Bartın Limanı Taranıyor
 
Bartın Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol sonrası tarak gemisi Bartın Limanı'na gelerek çalışmalara başladı.

Bartın Belediyesi'nin talebi üzerine Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü'nce gönderilen Kazar lV Yüzer Ekskavatör, Dökü V1 Hizmet Dubası ve Antalya-l Römorkörü Bartın Limanı'nda tarama çalışmalarına başladı. 5 Mart 2007 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Bolu Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'ne başvuran Bartın Belediyesi, tarama ve temizleme talep edilen yerlerde derinliğin 6-7,9 metre arasında değiştiği liman ve ırmak yatağının dolduğunun iskandil ölçümlerinden anlaşıldığını belirterek tarama talebinde bulunmuştu. 

Bartın Valiliği de DLH Genel Müdürlüğü'ne yazdığı bir yazı ile tarama yapılmasının Batı Karadeniz Bölgesi'nin ihracat-ithalat kapasitesi yüksek limanındaki işleri olumsuz etkileyerek, bölge ve ülke ekonomisine zarar vereceği belirtmişti. Çalışmalar hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Ahmet Altıntel, "Bartın Liman içi ile Liman'dan Orduyeri Köprüsü'ne kadar olan ırmak yatağının taranması için bir yıl önce müracaatta bulunmuştuk. Geçen süre içerisinde Bolu Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nce iskandil ölçümleri yapılarak ırmak yatağının dolduğu tespit edildi. Kazar lV, Dökü V1 ve Antalya-l isimli ekskavatör, hizmet dubası ve römorkör gelerek çalışmalara başladı. Yaklaşık 25 bin metreküp tarama yapılacak. Bir ay sürecek olan çalışma işin durumuna göre uzayabilecek. Bu süre zarfında Bartın liman içi, liman ağzı ve Boğaz Mevkii'nden Orduyeri Köprüsü'ne kadar olan ırmak yatağı taranarak temizlenecek. Tarama için gerekli olan yağ, yakıt, yedek parça, teçhizat ve onarımlarda belediyemizce karşılanıyor" dedi.

Bartın Belediyesi ile Ulaştırma Bakanlığı DLH Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol sonrası tarak gemisi Bartın Limanı'na gelerek çalışmalara başladı.

Bartın Belediyesi, 17 Kasım 2006 tarihinde Bartın Valiliği'ne müracaatta bulunarak; mevsim itibariyle yağan aşırı yağışların birçok kentte sel baskınları oluşturduğu ve ciddi şekilde can ve mal kaybına sebep olduğu, Batı Karadeniz Bölgesi'nin de bol yağış alan bir yöre olduğundan kent merkezinden geçen Bartın Irmağı'nın 1998, 1999 ve 2000 yıllarında yaşanıldığı gibi aşırı yağışlarda sel tehlikesine yolaçtığını belirtmişti.

Belediye, ayrıca, Tefer Projesi kapsamında Boğaz Mevkii Yılanlıburnu Bölgesi'nde Bartın Irmağı yatak genişletme çalışmaları sırasında patlatılan ve dere yatağına düşerek ırmak yatağını daraltan kaya parçalarının suyun denize deşarjını olumsuz yönde etkilediğini belirterek, Bartın Limanı ve Boğaz Mevkii'nden Orduyeri Köprüsü'ne kadar olan ırmak yatağının acilen taranarak temizlenmesi gerektiğini bildirmişti.

haberler.com

Editör: TE Bilişim