Balıkçıların zehirli gemi davasına ret      
 

HATAY'ın İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi'nin, 6 Eylül 2004 tarihinde İskenderun Körfezi'nde zehirli atık içeren 2 bin 200 ton yüküyle batan ‘MV Ulla' isimli geminin balıkçılara verdiği zarardan dolayı açtığı 100 milyon dolarlık tazminat davası reddedildi.

Zehirli atık yüklü Ulla adlı geminin İskenderun Körfezi'nre batması nedeniyle balıkçılara ve çevreye zarar verdiğini öne süren İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi üyesi 69 balıkçı İspanya devleti, yükün sahibi La Farge Çimento ve yükün alıcısı İspanyol Dragados firmalarına toplam 100 milyon dolarlık tazminat davası açmıştı. İskenderun 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen duruşmaya balıkçılar ile avukatları Maruf Kaymaz katıldı. Mahkeme, davayı açan kişilerin balıkçı olmadığının saptandığını belirterek tazminat talebini kabul etmedi.

Duruşmanın ardından adliyeden çıkan bir grup balıkçı, karar tepki gösterdi. ‘Adalet istiyoruz’, ‘Balıkçıları açlığa mahkum ettiler’ diye slogan atan balıkçılar polis tarafından güçlükle sakinleştirildi. Avukat Maruf Kaymaz, “Balıkçıların, balıkçı olduğuna dair belgeleri var, vergi ödüyorlar. Neye göre böyle bir karar alındı anlamış değilim” dedi. İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Nihat Beyazıt da balıkçıların bu olay nedeniyle üvladıkları balıkları satamadıklarını, perişan olduğunu, verilen karardan üzüntü duyduklarını belirterek, “Bu kadar insanın bankalara borcu var. Az da olsa bir şeyler verilir, mağduriyeti giderilir diye düşünüyorduk, olmadı” diye konuştu.
 

 

 

Editör: TE Bilişim