Metin Kalkavan: "Bu sene en zor senelerden biri"

Başkan Metin Kalkavan odanın ay içindeki faaliyetlerini anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Bu sene en zor senelerden biri, Dünya ekonomisi için zor senelerden biri olarak gözüküyor. İstisna krizler hariç, Önümüzdeki projeksiyona baktığımızda bu piyasaların belli sektörlerde toparlamaya başlayacağı görülüyor. Bu sene enson zor senelerden bitanesi olarak görülüyor. Bazısı gelecek sene bazı alt bölümlerimiz 2015 yılında toparlanmaya başlayacak. Ama en son toparlanacak bölüm gemi inşa olarak gözüküyor. Gemi inaşnın tamir bakım kısmı çok daha iyi olacak ama gemi inşayı özel ülkelerin dışında şu anda en büyük müşterimiz Norveç, askeriyemiz ve savunma sanayimizden sonra en büyük müşterimiz Norveç. Dolayısıyla piyasa olarak Norveç’ten özel gemiler geliyor. Bazı özel tipte gemilerle devam ediyor."

"Bankalar armatörün üzerine gidecek"

Bankaların özellikle bu sene daha sıkıştırıcı olacağını bu sene bir çok bankanın daha çok armatörün üzerine gideceğini söyleyen Metin Kakavan; "Bu sene borç reel oranları çok açık verdiği bir sene. Değerlerin çok düştüğü borçların sabit kaldığı bir zamanda bankaların sıkıştırmaya başladığını görüyoruz. Bu sene zor bir sene elbirliği ile atlatmamız lazım. Söylediğim gibi olumlu bir projeksiyon görülüyor ama gelecek sene için." dedi.

"Ada tersanesini tebrik ediyoruz."

Bu arada önemli bir denize indirme töreni yapıldığına değinen Metin Kalkavan, bu törenin Ada Tersanesi'nin  Norveç’e yaptığı balıkçı gemisi olduğunu söyledi. Kalkavan; şöyle devam etti:

"33 dönüm üzerinde 600 kişi çalıştıran bir tersane. Müşterisiyle çok iyi bir bağlantı kurmuş. Yaklaşık 104 yıllık bir aile Norveç’te. İndirdiğimiz gemi iki uçlu bir kabuk ve hafif donanım yapılmış yaklaşık 5 milyon avro değerinde, tam donanımlı olmayan haliyle bile kilogramı 6 dolar, bizim ihracattaki ortalamamız 1,5 doların altında. Katma değeri yüksek ürünleri ihraç ederek hem ihracatımızı büyütmek hem de kilogram başı değerli ürünlere yönelmek adına önemli bir örnektir bu. Bu gemiyi 79 günde indirdiler. Büyük başarı. En büyük başarı devlete vergi ve istihdam. Son zamanların en iyi işini yapıyor. Ada tersanesini tebrik ediyoruz.

"Gezide sayın bakanımız da vardı."

Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ekibinde katıldıkları Fas, Tunus ve Cezayir gezisine değinen Metin Kalkavan; şunları söyledi:

"Cuma akşamı geldiğimiz gezide sayın bakanımız da vardı. Mehdi bey vardı, Dışişleri bakanımız vardı. Yoğun ve yorucu bir programdı. Bizi ilgilendiren konusu Fas, Tunus, Cezayir’de bizi ilgilendiren konu potansiyelin olması. Özellikle Cezayir’de bize çok sevgi ve ilgi var. Bunu değerlendirmeliyiz. Fas’ta denizcilik anlaşmaları yapıldı. Onları bakanlığımız duyuracak. Balıkçı firmalarımız var orada. Balık tutmak için değil , balık alıp işleyip Dünyanın bir çok ülkesine balık ürünleri ihracı yapan AQA grubumuz var. Cezayir’de 3 tane tutulmuş teknemiz var onlarla da uğraştık. İnşallah üst merci karar vermiş bırakılacaklar. 3 ülkede de zorluklar çok aynı zamanda da gelecek var. Bizlerle de diyalogları çok iyi, 200den fazla iş adamıyla oradaydık. Başarılı bir seyahatti."

"Meclisimizde ciddi bir değişim var."

Metin Kalkavan, daha sonra yeni DTO meclisini değerlendirdi. Kalkavan; şunları söyledi:

"Başlangıçta konuşmalar yapıldı. Yeni meclisin hayırlı olmasını diliyoruz. Tabii baktığımızda ben yönetim kurulu başkanı olarak geçmiş meclise özellikle teşekkür  ediyorum. Meclisimizde ciddi bir değişim var. Bu meyanda olması geren de bu. Belki ara ara seçimi gündeme taşıyıp konuşacağız. Ama şunu unutmamak lazım. Burası kendi meclisimiz burası T.C. Meclisi değil. Burada partiler yok. Burada hala muhalefet diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Eğer muhalefet iktidar diye devam  ederseniz, olur kabul. Biz o muhalefeti seçim günü saat 5’te kaldırdık. Burada her birey kendi muhalifliğini yapabilir kendi fikrini söyleyebilir. Yoksa burada yüzde 44 yüzde 56 olayı yoktur. Yüzde bir de olsa gene eleştirisini yapar. "

"Sanki geçmişte hiç bir şey yapılmamış."

Metin Kalkavan; daha sonra Oda'da 31 yıllık emeğin bulunduğunu, hiç bir şey yapılmamış denilemeyeceğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Üzücü olan. Daha güzel şeyler yapacağız üstüne koyarak gideceğiz ülkemizi ileriye götüreceğiz ama baktığımda sanki geçmişte hiç bir şey yapılmamış. Yeni bir şey yapıyoruz. Yok öyle şey 31 yıllık emek var bu odada. Bizden 10 yıl ve bizden öncekilerin büyük emeği. Seçimden alınmış dersler var. Komitelerle ilgili düzenlemeler yapacağız. Ama şunu başardık her komitede çoğunluk o işin uzmanları var. Bu mecliste alakasız komitedeyim diye 10 kişi zor bulursunuz."

"Keşke Bakanımız veya Müsteşarımız burada olsaydı"

Metin Kalkavan; daha sonra konuşmasına şöyle devam etti:

"Keşke isterdim ki bakanımız veya müsteşarımız olsun burada. Suat Hayri bey her zaman çok yakın çalışıyoruz. Şu önemli hiç bir zaman sorunlar veya öncelikler bitmeyecek. İnsanlar geldikçe bir pozisyona alıp daha iyi nasıl yaparım diye çalışmaya başlar. Kimse oturmak için bir yere gelmez. Her mevzuata Bakanlığımız tarafında el atılıp bunu daha iyi yapalım diye bir girişim var. Ama bazen aksaklıklar olabiliyor. Neredeyse her mevzuat elleçleniyor. Hiç bir mevzuat kasıtlı olarak kötüleştirelim diye hiç bir tanesini yapmıyorlar. Uygulamada hatalar çıkabiliyor."

"Kabahatler Kanununda CHP’nin çok emeği vardır."

Konuşmasına devamla  CHP'nin kabahatler kanununda çok emeği bulunduğuna değinen Metin Kalkavan; şöyle dedi:

"Sayın vekillerimiz burada en büyük başarımız parti marti değil denizcilik konuları partiler arası mütalaa ile değerlendirilir buna bakanımız başbakanımız vekillerimiz dahil. Sıkıntılarımızın bir kısmı Çözülemez . Navlunlara devletimiz bişey yapamaz bizde çözemeyiz. Ama kapasite arzını çözebiliriz. Balıkçılıkta devlet çok güzel bir uygulama yapıyor. Kosterde bu uygulamayı yapalım diyor. 10 metre ile 40 metre arası balıkçı teknelerini metresi 20 bin liradan geri alıyor ve o lisansı iptal ediyor. Balıkçı teknesi arzını azaltma projesi, Ufak ve eski tekneler için bulunmaz fırsat. Bizimde GİSBİR le beraber çalıştığımız bir projemiz vardı. Hurda desteği dediğimiz hadise bu. Piyasadan eski kosterleri alıp yenilerinin yapılması teşviki. Yapılabilecek desteklerden bir tanesi bu. Balıkçıların projesi de çok güzel. Devlet istediği zaman yapıyor. İnşallah bunu belli tonajda kosterlerimiz için yapabiliriz."

"38 nolu sandıkta kullanılan oy sayısı az patırtı çoktu."

Salih Kaptan'a teşekkür ederim diye sözlerine devam eden Kalkavan "38 nolu sandıkla ilgili yapılan 1200 kişi oy kullanacaklar sıkışıktı diye yapılan eleştiri için şunları söyledi, o gün defalarca özür diledik. Çok sıkışık bir yerdeydi evet haklısınız ama o sandıkta toplam kullanılan oy 246 ama yanındaki 40 numaralı sandıkta daha fazla oy kullanılmasına rağmen ses seda yok. Saydık bu patırtılı sandığı oy 246 ama izdiham çoktu." dedi.

"MLC 2006 dan dolayı bir çok gemimiz sefere çıkamaz."

Kalkavan, MLC sözleşmesine değinirken şöyle konuştu: "Ben gelecek olan bir tehlikeyi de söyleyeyim. Sendikamızda buradayken. MLC 2006 diye bir problemimiz var. Bu yakın zamanda yürürlüğe girecek olan bir olay. MLC 2006 da bazı firmalar yeni gemilerinde bu işi Türk Bayrağında kalarak çözebilecekler ama koster ve eski gemilerimizde çok büyük sıkıntılarımız olacak. Farklı bayraklarda farklı uygulamalar oluyor Türk Bayrağından kaçışa sebebiyet verebilir. Çalışmalar devam ediyor. MLC 2006 dan dolayı bir çok gemimiz sefere çıkamaz. Bizim sektörümüzde devletsiz hiç bir şey yapılmaz. İnşallah iyi bir dönem geçireceğiz."

Metin Kalkavan; "İnşallah bu meclisle güzel yapacağız. Üyelerimize söylüyorum mutlaka toplantılara geleceksiniz. Belli bir sayıda gelmeyen üyelerin üyeliği düşecektir. Vekilimiz aynı zamanda akrabamıza da teşekkür ederiz" diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: TE Bilişim