Balıklar sıcak şaşkını

Hava sıcaklıkları arttı, balıklar da şaşırdı. Akdeniz mezgiti Marmara'dan çıkabilir...

Son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak hava sıcaklıklarında yaşanan artış nedeniyle 500’e yakın tropikal balık türünün, Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde görülmeye başlandığı bildirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran Cirik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balık göçlerinin en büyük nedeninin sıcaklık olduğunu, son yıllardaki iklim değişikliklerine paralel olarak Türkiye denizlerindeki balık çeşitliliğinde artış gözlendiğini söyledi.

Sıcak havanın deniz canlılarının yaşam koşullarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Cirik, 1869 yılında Süveyş Kanalı’nın da açılmasıyla iki farklı zoocoğrafik alan olan substropikal Akdeniz ve tropikal Kızıldeniz’in birleştiğini, böylece her iki denizden de çeşitli organizmaların karşılıklı göçlerinin başladığını kaydetti.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz balıkçılığında ekonomik önem taşıyan Akdeniz mezgiti, paşa barbunu, nil barbunu, ıskarmoz, esmer sokar, beyaz sokar balık türleri, iklim sıcaklıklarının yükselmesi nedeniyle ülkemizdeki Kızıldeniz göçmeni balıklar arasına girdi. Bugün, Akdeniz’de yaşayan bir balık türünü göç dolayısıyla Marmara Denizi’nde de görmek mümkün hale geldi.

Kaynak: İnternet Haber

Editör: TE Bilişim