Gel, son imzanı at

Kabinede revizyon yapması beklenen Başbakan Erdoğan, Pakistan’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a son kez bir bakan olarak ikili anlaşmaya imza attırdı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabinede yarın yapması beklenen revizyonla ilgili ilk sinyali, Pakistan’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a, iki ülke arasında ortak anlaşma imzalanırken “Gel, son imzanı at” diyerek verdi.

Erdoğan, Pakistan ziyaretinin ikinci gününde dün Lahor’dan İslamabad’a geçti. Erdoğan, burada Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile görüştü. Görüşmede Pakistan ile Türkiye arasında iki anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalardan birine imzayı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak gösterilen Bakan Yıldırım attı. İmza töreni öncesi Erdoğan, kısa süre içinde revizyon yapacağı mesajı verdi. Ulaştırma alanında atılan anlaşma öncesi Erdoğan, Bakan Yıldırım’a, “Gel, son imzanı at” dedi. ‘Kardeşim’ diye hitap etti İki ülke arasında imzalanan ulaştırma alanındaki anlaşma İslamabad-Tahran-İstanbul demiryolunun hayata geçirilmesini içeriyor. Ortak basın toplantısında iki lider birbirine “kardeşim” diye hitap etti.

Erdoğan, yaptığı açıklamada, Pakistan ile Türk halkları arasında derin sevgi bağları olduğunu belirterek, “Pakistan zindabat, Türkiye zindabat (Pakistan çok yaşa, Türkiye çok yaşa)” dedi. Pakistan ile siyasi ilişkilerin de güçlü şekilde devam ettiğini belirten Erdoğan, “Güçlü mükemmel siyasi ilişkilerimizi ortak çıkarlar doğrultusunda geliştiriyoruz” dedi. Tercihli ticaret anlaşmasının ilk aşamasının, 2014 yılının ilk çeyreğinde gerçekleştirileceğini belirten Erdoğan, “Hava, deniz, kara taşımacılığında neler yaparız onları konuştuk. Özel sektöre kolaylık konusunda her iki taraf da istekli. Afet ve spor yönetimiyle ilgili afet mutabakatı imzalandı. Dünyadaki gelişmeleri de değerlendirdik. Ziyaret iki ülke arasındaki ilişkileri daha da ileri götürecek” diye konuştu.

‘Görüşler ortak’

Pakistan Başbakanı Şerif ise Erdoğan’a Türkçe “Hoş geldiniz” diyerek söze başladı. İki ülke arasında kadim dostluk olduğunu belirten Şerif, “İki ülke arasında birçok görüşler ortaktır” dedi. Erdoğan ile birlikte ülkeye etkileyici işdamlarının geldiğini belirten Şerif, iki ülkenin firmalarının bir araya gelerek ilişkileri geliştirdiğini ifade etti. Enerji alanlarında işbirliğini daha da artırma kararı aldıklarını belirten Şerif, “Ekonomik ilişkilerimizi daha da ileri götürmede hem fikiriz. Tercihli ticaret anlaşması aramızda imzalanacak. Tren seferlerinin düzenli başlaması ekonomik faaliyetlere de hız kazandıracak. İşbirliğimizi daha da ileri götüreceğiz. İki ülke kendi ülkelerinde son derece sağlam olarak barışı destekliyor” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim