BBC Moskova Muhabiri Damian Grammaticas haberine göre Rusya'nın Barents Denizi'ndeki enerji kaynaklarında faaliyet gösterecek şirket adaylarını beşe indirdiğini kaleme aldı.

Barents denizi'nde enerji yatırımı

Rusya'nın Barents Denizi'ndeki enerji kaynaklarında faaliyet gösterecek şirket adaylarını beşe indirdi. Beş şirketten oluşan listede, Amerikalı ve Norveçli şirketler öne çıkarken, Shell ve Japon şirketleri elendi.

Dünyada petrol arzının azaldığı, fiyatların ise, rekor düzeylere ulaştığı bir dönemde Rusya, amacına ilişkin işaretleri vermeye başladı.

Zaten önde gelen gaz ve petrol ihracatçısı konumundaki Rusya, ayrıca henüz işlenmemiş olan en büyük petrol rezervlerine sahip ülkesi. Yeni pazarlara ulaşabilmek için bu yatakları işlemek ve belki de, dünyanın en büyük enerji üreticisi olmak istiyor.

Barents Denizi'nin altındaki Stokman gaz rezervlerinde faaliyet izni alabilmek için 10'dan fazla uluslararası enerji şirketi guncelgirisi.com rekabet halindeydi. Amerikalı Chevron ve Texaco ile ConocoPhillips, Norveçli Statoil ve NorskyHidro ile Fransız Şirketi Total, açıklanan kısa listede yer alan şirketler.

Listenin dışında kalan şirketler arasında Shell ve Japon şirketler Mitsui ve Sumitomo da bulunuyor. tercihler muhtemelen Rusya'nın petrol ve gaz sektörlerine yeni ortaklar getirme ve Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yeni pazarlar açma arzusunu yansıtıyor.

Rusya, projede çoğunluk hissesini elinde tutacak, ancak yabancı şirketler milyarlarca dolarlık yatırım yapacak ve teknoloji sağlayacak.

Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Amerika Birleşik Devletleri'nde büyük enerji şirketlerinin yöneticileriyle biraraya gelecek. Putin, Rus enerji sektörüne daha fazla uluslararası enerji yatırımı sağlamaya çalışıyor.

Umudu da, yabancı şirketleri, yeni enerji kaynakları ararken Rusya'yı gözardı etmelerinin maliyetinin yüksek olduğu konusunda şirketleri ikna etmek.

Kaynak:Damian Grammaticas-BBC

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim