Başaran Gemi Onarım'dan Amfibi Robot

Başaran Gemi Onarım Mühendislik Limited Şirketi tarafından dere, nehir, göl ve barajların ıslahını, derinleştirilmesini ve temizlenmesini sağlayan, karada ve suda gidebilme özelliğine sahip “su robotu” adlı gemi üretildi.

Pendikte faaliyet gösteren firmanın İmalat Müdürü Ahmet Erdinç Altuntop, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 20 yıl boyunca Türk ve yabancı bayraklı gemilere bakım ve onarım hizmeti verdiklerini söyledi.

Firma bünyesinde 12 mühendis ve 80 tecrübeli personelle birlikte 2003 yılında AR-GE departmanını kurduklarını, İSKİ Genel Müdürlüğüne bir adet deniz yüzeyinden çöp toplama teknesi inşa ederek tekne inşaatına başladıklarını anlatan Altuntop, deniz kirliliğinin öncelikli olarak firmanın AR-GE konusu olduğunu dile getirdi.

Deniz yüzeyi katı atık toplama (naylon, plastik, poşet, kavun karpuz kabuğu, teneke, eski ayakkabı, sigara izmariti dahil) teknelerinin yurt içi ve dışına imalatını yaptıklarını belirten Altuntop, su yüzeyi katı ve sıvı atık temizlik tekneleri dizayn ve imalatı konusunda uzun yıllar çalıştıklarını kaydetti.

Nijerya, Bangladeş, Sudan, Madagaskar, Kazakistan, İspanya, Fransa, Gabon gibi ülkelere proje imalatı yapmaya başladıklarını, geçen yıl 4 adet çevre teknesi inşaatını bitirip, ihraç ettiklerini kaydeden Altuntop, 2 yıl önce de “Dere Ağızları, Göl ve Barajlarda Kullanılmak Üzere İnşa Edilen Su Robotu” adlı projeyi hazırladıklarını ve bu projenin TÜBİTAK tarafından ödüle layık görüldüğünü dile getirdi.

SU KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM

Altuntop, satışına 3 ay önce başladıkları dere, nehir, göl ve barajların ıslahını, derinleştirilmesini ve temizlenmesini sağlayan, karada ve suda gidebilme özelliğine sahip “su robotu”nun, sudaki kirliliği yok ederek, suyun oksijen almasını sağlayacağını belirtti.

“Su robotu”nun dipte biriken çamur ve flokları hem kırdığını, hem de pompa yardımıyla temizlediğini anlatan Altuntop, 11 metre boyunda, 3,5 metre enindeki “su robotu”nun Türkiye'nin her noktasına TIR üstünde nakledilebildiğini ifade etti.

“Proje, çevre, insan, canlı ve doğa için faydalı bir ürün olması nedeniyle büyük ilgi gördü. Su robotunu satın almak için her hafta bir ülkeden firmamıza ziyaretçi geliyor” diyen Altuntop, “su robotu”nun dere ağzı ve dere içi derinleştirmede, liman içi derinleştirmede, barajların erozyon topraklarının geri kazanımında, DSİ'ye ait Seyhan, Ceyhan gibi nehirlerin sel taşkınlarına karşı derinleştirilmesinde, belediyelerin dere ıslah çalışmalarında, lagün göllerinin derinleştirilmesinde ideal bir ürün olduğunu dile getirdi.

“SU EKOSİSTEMİ HAYAT BULACAK”

Türkiye'de, yerleşim ve sanayi bölgelerinden geçen bir çok derenin, şehir kanalizasyonları ve küçük ölçekli işletmelerin atıklarıyla sürekli dolarak denizlere ya da göllere ulaştığını belirten Altuntop, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yoğun yağışlarda meydana gelen seller ve taşkınlar can ve mal kaybına neden olmaktadır. Göller, gerek çevrelerindeki turistik tesisler, gerek fabrikaların yanlış deşarjlarının yarattığı kirlilik sonucu doğal dengelerini kaybetmişlerdir. Bu projeyle, kirlenen derelerin ıslahı, derinleştirilmesi ve temizlenmesi sağlanacak, su seviyesi düşük dere ve nehirlerde yürüyerek dere ağızlarında, göl ve barajlarda kullanılabilecek. Böylece su ekosistemi hayat bulacak.”

“İZMİT VE İZMİR TEMİZLENMELİ”

Dere, nehir, göl ve barajlardaki çamur ve tortuların mutlaka alınması gerektiğini belirten Altuntop, derinleştirme çalışması yapılmazsa, bu alanlarda erozyon meydana geldiğini ve aşırı yağışlarda tıkandığını ifade etti.

DSİ'nin en az 20 adet “su robotuna”na ihtiyacı olduğunu dile getiren Altuntop, şunları kaydetti:

“Evsel katı ve kimyasal atıklar derelere, nehirlere ve göllere boşaltılıyor ve bunlar su dibinde birikiyor. Bu birikintinin alınması lazım. Alınmadığı zaman mevsim değişimlerinde, su ısınmalarında ve soğumalarında atıklar köpük olarak veya kirlilik olarak ortaya çıkıyor. Deniz anaları da bu pis atıkları yiyor ve büyüyor.

Türkiye'de öncelikli olarak İzmit ve İzmir körfezlerinin derinleşmesi lazım. İstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nün dibinin temizlenmesi ve denizle bağlantısının sağlanması lazım. Deniz suyu içeri girip sirkülasyon yapmalı. Lagün gölleri de temizlenmesi gereken su alanları arasında bulunuyor. Çünkü, bazı lagünler 30-40 santimetre derinliğine sahipler. Balıklar ürüyor ve ölüyor. Lagünlerde yeterince balık üretilemiyor. İstanbul sınırları içinde 87 tane dere var. Dere ağızlarında erozyonun getirdiği atıkların denize yayılmaması için zaman zaman temizlenmesi lazım.”

Editör: TE Bilişim