Balast suyu yönetimi konusunda İstanbul'da 31 Ekim-2 Kasım 2012 tarihleri arasında, denizcilik sektörünün önde gelen kuruluşları, liman işletmecileri, denizcilik endüstrisi ve teknoloji geliştirme kurumları gibi kamu ve özel sektör temsilcileri katılımı ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve  Uluslararası Denizcilik Organizasyonu (IMO) desteğinde bir eğitim çalıştayı gerçekleştirilmiştir. Çalıştay, Deniz Biyogüvenliği Teşebbüsü kapsamında ve organizasyonun GloBallast Ortaklık programı çerçevesinde düzenlenmiştir.
 
Düzenlenen eğitimin amacı, Türkiye'nin bu yıl içinde taraf olması beklenen, TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan ve 2013 yılında yürürlüğe girmesi planlanan, Gemi Balast Suyu ve Sedimanlarının Kontrol ve Yönetimi Hakkında Uluslararası Sözleşme'nin gerekliliklerinin sektör katılımcıları tarafından anlaşılmasına ve uygulanmasına yardımcı olmaktır. Eğitim, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından Murat Korçak (Mühendis, GloBallast temsilcisi) ve Kpt. Hüseyin Cahit Yalçın (Bakan Danışmanı) ile Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ersan Başar tarafından verilmiştir.
 
Program kapsamında, gerçekleştirilen ilk çalıştayın başarısı neticesinde, 11-13 Aralık 2012 tarihleri arasında İstanbul'da düzenlenecek olan ikinci çalıştaya sektörün yoğun ilgi ve katılımı beklenmektedir. Programın teknik desteği, uluslararası danışmanlık firması Royal HaskoningDHV ile onun Türkiye temsilcisi ELC Group A.Ş. tarafından sağlanmakta olup çalıştaya katılım için [email protected] ve/[email protected] adreslerine başvurulmalıdır.
 
Eğitim çalıştayında ele alınan konular aşağıdaki gibidir:

·         Balast suyu yönetimi standartları
·         Gemilerde balast suyu yönetiminin operasyonel boyutları
·         Liman balast suyu yönetim planlarının geliştirilmesi
·         IMO sözleşmesi ve rehber dokümanları
·         Limanların resmi kontrol prosedürleri
·         Balast suyu yönetiminde en iyi uygulama örnekleri ve prosedürleri
Editör: TE Bilişim