Bakliyat Gemisini Mersin'e Getiririz 

MERSİN - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bakliyat fiyatlarındaki artışın temelinde dünya genelinde yaşanan küresel ısınmanın yattığını vurgularken, ''Artışları bazı kesimler, herkesi tehdit eder hale getirmeye devam ederlerse, bakliyat gemisini Mersin Limanına getiririz'' dedi.

Bakan Tüzmen, AA muhabirine bakliyat fiyatlarındaki artışı değerlendirdi.
Tüzmen, dünyadaki bakliyat piyasasının en güçlü isminin Chicago Bakliyat Borsası'' olduğunu belirtirken, artış nedenleri arasında küresel ısınmayı bir tehdit unsuru haline getirmeye çalışan spekülatörlerin de etkin rol aldığını savundu.

Tüzmen, şöyle devam etti:
''Buğday ve pirinç gibi bakliyat ürünlerinde talep anlamında çok ciddi artış yok. Neticede herkes normalin iki katı mercimek, buğday tüketmeye başlamadı. Talep anlamında normal bir artış var. Küresel ısınma ile birlikte üründe azalma olabilir. Küresel ısınmayı fırsat bilen bazı spekülatörler, fiyatları artırıp para kazanmaya çalışıyor.''

Bakliyat ürünlerinin herkesin ortak gıda maddesi olduğunu ve bu ürünlerde rant sağlanmasına izin vermeyeceklerini ifade eden Tüzmen, şöyle konuştu:
''Fiyat artışlarının dengeli olmasını istiyoruz. Artışları bazı kesimler, herkesi tehdit eder hale getirmeye devam ederlerse, bakliyat gemisini Mersin Limanı'na getiririz. İthalat bizim her zaman önemli bir aracımızdır. Tabii ki içerideki üreticimiz para kazansın isteriz. Herhangi bir sıkıntısının olmasını istemeyiz. Ama bunlar ciddi bir şekilde spekülatif anlamda kullanmaya çalışırlarsa mutlaka ithalat anlamında gerekli cevabı veririz. Biz içerideki insanımızın spekülatörlerin kazancını sağlayacak şekilde sağılmasına karşı çıkarız.''

Bakan Tüzmen, ithalatın arttığı yönündeki söylemlere de değinerek, ''Türkiye'de şu an aşırı ithalat diye bir şey yok. Normal ithalatına devam ediyor'' dedi.(AA)

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim