"Eğer küresel barışı, küresel güveni sağlayamazsak, terörü küresel bir tehdit olmaktan çıkaramazsak, bütün bu konuştuklarımızın gerçekleşmesi de bir başka bahara kalır"
Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul'da İMO Dünya Denizcilik Günü Yan Etkinlikleri'ne katıldı.

Başbakan Yıldırım'ın konuşmasını canlı olarak sadece DenizTV verdi...

Burada konuşan Başbakan Yıldırım, "Özellikle gelişmiş ülkeler diye nitelediğimiz Avrupa ülkelerinde büyüme neredeyse yok denecek kadar az. Çin ve Hindistan'ı hariç tutarsak Türkiye büyümede bütün olumsuzluklara rağmen dünya ortalamasının iki katında bir performans gerçekleştiriyor" dedi.


"BU KRİZ MUTLAKA BİTECEK"


"Dünya ticaretindeki küresel bir birim küçülme deniz taşımacılığına tam 4 kat olarak yansıyor" diyen Yıldırım, "Dolayısıyla en önce ve en fazla küresel ticaretteki daralmadan etkilenen sektör; denizcilik sektörüdür. Denizlere kıyısı olan her bölgemize bundan sonraki hedefimiz; bir ana aktarma limanı oluşturmaktır. Bunlarla ilgili Ege Denizi'nde ve Karadeniz'de yapım çalışmaları halen devam etmekte olup, Akdeniz'de de özel sektöre ait limanlar hizmete girmiş olup, daha büyük ölçekli konteyner liman planlaması da mevcuttur" diye konuştu.


Başbakan Yıldırım, "Bu kriz mutlaka bitecek. Bunun işaretlerini yavaş yavaş görüyoruz. 8 yıl aradan geçti. Belki son yakın tarihimizdeki en büyük krizi yaşadık. Artık yavaş yavaş küresel ticarette canlanma emareleri başladı. O halde denizcilik belki 1 yıl, belki 1,5 yıl sonra tekrar o eski güzel günlerine dönecektir" dedi.


"TERÖRDEN KORKMA DEĞİL... "


"Dünya, temel problemlerini çözmek için önce küresel ve bölgesel barış meselesini halletmesi gerek" diyen Başbakan Yıldırım, "Bugün mültecilerin sayısı dünyada 55 milyonu aşmıştır. 55 milyon nüfusu olan kaç tane ülke vardır? Sorun büyüktür. BM başta olmak üzere dünyanın ileri gelen ülkelerinin çok daha fazla sorumluluk alması zamanı gelmiştir. Eğer küresel barışı, küresel güveni sağlayamazsak, terörü küresel bir tehdit olmaktan çıkaramazsak, bütün bu konuştuklarımızın gerçekleşmesi de bir başka bahara kalır. Burada da işte bu toplantıda olduğu gibi dayanışma, bir araya gelme, terörden korkma değil, terörü korkutma esasına dayanan bir iş birliğine ihtiyaç vardır" ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilişim