Balık çiftlikleri Mandalya Körfezinde kirliliğe yol açtı

Türkiye'nin turizm cenneti Bodrum'un en bakir yerlerinden Mandalya Körfezi, balık çiftliklerinin istilası altında. Cennet koyun yakınındaki çok sayıda balık çiftliğinin neden olduğu kirlilik, çevre sakinlerini ve turistleri tedirgin ediyor. Bodrum Çevre Platformu Kurucu Başkanı Avukat Remzi Kazmaz, yeni çevre kanununa göre, 'ÇED olumlu' raporu almaları gereken balık çiftliği sahiplerinin nasıl denetimden kurtulduklarını da anlattı.

Kazmaz, firmaların birden çok şirket kurup üretimlerini belli sınırın altında gösterdiklerini belirtti. Muğla'nın Bodrum ve Milas ile Aydın'ın Didim ilçesi sınırlarındaki Mandalya Körfezi'nde balık çiftlikleri, 12 yıl önce sahillerden 1-1.5 mil uzağa taşındı. Bodrum'un Gündoğan, Göltürkbükü, Güvencinlik, Milas'ın Boğaziçi, Kıyıkışlacık mahalleleri açıklarına taşınan çiftliklerden ters akıntı ve rüzgarın etkisiyle gelen atıklar; sahil, plaj ve turistik koylarda tedirginlik yarattı. Avukat Remzi Kazmaz, balık çiftliklerinin neden oldukları kirliliğe dikkat çekerken, yasadaki boşluklardan yararlanarak denetimden nasıl kurtulduklarını da anlattı.

Kazmaz, Bodrum ve Mandalya Körfezi'nde küçük balıkçıların bir araya gelerek büyük sektör haline dönüştüklerini ve geçmişte denizi kirlettikleri için bakanlık tarafından açıklara gönderildiklerini anlattı. Kazmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada büyük ve uluslararası firmalar var. İnsanlar yaşadıkları yeryüzünden faydalanırken, bir o kadar da kirletiyor. Mandalya Körfezi çiftlik balıkçılarınca sürekli kirletiliyor. Bir çoğunun ruhsatı yok. Ruhsatsız kurulan çiftlik balıkçılarının kullandıkları balık yemleri, dezenfekte ilaçlarla beraber denizin ekosistemini bozuyor. Bunların denetimleri yapılmalı.

GDO'lu yemler verilmemeli. Çabuk büyüyecek diye bu yemler farklı bir şekilde balıklara verilmekte. Bu yemler deniz ekosistemine zararlı.

Böyle giderse balık sektöründeki gelişme sadece büyük tekellerin kazandığı paradan ibaret olur. Hem çevreyi kirletiriz, hem de sağlıklı şekilde halka balık yediremeyiz."

Denizde balıklardan başka canlılar da var. Bunların türleri ilaçlardan etkilenerek yok olmakta. Ama asıl önemli olan Bodrum'un doğasının da bozulması. Denize gelenler şu anda Mandalya Körfezi'nde yüzmekten kaçınıyor. Bir zamanlar 6 mavi bayraklı sahilimizin bir kısmı oradaydı ama mavi bayraklı kıyılarımız kalamadı ve bunda çiftlik balıkçılığının büyük etkisi var" dedi.

Editör: TE Bilişim