine fayda sağlayacağını belirtti ve yatırımcıya kolaylık sağlanacağını söyledi. Şirket kuruluşlarında damga vergisinde kolaylık sağlanacağını kaydeden Yıldırım, "Bir sözleşme yaptınız 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi isteniyordu. Artık bir nüsha yeterli olacak" dedi.

Bireysel emeklilik sistemine dahil olan vatandaşlara damga vergisi muafiyeti getirdiklerini ifade eden Yıldırım, kafa emeğinin fazla olduğu teknoloji gibi alanlarda tedarikçilerle yapılan sözleşmelerde damga vergisi alınmayacağını açıkladı. "Firmaların, iş adamlarının yurt dışı fuar katılımlarıyla ilgili damga vergisi kalkıyor" diyen Yıldırım, Türkiye’yi üs yapmak isteyen uluslararası firmalara da ciddi kolaylıklar getirileceğini belirtti. Yıldırım şöyle konuştu:

"Uluslararası firmalar Türkiye’yi bölgesel üs yapmaya karar verdi. Bölgedeki ülkeleri buradan yönetmeye karar veriyor. Buna kurumlar vergisi muafiyeti getiriyoruz. Burada insan çalıştıracak, ekonomisine katkı sağlayacak, bilgi birikimi olacak ve Türkiye bu anlamda diğer ülkelere göre fark oluşturacak. Teşvik süresi boyunca beş yıl emlak vergisi de alınmayacak."

VERGİ VE PRİM BORÇLARI OLAN VATANDAŞLARA BİR FIRSAT DAHA

Terör ve doğal afet gibi nedenlerle ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçlarının bir yıl erteleneceğini açıklayan Yıldırım, geçmişte vergi ve prim borçlarını yerine getiremeyen vatandaşlara bir fırsat daha sunacaklarını belirtti.

YURTDIŞINDA PARASI OLANLARA KOLAYLIK

Yurtdışında birikimi ve varlığı olanların varlıklarını Türkiye'ye getirmesi durumunda kendilerine soru sorulmayacağını kaydeden Yıldırım, "Getirsin malını, parasını ekonomiye soksun, üretime katkı sağlasın. Ama tek şartı var. Karapara ya da uyuşturucu parası olmasın" dedi.

BAĞKURLULARA ZAMANINDA ÖDEME İNDİRİMİ

Başbakan Yıldırım, Bağkur'a dahil olan işverenlere, primlerini zamanında ödemesi halinde 5 baz puan indirim getireceklerini, ancak ödememeleri halinde hem haktan yararlanamayacaklarını hem de takibe uğrayacaklarını söyledi.

TAKSİCİYE ÖTV MUAFİYETİ

Başbakan Binali Yıldırım, aracını yenilemek isteyen taksici esnafına ÖTV indirimi getirdiklerini de belirtti. Yıldırım, "Taksi, dolmuş, minibüs, halk otobüsü, yük taşıyan kamyon ve kamyonet sahipleri yıl başına kadar ÖTV ödemeden aracını yenileyecek" diye konuştu. Yıldırım, terörle mücadelede şehit olanların bir yakınına da araç alımında bu hakkın verileceğini ifade etti.
Yıldırım, Esnaf, sanayici, iş adamlarının paraya erişimine kolaylıklar getirdiklerini kaydetti. Yıldırım, "Kredi kullanımında gayrimenkul teminatı vardı, şimdi menkul değerleri de teminat gösterebilecekler. Teminat işi hafiflemiş olacak" ifadesini kullandı.
110 bine yakın esnaf ve sanatkarların geçmişte aldığı kredilere kolaylık getirileceğini kaydeden Yıldırım, "Esnaf ödeyemediği kredinin ana parasını ödeyecek. Bu da taksitlendirilecek" dedi.

ESNAF VE SANAYİCİYE KREDİ KOLAYLIĞI

Esnaf, tüccar, sanayici ve üreticiye kredi kolaylığı getirdiklerini belirten Yıldırım, kredi teminatlarında gayrimenkullerin yanı sıra araba, makine ekipmanı, iş tezgahı gibi menkul değerlerin de teminat olarak gösterilebileceğini belirtti. Yıldırım, "Gençken bankadan kredi talebinde bulundum, küçük bir tekne yapacağız. Banka müdürü bana 'Altından su ve hava geçen şeylere teminat verilmez ben de sana kredi vermiyorum' dedi. Bu anlayışı sona erdiriyoruz" diye konuştu.
Yıldırım, kredilerin kullanma maliyetlerinin düşürülmesi için de Merkez Bankası’nın gerekli çalışmaları yaptığını ifade etti.

ESNAF VE SANATKARLARIN BORÇLARINA ÖDEME KOLAYLIĞI

Başbakan Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarların kredi borçları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği’nin (TESKOMB) çalışma yaptığını belirtti, "400 trilyonluk gecikme faizi TESKOMB’un kaynaklarından karşılanıyor, yapılandırılıp taksitlendiriliyor" diye konuştu.

"GÜMRÜKLERDE MAĞDURİYET GİDERİLECEK"

Gümrüklere işlem kolaylığı getirileceğini belirten Yıldırım, "Gümrüklerde her bakanlığın işi var. 15 bakanlık ‘anan kim baban kim?’ soruyor. Vatandaş her bakanlığın görevlisine dil dökmekten yoruluyor. Bakanlıklar yetkiyi Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na devredecek. Tek sistemle geçiş yapılacak" ifadelerini kullandı.

KAREKODLU ÇEK DÖNEMİ

Karşılıksız çeklerle ilgili mağduriyetin giderilmesi için önemli adımlar atılacağını belirten Yıldırım, "Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar etti bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasından geliyor. Çekin arkasında karekod olacak. Telefonumu tutacağım bu çek sağlam mı değil mi göreceğim. Çekin güvenilirliğini çeki almadan öğrenme imkanı geliyor" dedi.

PROJE BAZLI DESTEK SİSTEMİ GELİYOR

Bölgesel teşviklerin yanı sıra proje bazlı destek siteminin de getirileceğini ifade eden Yıldırım, işyeri açma ve kapatma işlemlerinin de kolaylaştırılacağını belirtti. Tarımsal teşviklerde verilen destekleri yıl içinde iki kez vereceklerini kaydeden Yıldırım, lisanslı depoculuk sistemine geçilerek aracı ve tefeci olmadan alıcı satıcının buluşacağını kaydetti.

TURKUAZ KART SİSTEMİ

Hem beyin göçünü tersine döndürme hem de yurt dışındaki yabancı girişimcileri Türkiye’ye çekmek için çalışma yaptıklarını ifade eden Başbakan, "Başka uyrukta olanlara imkan getiriyoruz. Memlekette otur, çalış, fikirlerini üretime dönüştür, ‘biz sana gereken her şeyi yapacağız’ diyoruz" diye konuştu.

İHRACATÇILARA HUSUSİ PASAPORT

"İhracatçımıza şartları belirlenecek şekilde hususi pasaport vereceğiz. Kapılarda perişan olmasın" diyen Başbakan Yıldırım, yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştıracaklarını da ifade etti. Yıldırım, Kalkınma Bankası ve EXIM Bank’tan kredi alımlarının kolaylaşacağını belirtti.

"TASARRUFA KAMUDAN BAŞLAYACAĞIZ"

Çalışanların ücretleri ve yatırımlar haricinde kamuda her alanda tasarruf seferberliği başlattıklarını açıklayan Yıldırım, bakanlıkların kapsamlı bir program hazırlayacaklarını söyledi.

YARARLANMAYANLAR İÇİN YENİDEN 2-B FIRSATI

Orman vasfını kaybetmiş hazine arazileriyle ilgili 2-B uygulamasından 700 bin kişinin yararlandığını ifade eden Başbakan Yıldırım, "Şu ana kadar 700 bin vatandaşımız yararlanmış. 70-80 bin kişi ise halen yararlanmamış, bunlara yeni fırsat getiriyoruz. Bu fırsatı kaçırmayın diyoruz. Daha önce müracaat etmiş ama taksitlerini aksatanlar varsa onlara da kalan süre için bir imkan sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.

KOBİ'LERE YENİ İMKANLAR

KOBİ’lere ilave imkanlar getireceklerini açıklayan Yıldırım şunları söyledi:

"Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ’lere 100 bin lira destek sağlanacak. Yerli makine alan KOBİ’lere yerli imalatçıyı desteklemek için Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığıyla 300 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı sağlanacak. İmalat sanayinde çalışan KOBİ’lerin anlaşmalı bankalardan kullanacakları kredinin faizini de KOSGEB karşılayacak."

"VERİLENLER MİSLİYLE GERİ GELİR"

"Nereden buldunuz, ilave para mı geldi? Bunu merak ediyorlar" diyen Yıldırım şöyle konuştu:

"Vatandaşlarımız rahat olsun. Verilenler 3 misli fazlasıyla geri gelir. Üretim olacak, iş alanı oluşacak, oradan para kazanılacak, döviz geliri olacak. Bunlar misli misline gelir getiren tedbirler. Bu tedbirlerin hiç birisi mali disiplini bozacak tedbirler değil."

"MECLİS TATİLE GİRMEDEN YASALARI ÇIKARACAĞIZ"

Paketteki düzenlemelerle ilgili taslakların hazırladığını ve Meclis tatile girmeden yasalaştıracaklarını ifade eden Yıldırım, bazı düzenlemeleri ise bakanlıkların kendi içinde çıkaracağını belirtti. Başbakan, "Amacımız Türkiye’nin emeği, aşı büyüsün. Yatırımcı yatırım yapsın işsiz evlatlarımız iş bulsun. Ülkeye para gelsin ki yatırım daha da artsın" diye konuştu.

RUSYA VE İSRAİL MESAJI

Başbakan Binali Yıldırım, Paketi açıklamadan önce gündemdeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda Akdeniz ve Karadeniz’e kıyısı olan komşularla ilişkilerin normalleştirilmesi politikasının somut sonuçlarını görmeye başladıklarını belirten Yıldırım, "Rusya ile eski günlerimize dönüyoruz ve normalleşme süreci başladı, İsrail’le mutabakatla normalleşme sürecine başladık. Bunun ilk sonucu olarak da Gazze’ye 11 bin tonluk yardım gemisi götürüldü. Enerji altyapısıyla ilgili hazırlıklar yapıldı, bayramdan sonra hayata geçirilecek" dedi.

"TURİZMDE 2017 DAHA GÜZEL BİR YIL OLACAK"

Turizm sezonuna Rusya ile ilişkilerin bozulması, bölgedeki istikrarsızlıklar ve terör olaylarının etkisiyle krizle başlandığını kaydeden Yıldırım, 2017’nin turizm açısından çok daha güzel bir yıl olacağını ifade etti. Rusya’dan turistlerin gelmeye başladığını belirten Yıldırım, bayram tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla iç turizmde de hareketlenme olduğunu ve tatil bölgelerindeki otellerdeki doluluk oranının yüzde 90’ların üzerine çıktığını vurguladı.
"2017de kalıcı hale gelmesi için tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Turizmde 2017’de daha güzel bir sene geçireceğimizi söyleyebiliriz. Çevremizdeki barış çemberini genişletiyor, dostluk halkasını geliştiriyoruz" diyen Yıldırım, Suriye’nin normalleşmesi için ise stratejik ortakların daha fazla sorumluluk alması gerektiğini ifade etti.
Kıbrıs’ta kalıcı barış için görüşmelere devam ettiklerini söyleyen Yıldırım, "Türkiye yapıcı olmaya devam edecek. Tek sınırımız adil, eşit, iki taraflı bir devletin oluşması" ifadesini kullandı..

"SÜREÇ CUMHURBAŞKANI'NIN LİDERLİĞİNDE YÜRÜTÜLÜYOR"

Terörle mücadelede şehirde tam hakimiyeti sağladıklarını belirten Başbakan Yıldırım, kırsalda da operasyonların devam ettiğini kaydetti. "Lice ve etrafındaki temizlik hareketi bitti" diyen Yıldırım, operasyonlarda 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalıntı araçlar, el yapımı patlayıcılar ele geçirildiğini belirtti.
Sürecin başlatılmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gösterdiği dirayet ve liderliğin olduğunu ifade eden Yıldırım, "İlişkilerin normalleşmesi, dostlukların artırılması, düşmanlıkların azaltılması için bize gösterdiği liderlik için şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

"YATIRIMCILAR 700 MİLYON LİRALIK KÜLFETTEN KURTULACAK"

Başbakan Binali Yıldırım, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yıldırım, paketin bütçeye ek yük getirip getirmeyeceği ile ilgili soruya şöyle yanıt verdi:

"Bütçeye yükü getirisinin çok çok altında. Yatırımcı 700 milyon ek külfet ödemekten kurtulacak. Ama bunun karşılığında 10 yatırım kararı veriliyorsa, 100 yatırım kararı verilecek. Oradan gelecek kaynak ve istihdam küçük maliyetin yanında çok daha önemli fayda sağlayacak. Bütçe tarafında endişe edilecek bir şey yok."

SURİYELİLERE VATANDAŞLIK

Yıldırım, Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı verilmesiyle ilgili soruyu da yanıtladı:

"3 milyona yakın kardeşimizi bağrımıza bastık, beraber yaşıyoruz. Kayıt altına aldık, çocuklarını okula gönderiyoruz, sınırlı da olsa çalışma imkanı getirdik. . Adım adım Türkiye’yi vatanları olarak görmelerini sağlayacak ortamı hazırladık. İçişleri bakanlığımız bir çalışma yaptı hazır. Sonunda kararı onlar verecek. Bunların da belli bir silsilesi, süreci var. Oturma, geçici çalışma buna göre işlemler devam edecek."

"DOĞU-GÜNEYDOĞU PAKETİ BAYRAMDAN SONRA AÇIKLANACAK"

Başbakan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik atılacak adımlarla ilgili soru üzerine şöyle dedi:

"Doğu, Güneydoğu meselesi açıklamamızda yok. Çalışmasını yaptık biraz daha üzerinde çalışılması gerektiğine karar verdik. Bayramdan sonraki birinci veya ikinci Bakanlar Kurulu’nda açıklayacağız. Açıkladığımız anda çok hızlandıracağız. Sosyal ve fiziki altyapı, yenileme, cazibe merkezleri var, devlet özel sektör işbirliği var. Büyük bir proje olacak."

"SURİYE’DE BÜYÜK ÜLKELER REKABETİ BIRAKMALI"

Başbakan Yıldırım, bir gazetecinin "Suriye yönetimi ile de normalleşme sürecine girilecek mi?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

"Suriye’den en fazla canı yanan ülke Türkiye. Onlara ne sığınmacı geliyor ne terörist erişiyor. Büyük ülkeler, karar verici ülkeler rekabet düşüncesini terk etmezlerse kan akmaya devam edecek, mağduriyetler sürecek, küresel bir tehdide dönüşecek. Bugün dünyada yayılan DAEŞ terörünün kaynağında bu var. Onun için biz diyoruz ki buradaki paydaşlar başta koalisyon güçleri olmak üzere stratejik ortaklarımızın bireysel hesapları bir kenara bırakması artık Suriye’de bu zulmün bu akan kanın durdurulması lazım. Türkiye olarak biz bölge ülkesi ve sınırdaş olarak her türlü katkıyı vereceğiz. Bunun artık zamanı geldi geçiyor.
İkincisi, Suriye’yle öyle kısa vadede görüşmeler olmaz. Önce oradaki diktatör rejim sona ersin, kendi insanlarını gözünü kırpmadan öldüren yarım milyondan fazla insan öldüren bir rejimle neyi anlaşacaksınız. Bu konuda zaten herkes hemfikir. Eğer orada işler düzene girerse tabii ki ilişkilerimiz düzelir biz komşuyuz. 911 km sınırımız var. Tabii ki iyileşmek zorunda olduğumuz bir ülkedir Suriye."

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNİN PİYASAYA YANSIMASI

Merkez bankasının faiz indirimlerinin piyasaya ve vatandaşa yansıması için ne gibi önlemler alınması gerektiği sorusunu yanıtlayan a Başbakan Yıldırım,
"Merkez Bankası faiz indiriyor ama o faizlerin piyasa kredilerine yansıması eş zamanlı olmuyor. Bu doğal bir şey. Peki nasıl olacak? Yatırım ortamı kolaylaşıyor, bir sürü tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler hayata geçtikten sonra bu da kendiliğinden olacak. Zorlamayla olmaz bu. Buna ait araçlarda mutlaka var. Yeri geldiğinde bu araçlar da mutlaka devreye girecek ve kamuoyuyla paylaşılacaktır" diye konuştu.

İNCİRLİK’İN RUSYA’YA AÇILMASI İDDİALARI

Toplantıda bir gazetecinin "Dışişleri Bakanı’nın bir açıklaması oldu bir TV kanalında, İncirlik hava üssünün DAEŞ’le mücadele kapsamında Rus uçaklarına açılabileceği şeklinde. Kremlin’den az önce bir açıklama geldi ve bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi ayrıntılarını öğrenebilir miyiz?" sorusuna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yanıt verdi. Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Benim böyle bir ifadem olmadı, biz 'DAEŞ’le mücadelede herkesle iş birliği yapabiliriz' dedik. Örnek olarak da koalisyon içindeki ülkelerin İncirlik Hava Üssü'ndeki uçakları ve bulundurdukları gücü verdik. Dolayısıyla Cumhurbaşkanımızın Putin’e daha önceki dönemlerde de, 'endişeniz DAEŞ’se gelin DAEŞ’e karşı birlikte mücadele edelim' sözünü de hatırlattık. İncirlik Hava Üssü'ne Rus uçaklarının girebileceği yönünde her hangi bir ifade kullanmadım. Bizim basın böyle anladı."

TERÖRÜ FİNANSE EDEN YEREL YÖNETİMLERE YAPTIRIMLAR

Başbakan Yıldırım, bir soru üzerine terörü finanse eden belediyelerle ilgili düzenlemeleri yasama yılı içinde hayata geçireceklerini açıkladı. Yıldırım şöyle konuştu:

"Teröre doğrudan, dolaylı destek veren yerel yönetimleri, belediye başkanları, meclis üyeleri bunlar tespit edildiği zaman bunların görevine son verilecek. Onun yerine oradaki işlerin nasıl yapılacağına dair bir düzenleme bu yasama dönemi bitmeden gelecek. Üçüncü pakette bunlar öngörülüyor. İçişleri Bakanlığı bir süredir müfettişler marifetiyle çalışmalar yürütüyor. Bu şekilde görevden alınan, tutuklanan hüküm giyenler bile var."

"ERKEN SEÇİM YOK"

Başbakan Yıldırım, erken seçim olup olmayacağıyla ilgili soruya da şu yanıtı verdi:

"Nereden çıktı? Seçim seçim millet yoruldu, bırakın bunları. Artık işimize gücümüze bakalım. Seçim zamanı bitti şimdi geçim zamanı. Vatandaş iş, yatırım bekliyor, daha çok para kazanmak istiyor, yüzünün gülmesini bekliyor. Terörün sona ermesini istiyor. Seçim belli 2019’da inşallah seçimimizi yapacağız. Millet rahat rahat yatırımını yapsın geleceğe yönelik kararlarını versin. Türkiye’de güven, istikrar, güçlü siyasi irade var. Anayasa değişikliğiyle bunu karıştırıyorlar. Anayasa değişikliği gündemimizde. Seçimle bunun bir alakası yok. Milletin kafasını karıştırmayın seçim yok."

"GÜVENLİK ÖNLEMLERİ GÜNCELLENDİ"

Başbakan Yıldırım, bir soru üzerine İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen terör saldırısının ardından ek güvenlik önlemleri alındığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Önlemler sürekli var. Tehdidin boyutuna göre önlemler güncellenir. İstanbul’daki saldırısı yeni bir model. Hem canlı bomba hem de fedai saldırı. Gireceği yere giremeyince önce çıkarıyor tüfeği tarıyor her tarafı, can korkusuyla herkes kaçıyor, diğerleri aradan giriyor. Canlı bomba normal şartlarda elinde el bombası, Kaleşnikof olmasa giremez. Bu tecrübeyi gördük. İnsanların yoğun olarak bulunduğu metro, Marmaray gibi yerlerin girişine ağır silahlı özel harekatçı arkadaşlarımızı koyduk. Herhangi bir şeyle karşılaştığımızda ilk cevabı onlar verecek. Daha başka tedbirler var ilgili bütün kısımlar düzenli olarak bir araya gelip tedbirlerini güncelliyorlar. Amacımız bir daha bu veya buna benzer tatsız hadise yaşamamak. Biz terörle en yoğun mücadele eden bir ülkeyiz. Adeta ölüm kalım mücadelesi içindeyiz. Hedef ülkeyiz. Bunun için çok daha uyanık, titiz, hem istihbarat hem fiziki tedbirler yönüyle gerekeni yapmamız gerekiyor. Bunun adımlarını atıyoruz."
Başbakan Yıldırım, hükümet adına vatandaşların Ramazan Bayramını da kutladı.
Cihan
Kaynak: cha