İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer, hem balıkçının hem de halkın korunması amacıyla, bayrama kadar, Batı Karadeniz'de tekne başına 500 kasadan fazla avlanmama kararı aldıklarını bildirdi.

Denizer, amaçlarının “halka pahalı balık yedirmek olmadığını” vurgularken, “Toptan kilosu 0,25 YKr'ye balık sattığımızda da perakende satış fiyatı 3-4 YTL'nin altına düşmedi.

Şimdi de aşırı ürün olduğu için fiyatların fazla yükselmemesi gerekir, perakende fiyatlar bu seviyenin üzerine çıkmamalı” dedi.

Hamside av sezonunu uzatmak için, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile görüşerek, bu sezona yönelik “gündüz avlanma yasağı” koydurduklarını ve bu uygulamanın çok olumlu sonuçlarını gördüklerini, balıkçıların fazla miktarlarda av yapma imkanı bulduğunu anlatan Denizer, şöyle devam etti:
“Şu aşamaya kadar piyasanın talebinden fazla bir arz söz konusu oldu. Piyasa doyum noktasına ulaştı. Toptan fiyat 0,50-0,25 YKr'ye kadar düştü. Müstahsil bundan hiç para kazanmadığı gibi üzerine masraf yaptı. Aslında balığın bu kadar fazla miktarda avlanmasının balık popülasyonu açısından bir sakıncası yok. Çünkü zaten 4 yıl yaşıyor ve ölüyor. Şu anda avlanma için uygun dönem. Bu balığı biz tutmazsak 1 yıl sonra ölecek. Ama yüksek miktarda avlanıldığı için ekonomik değeri düştü. Müstahsil yaptığı masrafı çıkaramadı. Bunun üzerine pazar günü toplanarak, Karadeniz-Ereğli ile İğneada bölgesinde, günde motor başı 500 kasa avlanma kararı aldık. Bu bölgede 100-150 tekne avlıyor. Bir kasada ortalama 16-18 kg hamsi oluyor. Diyelim ki bir tekne 500 kasa, yaklaşık 9 ton hamsi avladı, fazlasını denize döküyor. Ama bütün tekneler aynı miktarda zaten balık avlayamıyor. Büyükler 500 avlıyorsa, küçükler 100-200 avlar. Amacımız halka pahalı balık yedirmek değil, balık hallerinde balığın kasa satış fiyatının 5-10 YTL'den 20-30 YTL'ye çıkmasını sağlamak. Uygulama Pazartesi akşamı başladı. Bugün ikinci gün ve hamsinin kasa fiyatı 15-20 YTL'ye çıktı. Bayrama kadar bu uygulama devam edecek.”

Balığın tutulduğu yerden satılan yere kadar getirilmesi için kasa başına 2-4 YTL nakliye masrafı yapıldığını, ayrıca 1,5 YTL'ye kasa satın alındığını kaydeden Denizer, “Gönderilen yerde hal ve nakliye rüsumları nedeniyle yüzde 15 ek ödeme yapıyorsunuz. O zaman kasası 5-6 YTL'ye balık sattığınızda zarar ediyorsunuz” dedi.

İçinde 18 kg hamsi olan kasanın 30 YTL'ye satılması durumunda, ortalama 1,5 YTL'lik fiyatın müstahsile kazandıracağını vurgulayan Abdullah Denizer, “Diyelim ki perakendeci yüzde 100 kar koysun, 3 YTL'ye satsın... Zaten 0,50 YKr'den aldıklarında da aynı fiyata satıyorlardı. Yine halk ucuz hamsi yemiş olacak. Ama esnaf kalkıp 6-7 YTL'ye satarsa o ayrı bir şey... Bu kadar kar etmemesi lazım. Bizim amacımız halka pahalı balık yedirmek değil, müstahsil ve halk için dengeli fiyat oluşmasını sağlamak” diye konuştu.

Bu yıl balıkçıların palamut, çinekop ve lüfer avından yeterince istifade edemediğine, sadece hamsi ve istavritten kazanma imkanı bulduğunu anlatan Denizer, ancak fazla av olunca bu sefer de fiyatların düştüğüne dikkati çekti.
İstanbul Balık Müstahsilleri Derneği İkinci Başkanı Abdullah Denizer, Batı Karadeniz'li balıkçılar olarak aldıkları kararı Doğu Karadenizli balıkçılara da bildirdiklerini söyledi.

Bu kararın uygulanmasında olağanüstü bir birlik gösterdiklerini de kaydeden Denizer, “18 metrelik tekne av için bin YTL harcıyorsa, 40 metrelik tekne 3 bin YTL harcıyor. Yine de karara uyuyorlar. Çünkü, personel daha az yoruluyor, daha az yakıt harcayarak aynı parayı kazanıyor. Avlanmayı gece 12.00'de bitirip dönebiliyor. Ama ilerde AB'ye uygun olarak, tekne büyüklüğüne göre avlanma kotası belirlenmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye'nin deniz balığı avcılığı üretiminin yarısından fazlasını oluşturan hamsiye, doğal dengeyi korumak ve avlanma sezonunu uzatmak için bu yıl için gündüz avlanma yasağı getirilmişti. Uygulamanın başarılı olması halinde, 1,5 aya düşen hamsi av sezonunun 5-6 aya kadar çıkabileceği, Nisan ayına kadar hamsi yemenin mümkün olabileceği belirtiliyor.

AA

denizhaber.com

Editör: TE Bilişim