YUSUFELİ’NDE BÜYÜK GERGİNLİK

Artvin'in Yusufeli ilçesinde bir grup, Yusufeli Baraj inşaatına ait şantiyede Çarşamba günü olaylar çıktı. İlçe de halen sakinlik sağlanmaya çalışılıyor.
 
ARTVİN-Artvin'in Yusufeli ilçesinde bir grup, Yusufeli Baraj inşaatına ait şantiyede 11 Eylül 2013 Çarşamba  günü olaylar çıktı.

Artvin’in Yusufeli ilçesinde gergin anlar yaşanıyor. İlçede baraj şantiyesinde meydana gelen tartışma Yusufeli halkının ayaklanmasına sebep oldu. Yusufeli Barajı inşaatında çalışan işçiler ile Yusufelileri arasında çıkan tartışmada yaralanan işçilerde oldu. Polis ve Jandarma’nın devreye girmesi ve Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci’nin araya girmesi ile olayların büyümesi engellendi.

Atatürk Posteri’nin yıkıldığı iddiası ortalığı karıştırdı

Yusufeli ilçesinde yapımı devam eden Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali İnşaatını gerçekleştiren firmaya ait şantiyede çalışan doğu kökenli işçileri ile Yusufelili işçileri arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesi üzerine başlayan kavga ilçeden duyulunca gergin anlar yaşandı.

Şantiyede çıkan kavga esnasında doğu kökenli işçilerin Atatürk Posterini yaktıkları iddiası kısa sürede Yusufeli merkezden duyuldu. Yusufeli ilçe merkezinde haberi duyan yüzü aşkın vatandaş soluğu Yusufeli Barajı şantiyesinde aldı. Çıkan arbedede şantiyede çalışan çok sayıda işçi yaralandı. Olaya Jandarma ve Polis Müdahale etti. Jandarma ve Polisin müdahalesi ile olayların daha fazla büyümesi engellenirken, olayı duyan Yusufeli halkı şantiyeye akın etti. Bazı ilçelerden de Yusufeli ilçesine gelenlerin olduğu bilgisi üzerine Jandarma şantiye bölgesine giriş çıkışı kontrol altına aldı. Dakikalar geçtikçe Yusufeli halkının isyanı daha da arttı.

Söylentiler olaylara sebep oldu

Yusufeli ilçesinde Halk arasında 'Daha önce Yusufeli'nde yaşayanlara iş verilmediği, dışarıdan personel getirildiğinden dolayı da halkın kızdığı ve şirket şantiyesinde bugün sabah Atatürk posterinin yırtıldığı' söylentisi yayıldı. Yusufeli ve çevre köylerinden toplanan yaklaşık 300 kişilik grup baraj inşaatı yapan özel bir şirketin şantiyesine saldırdı. Olaylarda şantiye çalışanları ve şirkete ait bazı araçlar zarar gördü. Olay yerine çok sayıda güvenlik görevlisi geldi. Emniyet güçlerinin müdahalede zorlandığı olaylarda, yaralanmalar ve maddi zarar meydana geldi. Saldırıda yaralananlar ambulanslarla Artvin ve Yusufeli Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

Kaymakam Ömer Dereci’nin konuşması olayları durdurdu

Bir türlü durdurulamayan olaylar karşısında Kaymakam Ömer Dereci olaya el koydu. Artvin Valisi Kemal Cirit’in talimatları sonucunda olaya müdahale eden Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, Baraj şantiyesinde işin durdurulmasını ve şantiye de çalışan doğu kökenli işçilerin il dışına çıkmalarını sağladı. Bu gelişmelerin ardından sakinleşen vatandaşlar yine de kalabalık bir grup halinde şantiye önünde bekleyişlerini sürdürdüler. Kalabalığın zaman geçtikçe artması üzerine olay yerine gelen Kaymakam Ömer Dereci bir konuşma yaparak vatandaşların sakinleşmesini sağladı. Kaymakam Dereci’nin konuşmaları üzerine öfkeli kalabalık sakinleşerek akşam saatlerinde Yusufeli ilçe merkezine gitti.

İlçede Perşembe günü olay yok ancak gerginlik hakimdi

Yusufeli ilçe merkezinde olayların ikinci gününde ise gerginlik hakim olsa da herhangi bir olay yaşanmadı. Yusufeli ilçe merkezinde yaşanan olayların il genelinde duyulması üzerine diğer ilçelerden de minibüslerle ilçeye akın başladı. Ancak gerek jandarma gerekse de polis ilçelerden Yusufeli ilçesine girişleri kontrol altına aldı. Bazı araçların ilçeye sokulmadığı ve geriye gönderildiği görüldü. Bu arada Çevik Kuvvetinde Yusufeli ilçesine geldiği gözlendi. Alınan önlemler ile vatandaşların sakinleştiği görülürken, akşam saatlerinde Kaymakam Ömer Dereci, şantiye görevlileri ve şirket genel müdürü ile birlikte toplantı gerçekleştirdi. Olayın masaya yatırıldığı toplantıya yüzlerce Yusufelili katılırken, Çevik Kuvvette olay çıkmaması için hazır vaziyette bekledi. Alınan önlemler, yapılan müdahaleler sonucunda ilçede sakinlik şimdilik sağlandı.

Editör: TE Bilişim