BANDIRMA VAPURU İLE YOLA ÇIKTILAR

Samsun Büyükşehir Belediyesi Maket ve El Sanatları Atölyesinde farklı meslek gruplarından kursiyerler hem stres atıyor hem de birbirinden güzel gemi, tarihi ev ve eski arabaların maketlerini yapıyorlar. Kimi itfaiyeci, kimi dönerci, kimi turizmci, kimi emekli kimi öğretmen... Farklı meslek gruplarından insanları bir araya getiren ise maket yapımı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, Halk Eğitim Merkezinin katkıları ile açtığı Maket ve El Sanatları kursunda bir araya gelen kursiyerler hiç bir ücret ödemeden yalnızca yaptıkları maketin malzeme bedelini karşılamak üzere istedikleri objenin maketini yapabiliyorlar. Genellikle gemi maketi, tarihi ev, eski arabalar, müzik aletleri ve tarihi mekanların maketlerini yapan kursiyerlerin el ürünleri, Büyükşehir Belediyesine ait mağazalarda satışa sunuluyor. Belediyenin, kentin simgesi olan Bandırma Vapuru'nun hediyelik eşya olarak maketlerinin yapılması için yola çıktığı kursta sayıları 100'e ulaşan kursiyerler, maket yapmaktan son derece keyif aldıklarını, hem stres attıklarını hem de ortaya koydukları çalışmaların kendilerine büyük haz verdiğini ifade etti.

İTFAİYECİ DE VAR TURİZMCİ DE

Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi'nde görev yapan Ahmet Uygun, İstanbul şehir hatlarında çalışmış Kalender isimli buharlı vapurun maketini yaptığını söyledi. Boş vakitlerinde kendini dinlemek amacıyla kursa başladığını belirten Uygun, ''İnsan bölge maketler yaptıktan sonra kendini dinlemek öte bir şey olduğunun farkına varıyor. Ben bir şeyim diyebiliyorsun, bu emeği gördükten sonra. Maddiyatla ölçülemeyecek bir şey. Haz veriyor insana'' diye konuştu. Ege bölgesinde turizmcilik yaptığını ve kış aylarını memleketi Samsun'da geçirdiğini anlatan Rahmi Kılıç ise, boş vakitlerini geçirmek ve bir hobi edinmek için kursa başladığını şimdi ise at arabalarının maketini yapmaya çalıştığını söyledi.

HER YAŞTAN, HER MESLEKTEN İNSAN

Emekli Şerif Uyar da emekli olduktan sonra boşluğa düştüğünü, bunu aşmak için atölyeye gelmeye başladığını ve maket yapmanın kendisine çok iyi geldiğini ifade ederek, ''Belli bir çalışma temposundan sonra boşluğa düşmek insanda bazı sıkıntılar yaratıyor. Bunu aşmak ve aynı zamanda zevk aldığım bir iş olduğu için kursa başladım'' dedi. Uyar, emeklilere ise kendilerini dinleyeceklerine böyle bir uğraşın içinde yer almalarını tavsiye etti. Aziz Yılmaz ise İstanbul Büyükşehir Belediyesinde makine operatörlüğü yaptıktan sonra emekli olduğunu ve emekliliğini geçirdiği Samsun'da hobi olarak maket yapımına başladığını ve bunun kendisini dinlendirdiğini söyledi. Eğitmenlerden Haluk Özdemir, 30 yıldır maket yapımı ile uğraştığını belirterek ''Kendim gibi emekli insanların da bir meşgaleleri olmaları bir şeyler üretebilmeleri için bilgi ve tecrübelerimi kendileriyle paylaşıyorum. Bunu zevk alarak yapıyorum'' dedi. 15 yıldır maket yapımı ile uğraştığını ifade eden eğitmen Hulisi Arslantürk ise kursiyer sayısının her gün arttığını, talep ve ilginin çok olduğunu belirterek, ''Gerek bayanlar, gerek erkekler zaman geçirmek isteyen pek çok insan bizimle gelip zaman geçiriyor. Çerçeve, gemi, maket ev ve arabalar... Maketin hemen her çeşidini öğretmeye çalışıyoruz. Kurslar üç aylık dönemler halinde sürüyor, isteyen herkes katılabiliyor" dedi.

BANDIRMA VAPURU İLE YOLA ÇIKILDI

Kursun asıl hedefinin kentin simgesi olarak Bandırma Vapuru'nun maketinin yaygınlaştırılması olduğunu ifade eden Arslantürk, yapımı ortalama 3.5 ay süren ve tamamen el işçiliği olan Bandırma Vapuru maketinden, büyük boyutlarda bir tanesinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e hediye edildiğini söyledi. Arslantürk, isteyen gemi sahiplerinin, gemilerinin maketlerini de yapabileceklerini kaydetti. Samsun'daki kaybolmaya yüz tutmuş binalarına, maketleriyle hayat veren ve kursta eğitmen olarak görev yapan Yakup Bayram da çocukluktan gelen merakını bugünlere maket yapımı ile taşıdığını anlattı. Bayram, maketlerin fiyatlarının 10 TL'den 2 bin TL'ye kadar çıktığını, tamamıyla el işçiliği olan ürünlerin fiyatlarının, kullanılan malzeme, yapım süresine göre değişebildiğini sözlerine ekledi.
 

Editör: TE Bilişim