Türkiye'nin Bakliyat İhracatının Yüzde 90' Mersin'den Yapılıyor

Bakliyat ihracatından yıllık 200 milyon dolara yakın girdinin sağlandığı belirten Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, çalışmalarına başlanan Türkiye'nin ilk Bakliyat Borsası çalışmaları sürdüğünü söyledi.

Başladıkları Bakliyat Borsası Projesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Özdemir, projenin bitmesi ile bakliyat sektörünün kalbinin Mersin'de atacağını kaydetti.

2008 yılında hayata geçmesinin beklendiği projeyle bakliyat üreticilerinin, pazarlama ve satışta yaşadıkları sıkıntıların aşılmasını hedeflediklerini anlatan Özdemir, "Çünkü üreticinin sattığı ürünün bedeli, borsa tarafından teminat altına alınacak. Kurulacak borsanın o kadar gelişmesini bekliyoruz ki, nasıl ki, borsa ve döviz deyince akla Tahtakale, tahıl deyince Konya akla geliyorsa, artık bakliyat deyince de Mersin akla gelecek. Bakliyat ticaretine ilişkin standart ve normlar da belirlenecek. Hem alıcıyı hem de satıcıyı koruyacağız." dedi.

Bakliyat Borsası sayesinde bakliyat konusunda çok ünlü firmalara ait yöneticilerin de Mersin'e gelebileceğini ifade eden Özdemir, borsada işlem gören tüm ürünlerin herkesin gözü önünde şeffaf bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti.

Projenin hayata geçmesinin ardından kayıt dışıyla mücadelede etmede etkili olacağını kaydeden Özdemir, "Bakliyat ürünlerinin satışları zaman zaman tarladan gerçekleştirildiği için önemli oranlarda kayıt dışı ekonomi de gerçekleştiriliyor. Ancak üretilen bir çok ürünün borsada işlem görmesi, en küçük üretimi bile kayıt altına alacaktır. Bu açıdan projemiz farklı bir boyut daha kazanmış olacak." diye konuştu.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim