Irak’ın başkent Bağdat’ta görüşmeler yapmaya hazırlanan Erbil’deki yerel hükümetin yetkilisi Neçirvan Barzani, petrol gelirlerinden yerel hükümetin payına düşen yüzde 17’lik payın yeni fiyatlardan karşılanmasını istedi.

Merkezi hükümetle aralarındaki anlaşmanın petrolün varilinin 23 dolar olduğu dönemde yapıldığını hatırlatan Barzani, petrolün varilinin artık 60 dolardan satıldığını ve bu nedenle paylarına düşen miktarda artış talep edeceklerini söyledi.

Barzani, lrak hükümet yetkilileriyle Kerkük’ün durumunu öngören Irak Anayasası’nın 140’ncı maddesi, Kürt hükümetinin mali bütçesi ve akaryakıt sorunu ile ilgili yapacağı görüşme hakkında Kürt Parlamentosu Başkanı Adnan Müfiti ile toplantı yaptı. Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği’nin internet sitesinde toplantıya ilişkin verilen habere göre Barzani, Bağdat’ta petrol gelirlerinin paylaşımı sorununu gündeme getireceklerini belirterek, şunları söyledi:

“Petrol gelirlerinden istediğimiz pay, tüm lrak halklarının oyunu verdiği Anayasa çerçevesinin dışına çıkmıyor. Bizim ile Bağdat arasında bu konu üzerinde bazı anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu anlaşmazlıkların başlıca kaynağı, imzalanan petrol anlaşmaları ve petrol gelirlerinin bölgeler üzerindeki paylaşımının nasıl yapıldığından geliyor. Bağdat ziyaretimizde, bu konuyu yetkililerle görüşeceğiz. Kürdistan Bölge Hükümeti’nin mali bütçesini de ele alacağız. Kürdistan Bölge Hükümeti ile Bağdat merkezi hükümeti arasında lrak petrol gerilerinden yüzde 17 pay alma konusunda bir anlaşma var. Bu anlaşma 1 varil ham petrolün 23 dolar üzerinden yapılmıştı. Ancak geçtiğimiz yıl 1 varil petrol 60 dolar civarında satıldı. Bizim istediğimiz, petrol satışı zammından lrak maliyesi bütçesine giren gelirlerin yüzde 17 paydır. Bizim yasal hakkımız olan bu payın mutlaka verilmesi gerekiyor.”

Barzani, lrak Anayasası’ndaki Kerkük ve Kürt bölgesinden koparıldığını öne sürülen bölgelerin durumuna ilişkin 140’ıncı maddeyi de gündeme getireceklerini anlatırken, “140’ıncı maddenin uygulaması amacıyla lrak Hükümeti tarafından bir komisyon oluşturuldu. Ancak, bu konuda atılan adımlar çok yavaş. Sayın El-Maliki, Bağdat’ta tüm toplantı ve görüşmelerde, 140’ıncı maddenin uygulanmasını desteklediğini açıklamıştır. Kürdistan bölge hükümeti, bu anayasal maddenin acil olarak uygulamasını gerektiğini talep etmektedir” diye konuştu. 

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölge Anayasa Taslağı’na ilişkin olarak da bölgedeki Türkmen, Hıristiyan ve Asuri-Keldanilerin haklarına da değinerek, “Türkmen, Hıristiyan ve Asuri-Keldaniler, sayı olarak az da olsalar, bu ülkede tarihsel kökleri vardır. Bunlarla karşılıklı anlayışa dayanan tarihsel dostluk ilişkilerimiz olmuştur. Onların talepleri, meşru taleplerdir. Kürdistan bölge hükümeti ve parlamentosu bu konu üzerinde çok ciddi durmaktadır” dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim