Bilim Adamları Muğla'daki Balık Ölümlerine İlişkin Açıklama Yaptı

İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gülşen Altuğ, yapılan araştırma sonucunda Muğla'nın Milas ilçesindeki balık ölümlerine çevresel faktörlerin neden olduğu ihtimalinin güçlendiğini söyledi.

Balıkçılık Komitesi Başkanı Tuncay Şeker ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Muğla'nın Milas ilçesindeki balık ölümleri hakkında Deniz Ticaret Odası'nda yapılan basın açıklamasına katıldı. Toplantıda Doç Dr. Süheyla Karataş, Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Akmirza da hazır bulundu. Prof. Dr. Bayram Öztürk, üç kişiden oluşan çalışma grubunun balık ölümlerinden dolayı geçen hafta bölgede incelemeler yaptığını söyledi.
 
Ardından söz alan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gülşen Altuğ, "Biz İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak problemin bize ulaştığı ilk anda bölgeye gitmeye karar verdik. Bölgede öncelikle yoğun balık ölümlerinin yaşandığı alanlardan su örnekleri alarak değişimleri inceledik. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak bölgede yapmış olduğumuz incelemeler ve laboratuar analizleri sonucunda balık ölümlerine çevresel faktörlerin neden olduğu

görüşümüzü tekrarlıyoruz" dedi.

Dünyanın her yerinde, sağlıklı çevresel koşullarda kötüye doğru değişmelerin olduğu yerlerde benzer durumların görülebileceğini ve görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Altuğ, "Su kalitesiyle ilgili çalışmalarımız, kirliliğin en yüksek Sarıçay dere ağzında olmak üzere körfez içine doğru dağıldığını göstermiştir. Bölgede insan kaynaklı atık olduğunu gösteren bakterilerin sınır değerlerin üzerinde olduğu, kimyasal su kalite parametrelerinin toplam inorganik azot ve toplam fosfor değerlerinin de Sarıçay dere

ağzında daha yoğun olduğu görülmüştür. Ölmek üzere olan balıklarda yaptığımız parazitlik incelemede furnestinia microcotyle gibi monogenean parazitlere düşük enfeksiyon yoğunluğu da rastlanmıştır. Bu parazitlerin incelenen tüm balıklar yerine bazı balıklarda görülmesi ve düşük enfeksiyon yoğunluğunda olması ölüm sebebinin paraziter etkisini ortadan kaldırmıştır" diye konuştu.

Sonuç olarak bölgede 2006 yılında Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan çalışmanın raporunda çalışma bölgesinin tamamında karasal kaynaklı genel bir bakteriyolojik kirliliğinin söz konusu olduğunun belirtildiğini söyleyen Doç. Dr. Altuğ, "Aynı raporda evsel atıkların neden olduğu bakteriyolojik kirliliğin balık yetiştiriciliğinde olumsuz koşulları hazırladığı, sağlıklı balık üretiminin uygun su koşullarında yapılabileceği belirtilmişti. Bölgede olumsuz çevresel etkiler daha önceki çalışmalarımızda da

tespit edildiği üzere bu bölgenin öznel kırılgan eko sisteminin sudaki ani fiziksel değişim ile türün biyolojik tolerans limitlerinin aşılması şeklinde yorumlanması gerektiği görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Balıkçılık Komitesi Başkanı Tuncay Şeker, önümüzdeki pazar günü İstanbullular'ı balık yemeğe davet ettiğini dile getirdi.

haberler.com

Editör: TE Bilişim