Bankalar Denizcilikten Rekor Zarar Edecek

Lloyds List Gazetesinde dün yayınlanan Tony Gray imzalı habere göre bankaların denizciliğe vermiş oldukları borç portföylerinde rekor kayıplar oluşuyor. Bunun nedeni ise  geriye ödemelerde temerrütlerin artması  ve ipotekli varlıkların fiyatların dibe vurmasıyla artan baskısı.

Bankalar için iç karartıcı resme  son fırça darbeleri de Standarts&Poors kredi değerlendirme kuruluşundan geldi. Kuruluş, denizcilik sektöründeki krizin daha evvelkilere nazaran “daha derin olacağını ve daha uzun süreceğini” tahmin ediyor.

S&P, kötüleşen denizcilik piyasasının Avrupa bankalarını nasıl sıkıntıya düşürdüğü konusunda hazırladığı raporda, denizcilik portföylerinin orta vadede bankaların ellerindeki varlıklar içerisinde en sorunlu kısmı teşkil etmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu belirtti.

Raporda, “Denizcilik endüstrisi zorlu bir durgunluk döneminden geçerken, bazı bankaların artan sayıdaki çalışmayan denizcilik aktiflerini yönetmek ve ipotekli denizcilik varlıklarıyla uğraşmak durumunda olduklarını not ediyoruz” denildi.

Raporda ayrıca, “Bu durum görüşümüze göre kötüleşen küresel kredi durumunun sonucu olarak bankaların daha geniş borç portföylerinde bulunan varlık kalitelerinin de beklenen zayıflaması sonucunda  muhtemelen daha da kötüye gidecektir”  görüşüne yer veriliyor.

Bankaların denizcilikle ilgili muhtemel kayıplara karşı kırılganlığının değerlendirildiği analizde ise, S&P daha önce endüstride meydana gelen kriz dönemlerinden daha kötü bazı senaryolara yer verdi.

Rapor sonuç bölümünde yıllık kayıpların “daha önce denizcilik kredilerinde %2 yi nadiren aşan kayıp dip seviyelerini geçeceğine” yer verildi.

Editör: TE Bilişim