Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (SÜR-Koop) Genel Başkanı Ramazan Özkaya, "Aşırı avcılık, denizlerimize zarar veriyor." dedi.

Özkaya, 1 Eylül'de "Vira Bismillah" diyerek 2011-2012 av sezonuna başlayan balıkçıların büyük umutlarla denize açıldığını ancak geçen bir aylık sürede beklenenin çok altında balık tutulabildiğini söyledi.

Genel Başkan Özkaya, yaptığı açıklamada balıkçılıkta ana kuralın sürdürülebilirlilik olduğuna dikkat çekerek, "Bu da stokların azalmaması ve balık nesillerinin devamını sağlayacak kadar anaçlar bırakılmasıyla mümkündür. Bu sebeple boy, zaman ve yer yasakları koyulmuştur ama ne yazık ki balıkçılarımızın bazıları uymamaktadır." dedi. Avların Marmara Denizi'nde palamut ve hamsi, Karadeniz'de palamut ve istavrit, Ege Denizi'nde ışıkla avcılıkla kolyoz, turna, lüfer, sardalye, kubbes ve çipurayla başladığını ifade eden Özkaya, "Hava sıcaklığının değişkenliği sebebiyle palamut, sezon başında ekonomik boya ulaşmadığı için küçük yakalanıyorken buna ilaveten ne yazık ki Marmara ve Karadeniz'de yasak olmasına rağmen hamside ışıkla avcılığa başlanmıştır. Sezondan önceki toplantılarda büyük tekne sahipleri, 'Denizlerimizde balık bol. Bu sene palamut, hamsi bol olacak, halk ucuz balık yiyecek.' deyip kontrollerin iyi yapılması gerektiğinin tekrar tekrar altını çizerek, alınacak kararların kendi lehlerinde olmasına çalışmışlardır. Aynı tekne reisleri denize açıldığında ise söylenenler unutulmuş, henüz ekonomik boya gelmeyen palamutlar tutulmaya başlanmıştır. Marmara ve Karadeniz'de ışıkla avcılık kesinlikle yasak olmasına rağmen ne yazık ki yapılmaktadır. Sezona borçlu başlayan balıkçı, borcunu kapatabilmek için stoklara zarar verecek şekilde avcılık yapmakta olup bindiği dalı kesmektedir." şeklinde konuştu.

Ramazan Özkaya, denizdeki balıkların ortak miras olduğunun unutulmamasını isteyerek, "Her balığın bir defa yumurtlamasına müsaade edilmeli. Otokontroller yoğun şekilde yapılmalı. Balıkçılık camiasını sağduyulu olmaya, yetkilileri ise önlem alma konusunda göreve davet ediyorum." dedi.

Editör: TE Bilişim