balıkçılar Yeni Arayışlar İçinde...

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Özbilgin, artan akaryakıt fiyatlarıyla birlikte balıkçıların ekonomik sorunlarla boğuştuğunu, bu durumun aşılabilmesi için de yeni arayışlar içine girildiğini söyledi.

Mersin'de faaliyet gösteren trol balıkçıları için Su Ürünleri Fakültesi Avlanma ve İşleme Teknolojisi Bölümü tarafından 'Ağ Kesimi Çalıştayı' adı altında geniş kapsamla bir etkinlik organize edildi. Su Ürünleri Fakültesi Toplantı Salonu'nda düzenlenen ve bu yıl ikincisi yapılan çalıştaya; balıkçıların yanı sıra tekne sahipleri ve tekne kaptanlarının da katılırken, burada konuşan Doç. Dr. Hüseyin Özbilgin, modern ağ kesim teknikleri ve ekonomik balıkçılık koşulları konusunda açıklamalarda bulundu.

Özbilgin, Türkiye sularında uygulanan geleneksel avlanma yöntemi olarak öne çıkan dip trolünün dezavantajlarıyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunarak, ağların suya karşı direncinin yüksek olması nedeniyle akaryakıt tüketiminin fazla olduğunu ve akaryakıt fiyatlarının artmasıyla birlikte balıkçıların ekonomik sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Yaşanan sıkıntıların balıkçıları yeni arayışlar içine girmesini sağladığını kaydeden Doç. Dr. Özbilgin, balıkçılara geleneksel ağ yerine modern ağ kesimi teknikleri hakkında bilgi verdi.

Su Ürünleri Fakültesi'nden 2 öğretim üyesi ve 2 de araştırma görevlisinden oluşan toplam 4 kişilik bir ekibin, teknelerle düzenli olarak denize açılarak gözlemler yaptığını hatırlatan Hüseyin Özbilgin, yazın trolün yasak olduğu zamanlarda balıkçıları üniversiteye davet ederek, onların teknik sorunlarına yanıt vermeye çalıştıklarını anlattı. Aynı amaçla fakülte binasında 'Balıkçı İrtibat Noktası' kurmayı planladıklarını belirten Özbilgin, buradaki temel hedeflerinin de Mersin'deki balıkçılara bilgi ve teknik destek sağlamak olduğunu dile getirdi.

Editör: TE Bilişim