Başbakan 'Vira' dedi Piri Reis geliyor
 
Ünlü Türk denizci Piri Reis'i, sinema filmi haline getirmek için kolları sıvayan yapımcı Cumali Varer: İstanbul'da Başbakan'la görüşüp destek sözü aldım. 2011'de herkes bu filmi konuşacak

Tarihin en ünlü Türk denizcilerinden Piri Reis ve gemisi 'Chebec', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteğiyle beyazperdeye aktarılacak. Yapımcılığını Fransa'da yaşayan Cumali Varer'in üstleneceği 'Barbaresk' adlı film için Piri Reis'in 'Chebec' gemisi, Tuzla Tersaneleri'nde inşa edilecek. Geminin yapımına İstanbul Büyükşehir Belediyesi de tam destek verecek.

YÖNETMEN BESSON

Filmin kadrosu ise Hollywood yıldızlarından oluşacak. Yapımda rol alması için Eric Bana ve Jean Reno'ya teklif götürülecek. Filmin yönetmenliği için de Luc Besson'la görüşüldü.

Filmde, Sultan II. Bayezid döneminde İspanya'da zulümden kaçan ve Osmanlı İmparatorluğu'nun sığınma hakkı verdiği tarihte de 'Seferadlar' olarak bilinen yüzbinlerce Yahudi'nin gemilerle Anadolu'ya getirilmesi anlatılacak.

Çekimlerine gelecek yıl başlanması planlanan filme 'Barbar' kelimesinden yola çıkarak 'Barbaresk' adını verdiğini söyleyen Varer, 'Projeyi gören büyük İsrail firmaları sponsor olmak istedi. Ancak bunu düşünmedik. Çekimler için de Fransa'daki stüdyolarla anlaşma imzaladık. Malta, İtalya ve İspanya'da da çekim yapılacak. Şanssızlık olmazsa 2011 yılında herkes bu filmi konuşacak ' dedi.

KORSANDI OSMANLI'YA KOMUTAN OLDU

AMERİKA'yı gösteren dünya haritaları ve 'Kitab-ı Bahriye' adlı kitabıyla adını dünya denizcilik tarihine yazdıran Osmanlı denizcisi. Denizciliğe amcası Kemal Reis'in yanında başlayan Piri Reis, bir dönem korsanlık yaptı. II. Bayezid'in Akdeniz'de korsanlık yapan denizcileri Osmanlı donanmasına katılmaya çağırması üzerine amcasıyla birlikte İstanbul'da padişahın huzuruna çıktı ve birlikte donanmanın resmi hizmetine girdiler. Amcasının bir deniz kazasında ölümünden sonra Gelibolu'ya yerleşen Piri Reis, 1513 tarihli ilk dünya haritasını çizdi.

KEMAL REİS: JEAN RENO ESTER: KEIRA KNIGHTLEY

Piri Reis'in amcası 'Kemal Reis' rolü için ünlü Fransız aktör Jean Reno'ya teklif götürülecek. 'Ester' karakterini ise Keira Knightley'in canlandırması planlanıyor.

TUZLA'DA BİRE BİR KOPYASI YAPILACAK

5 yıldır proje üzerinde çalıştığı projesini Başbakan Tayyip Erdoğan'a anlatan Cumali Varer, Piri Reis'in 'Chebec' adlı gemisinin bir maketini de tanıttı.

Fransızca'da 'koşucu' anlamına gelen geminin Tuzla'da bire bir inşa edileceğini dile getiren Varer, 'Filmde kullanıldıktan sonra sergilemeyi düşünüyoruz. Çünkü şimdiye kadar bir tek örneği bile yapılmamış' diye konuştu.

Bayezid'in 'merhamet gemileriyle' ölümden kaçan Seferadlar 1492 yılında İspanyol engizisyonunun elinde büyük acılar çeken Yahudiler, Sultan II.Bayezid'in girişimleriyle kurtarıldı. Osmanlı'nın gönderdiği 'merhamet gemileriyle' İspanya'dan çıkarılan yüz bine yakın Yahudi, o tarihten sonra 'Seferadlar' olarak adlandırıldı.

Editör: TE Bilişim