Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, şartlara uymayan balık çiftliklerinin taşınması yönündeki "Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ"in yürütmesinin durdurulmasına yapılan itirazı kabul etti.

Davacı Abdurrahman Erhan Bir, "Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğ" ile "Denizlerde Balık Çiftliklerinin Kurulamayacağı Hassas Alan Niteliğindeki Kapalı Koy ve Körfez Alanlarının Belirlenmesine İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ"in iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 6. Dairesi, her iki tebliğin de yürütmesini durdurmuştu. Davalı Çevre ve Orman Bakanlığı 6. Dairenin kararına itiraz ederek, kaldırılmasını istedi.

İtirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, bakanlığın itirazını kabul etti. Kurul, balık çiftlikleriyle ilgili işlemlerin tebliğ ile düzenlenebileceğine işaret etti.

Danıştay 6. Dairesi, tebliğlerin iptal istemini daha sonra esastan karara bağlayacak. Tebliğ, doğal ve arkeolojik sit alanlarında balık çiftlikleri kurulamayacağını, çiftliklerin, kıyıdan yaklaşık bin 100 metre açıkta ve derinliği 30 metre olan yerlere kurulabileceğini öngörüyordu. Çevre ve Orman Bakanlığı, şartlara uymayan 166 balık çiftliğine uygun yerlere taşınmalarını tebliğ etmiş, çiftliklere tanınan süre 13 Mayıs'ta dolmuştu. Kapatılmasına karar verilen 166 balık çiftliğinin büyük çoğunluğu Ege Bölgesi'nde bulunuyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Editör: TE Bilişim