Balık Yuvalarına Moloz Atıldı

Marmara Denizi’nde Tavşan Adası çevresinde balıkların yumurtalama alanlarına inşaat molozlarının atıldığı ortaya çıktı. Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş, denizdeki katliamı görüntüledi

İstanbul İstanbul Adalarının en küçüğü Tavşan Adası’nda(Neandros) balıkların yumurtlama alanının inşaat atıklarıyla doldurulduğu ortaya çıktı. 9 adadan oluşan İstanbul Prens Adaları’nın en küçüğü olan Neandros’un kıyılarının (Tavşan Adası) inşaat atıklarıyla dolu.

Balık türleri son yıllarda oldukça azalan Marmara Denizi’nin korunması gereken kıyılarında dalış yapan usta sualtı fotoğrafçısı Ateş Evirgen, nadir deniz canlılarını ararken inşaat atıklarıyla dolu çuvalları fark etti. 15-25 metre derinliklerde balık yuvalarının ve yumurtlama alanlarına bırakılan çuvalları inceleyen gönüllü dalgıçlar inşaat atıklarını görüntüledi. Adalar çevresindeki hayalet ağlarla mücadele eden Serco Ekşiyan, Ercan Akpolat ve Ekrem Başak yenilenen bir binanın beton ve çimento atıklarının çuvallara doldurulduğunu ve ağızları kapatılmadan bırakıldığını belirledi. Çuvalların da en az hayalet ağlar kadar çevreye zarar verdiğini gören Ekşiyan, Akpolat ve Başak birkaç çuvalı tekneye çıkartabilirken onlarcası derinlerde kaldı.

‘İnsanlık suçu’

İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Başkanı Erdoğan Kartal, “Bu yapılan Marmara’ya karşı işlenen en büyük çevre suçlarından biri. Marmara’da 30 yıl önce 146 balık türü yaşarken bugün 5 tanesini bulmak zor” dedi.

Adalar Kent Konseyi Denizle Yaşam ve Koruma Çalışma Grubu üyesi Volkan Narcı ise, “Bu çevre suçunu aşan bir insanlık suçudur” diye konuştu.

Muhabirimiz görüntüledi

Muhabirimiz Gökhan Karakaş, Neandros’un derinlerine bırakılan inşaat atıklarını 20 metreye dalarak görüntüledi. Büyükadalı Serco Ekşiyan, “Hayalet ağları temizlemek vaktimizi fazlasıyla alıyor. Şimdi çuvalların tahribatını önlemek için çabalayacağız” dedi. 

Gökhan Karakaş/Milliyet

Editör: TE Bilişim