IMO Genel Sekreteri tarafından, Endonezya'nın Sözleşme 'ye taraf olmasını müteakip 24 Kasım 2016'da yürürlüğe girecek olan Balast Suyu Yönetimi (BWM) Sözleşmesi ile ilgili olarak, ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı verilerinden yola çıkarak hazırlanan son ICS basın bildirisi IMEAK DTO Uluslararası Kuruluşlarla İlişkiler Sorumlusu Burcu Uluçay tarafından Türkçeye çevrilerek sektörün bilgisine sunuldu.

Bildiri, şöyle: 

ICS: "IMO Balast Suyu Sözleşmesi'nin Yürürlüğe Girmesi ABD'de Yaşanan Büyük Sıkintıları Çözmeyecektir"

ICS; Endonezya'nın Balast suyu Yönetimi Sözleşmesi'ne taraf olmasınm ardından, IMO Genel Sekreteri'nce söz konusu Sözleşme'nin 24 Kasım 201 6'tan itibaren yürürlüğe gireceği yönündeki açıklamasına işaret etmektedir. (lMO, kesin açıklama için Endonezya'nın kayıtlı fılosuyla ilgili brüttonaj verilerini beklemektedir.)

ICS; TMO'nun G8 Tip Onay Kılavuzu'nu mümkün olan en kısa sürede gözden geçirmesi gerektiğine inanmaktadır.

Ancak bu şekilde, gemi sahipleri, yakın bir zamanda gemilerine tesis etmek zorunda kalacakları pahalı ekipınanın uluslararası denizcilik faaliyetlerinde karşılaşılan olağan balast suyu koşulları altında işlevini yerine getireceğine ve Liman Devleti Kontrolü altında yürütiilen denetimleretam uyum göstereceğine şüphesiz güven duyabileceklerdir.

Uzun yıllardır ertelenen sözleşmenin uygulanına tarihinin kesin olarak belirlenmesi, zorunlu kılınanyeni arıtma ekipınanını takmak ya da gemileri vaktinden önce geri dönüşüme göndermeye başlama konusunda karar vermeye çalışan gemi sahipleri için durumu belli ölçüde netleştirınektedir.

Tüm bunlarla birlikte, IMO düzenlemesi yürürlüğe girse bile Amerika Birleşik Devletleri'nde halen devam eden büyük sıkıntılar çözüleıneyecektir.

Birleşik Devletler' de, Ocak 2014' te uygulanmayabaşlayan ve arıtma ekipmanlarının onayı için daha sert standartlar getiren düzenlemenin konumunun neolacağı hakkında halen muazzam bir belirsizlik vardır. (ABD, lMO Sözleşmesi'nin taraflarından birideğildir.)

ABD yönetmeliklerine göre, ABD su larına balast suyu boşaltan bütün gemiler ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından onaylanan bir arıtma sistemini kullanmak zorundadır. Fakat henüz hiçbir sistem onaylanmadığından, ABD düzenlemelerine uymak zorunda olan gemilere, ya gerekli arıtma sistemlerini takmaları için ek süre ya da ABD Sahil Güvenlik Komutanlığı ' nın kabul ettiği Dönüşümlü Yönetim Sistemi (AMS -Alternate Management System)'ni kurmaları için izin verildi.

AMS, pratikte, IMO'nun mevcut kurallarına uygun, tip onaylı bir sistemdir.Fakat AMS için beş yıl çalıştınlma izni uygun görülmüş olup, bu süreden sonra gemilere tamamen ABDSahil Güvenlik Komutanlığı onaylı bir sistemin yerleştirilmesi gerekmektedir.

ABD Sahil GüvenlikKomutanlığı, AMS'nin sonradan tam onay alacağının garantisini ise vermemektedir. Bu yüzden, tek birgemi için 1-5 milyon dolar arasında bütçe ayırarak AMS satın alan gemi sahipleri, 5 yıl geçtikten sonrayeniden bir sistem taktırmak zorunda kalabilir. Bu, ultraviyole (UV) sistemleri taktırmış olan işletmecileri özellikle endişelendirmektedir.

Mevcut TMO düzenlemesi altında 50'den fazla onaylı sistem bulunmaktadır; şu ana kadar yalnızca 31 üreticinin, sistemlerini ABD onayına sunma yönünde niyet belirtmiş olması ise endişe vericidir.

TMO ve ABD standartlarının birbiriyle çelişmesi, ABD Sahil Güvenlik tarafından tam olarak onaylanansistemlerin eksikliği de düşünüldüğünde, IMO Sözleşmesi'nin yürürlüğe girmesinden sonra bazı gemilerin ABD sularında seyretmesine imkan vermeyen olumsuz bir durum yaratabilir.

Editör: TE Bilişim