Balıkçılar Hamside "Kota" İstiyor

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Sinop-Kastamonu Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak, aşırı avlanmanın, yaklaşık 5 ay sürmesi gereken hamsi sezonunu önemli ölçüde kısalttığını, alınan son tedbirlerin ise meyvesini verdiğini söyledi.

Uygulanan tedbirlere yenilerinin eklenmesi ve özellikle "kota" uygulamasına geçilmesi gerektiğini kaydeden Ali Bayrak, gelişen teknoloji, sorumsuz avlanma ve günlük aşırı avlanma nedeniyle 5 ay süren hamsi sezonunun kısaldığını ifade etti. 

Hamsinin gündüz avlanmasının yasaklanması ile bu kısır döngüyü geri çevirdiğini belirten Bayrak, hamsinin, gece sahile gelen, gündüz de derin sulara giden bir balık türü olduğunu ifade etti. Bayrak, şöyle dedi:

"Önceki yıllarda biz gece ve gündüz hamsinin üzerindeydik. Gece sabahlara, gündüz de akşamlara kadar kontrolsüz şekilde hamsi avlanmaktaydı. Saatlerce limanlarımızda aralıksız olarak hamsi boşaltırdık. İnanın para falanda kazandığımız yoktu. Biz saat uygulamasının semeresini gördük. Ama bu da yeterli değil. Bir an önce hamsininin rezerv tespitinin yapılıp, kota uygulamasına geçilmelidir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi ülkemizin de kota uygulamasına ihtiyacı vardır. AB ülkelerinde uygulanmakta olan balıkçılık politikasının ülkemizde de uygulanmak zorundadır. Bizler balıkçılığın gerçek bir mesleğe dönüştürülmesini, sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmasını, yarınlara güven ve umutla bakmak arzusundayız. Bu da en doğal hakkımız. Önümüzdeki günlerde bu düşüncelerimizin yasalaşacağını ümit ediyoruz."(CHA)

haberler.com

Editör: TE Bilişim