İlk hedefimiz Akdeniz ileri

Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hürriyet’in dünkü, ‘Devlere geri adım attıran mektup’ haberini doğrularken, Türkiye’nin petrol ve doğalgaz aramalarında kullanmak üzere 130 milyon dolara satın aldığı ‘Barbaros Hayrettin Paşa’ isimli sismik geminin yaşanan gelişmelerden dolayı Karadeniz yerine 1 ay içinde Akdeniz’e gidebileceğini söyledi.

Enerji  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile Kıbrıs çevresinde petrol ve doğalgaz arama anlaşması imzalayan enerji devlerini uyardıklarını doğruladı ve Barbaros gemisinin bir ay sonra Kıbrıs açıklarında olabileceğini söyledi. Yıldız, Rum yönetimine, “Çıkacak doğalgazın tüm Kıbrıs halkının olduğunu kabul ederek o doğalgazı legalleşir. Legalleşen doğalgazı da Türkiye üzerinden pazarlayalım” çağrısı yaptı.

GAZ LEGALLEŞSİN

Hürriyet’in dünkü, “Devlere geri adım attıran mektup” haberini doğrularken, GKRY’nin uluslararası hukuka aykırı iş yaptığını yineleyen Yıldız, “GKRY’nin iki seçeneği var. Ya hukuksuzluğa devam edecekler ya da yaptıkları işi hukuki hale getirerek, çıkacak doğalgazın tüm Kıbrıs’ın hakkı olduğunu kabul edecekler. Temennimiz ikinci seçenektir, çünkü o seçenek hem o doğal gazı legal hale getirir hem de resmileştirmiş olur” dedi.

Muhalefet sözcüleri ve dini liderler başta olmak üzere bazı Rum yöneticilerinin de ikinci seçeneği dillendirdiklerini anlatan Yıldız, siyasi açmazları düzeltecek bir yöntem önerdiklerini vurguladı. Yıldız, gelişmeler çerçevesinde Türkiye’nin 130 milyon dolara Norveçli Polarcus şirketinden satın aldığı yeni sismik arama gemisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın rotasının değişebileceğinin sinyalini de verdi. Geminin çok yetenekli olduğunu belirten Yıldız, şöyle konuştu:

2 HAFTADA BELLİ OLUR

“Bugün Shell ile Karadeniz’de petrol araması konusunda 400 milyon dolarlık bir anlaşma yapacağız. Hem Karadeniz’deki hem de Akdeniz’deki aramaları çok önemsiyoruz. O nedenle iki hafta sonra geminin rotası konusunda kesin bir karar vereceğiz. Şu an için Karadeniz’in bir önceliği var görünüyor; ama o toplantıda tüm değerlendirmeleri yapacağız. Bakarsınız geminin ilk rotası Akdeniz olur. Eğer böyle bir karar çıkarsa, demektir ki 1 ay sonra gemi Kıbrıs çevresinde olur. Ancak o gemi mutlaka Kıbrıs’a gidecek ve arama faaliyetinde bulunacak.”

Gaz stoğuna EPDK ayarı

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), doğalgaz piyasasında iki önemli karar aldı: 1) Mekanik doğalgaz sayaçları, dağıtım şirketinin onayı ile ön ödemeli sayaçla değiştirilebilecek, 2) Dağıtım şirketleri, ön ödemeli sayaç kullanan müşterilere, benzer müşterilerin son iki yılın aynı çeyrek dönemlerine rastlayan doğalgaz kullanım miktarlarının ortalamasını esas alarak, bir ay içerisinde en fazla ortalama iki aylık doğalgaz tüketim miktarı kadar satış yapabilecek.

Doğalgaz Piyasası Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişikliğe giden EPDK, tüketicinin doğalgaz stoklamasını engelleyecek bir karara imza attı. Bundan böyle, doğalgaz satın almak isteyen tüketici, dağıtım şirketine gittiğinde, tüketicinin bulunduğu abone grubunun tüketim ortalamasına göre hesap yapılacak ve o ortalamaya göre, tüketicinin en fazla iki ayda alabileceği gaz miktarı kadar satış yapılacak.

STOKLAMAYA FREN

Bu kapsamda, tüketimin çok düşük olduğu yaz aylarında doğalgaz stoklamak isteyen vatandaş, yaz ortalaması düşük kalacağı için sınırlı miktarda doğalgaz satın alabilecek. Yetkililer, sistemin şöyle işleyeceğini anlattı: “Örneğin ocak ayında doğalgaz satın almaya gittin. Bulunduğun abone grubunun son iki yıldaki, ocak, şubat, mart gaz tüketim ortalamasına bakılacak. Bir aylık bedeli diyelim ki 200 metreküp çıktı. Bir ayda 200 tüketiyorsan, en fazla 400 metreküp verilebilecek. Bir ay içinde, en fazla ortaya çıkacak ortalamanın iki katı kadar gaz alabileceksin.”

Bu kararın arkasında ise kısa bir süre önce özelleştirmesi yapılan Başkentgaz’ın etkili olduğu belirtiliyor. Doğalgaza zam yapılacağı sinyallerini önceden alan tüketiciler, zam yapılmadan önce sınırsız gaz alabiliyor; doğalgazı BOTAŞ’tan pahalıya almış ancak ucuza vermiş durumunda kalan dağıtım şirketleri ise ciddi zararlar ediyordu.

Bu şirketlerin başında ise Başkentgaz yer alıyordu. Öte yandan, yapılan düzenleme ile binaların veya tesis sahiplerinin ya da bunların yetkili temsilcilerinin yazılı talebi ve dağıtım şirketinin onayı ile, dağıtım şirketi tarafından mevcut mekanik sayaç ön ödemeli sayaç ile değiştirilebilecek. Sayaçların değiştirilmesi durumunda alınacak bedel ise EPDK kurul kararıyla belirlenecek.

İlk uyarıyı Eni’ye yaptı

LEGAL hale gelmeyen doğalgazı tercih etmenin Türkiye’nin çıkarı ile örtüşmediğini sözlerine ekleyen Yıldız, bu nedenle GKRY ile anlaşma yapan ve yapmayı düşünen dünya devi enerji şirketlerini önce kendi bakanlığının sözlü olarak uyardığını, sonra da Dışişleri Bakanlığı eliyle mektup yollandığını anlattı. Taner, “Bu firmalar tabii ki tercihlerini yapacaklar. Örneğin ENİ burada en önemli firma. Kendilerine söyledik, tercihlerini yaptılar. Bundan sonra Türkiye’de yapacakları işlerde bunun karşılığını bulacaklar” dedi.

Gazı biz pazarlarsak bundan herkes kazanır

ENERJİYİ gerginlikleri artıran değil, barışın unsuru haline getirme çağrısı yapan Taner Yıldız, şunları söyledi: “Şurası bir gerçek ki bazen enerji siyasete, bazen de siyaset enerjiye yük oluyor. Kıbrıs’ta da tablo bu; ama orada enerjiyi barış unsuru yapabiliriz. Bunu yaparsak, çıkacak doğalgazı pazarlamada en kârlı güzergah Türkiye üzerindendir. Legalleşen doğal gazı Türkiye üzerinden pazarlarsak bundan herkes kazanır. Birbirimize yaklaşmanın, gerginliği azaltmanın en iyi yolu da bu. Çözüm de basit; o doğalgaz Kıbrıs’ın tümüyle alakalı olmalı.”

Mektup ve uyarı sonrası 3-4 dev bizi tercih etti

TERCİHİNİ Türkiye’den yana kullanan 3-4 dev dünya firması olduğunu da sözlerine ekleyen Yıldız, bunların adlarını vermek istemediğini belirtti. Türkiye’nin proje cenneti haline geldiğini belirten Yıldız, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “O projelerde nasıl ki ENİ ile ilgili bir tavrımız olacak, tam aksi yönde de bu 3-4 firmayla ilgili tavrımız da olacaktır. Hem Rum yönetimi hem de enerji firmaları bilmeli ki, Türkiye, Kıbrıs’ta hiçbir şey olmamış gibi davranmayacaktır. İşin özeti, firmalara açık açık hassasiyetimizi bildirdik.”

Editör: TE Bilişim