Bakan Yılmaz İzmir GMO Paneline Katıldı

Fotoğraf: DenizHaber.Com

İzmir Gemi Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ''Ege'de Denizcilik ve Gemi İnşa Sanayisi'' paneline katılan Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, 2002 yılından bu yana denizcilik sektörünün gelişimi için yapılan yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin yapılan düzenlemelerle uluslararası alanda saygınlık ve itibar kazandığını kaydeden Bakan Yılmaz, denizciliğin her alanındaki rakamların büyük bir gelişme katettiğine dikkati çekti.

Yat sayısının 2002'de bin 520 iken 2006'da bunun bin 834'e çıktığını, elleçlenen konteyner miktarının 4 yılda yüzde 98 artarak 3 milyon 825 bin tona çıktığını, Ro-Ro ile taşınan TIR sayısının da yine bu süreçte 166 binden 242 bine ulaştığını kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: ''Türkiye'de 150 grostonun üzerindeki gemi sayısı 2002'de bin 185 iken, bu rakam 2006'a bin 611'e çıkmıştır. Türkiye gemi inşa sanayinde 2002'de dünyada 23. sıradayken bugün sekizinciliğe ulaşmıştır. Dünya bu alanda yüzde 80-90 büyürken, Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 360 olmuştur. Devam eden yatırımların tamamlanmasıyla birlikte bu alanda dünya dördüncüsü olacağız. 2006'da 1 milyar 435 milyon dolar değerindeki gemi inşa edilerek ihraç edilmiştir. Bu alanda çalışan sayısı 30 binin üstüne çıktı.

Ülkemiz mega yat siparişinde dünya üçüncülüğüne yükseldi. Özellikle Antalya bölgesi, Akdeniz çanağının en mükemmel yat inşa merkezi haline geldi.''

Bakan Yılmaz, Ege Bölgesi'nin denizcilik sektöründeki potansiyeline dikkati çekerek, bu potansiyelin değerlendirilmesi için bakanlığın gerekli mevzuat düzenlemelerini hızla tamamlamaya çalıştığını söyledi.

İsmet Yılmaz, bu kapsamda Aliağa Çaltıdere bölgesinin yat inşa sanayicilerine tahsisinde son aşamaya gelindiğini, Milli Emlak ile yaşanan ön izin bedeli sorununun en kısa zamanda çözülerek bu bölgede yat inşa merkezi oluşturulacağını ifade etti.

Bakan Yılmaz, Çandarlı'da hem liman hem tersane yapımı için ÇED raporu çalışmalarının sürdüğünü, bu rapor alınır alınmaz gerekli tahsisin yapılacağını anlattı. Bakan Yılmaz, Türk Loydu Vakfının tersaneler master planını tamamladığını, bunun Denizcilik Müsteşarlığına teslim edilmesi sonrası internet üzerinden sektörün hizmetine sunulacağını belirtti.

Kıyı master planıyla ilgili çalışmanın da tamamlanarak Bakanlar Kuruluna sunulduğunu kaydeden Bakan Yılmaz, bakanların imzası sonrası Türkiye kıyılarında nerede balık çiftliği, nerede liman, nerede turistik tesis kurulacağını belirleyen planın da uygulamaya konulacağını söyledi.

Panelde konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, İzmir'in denizcilik sektöründe son 20 yılı ıskaladığını ve çok geri kaldığını söyledi.

İzmir'de denizci belediye başkanlarının görev yapması gerektiğini savunan Kalkavan, ''Belediye başkanı istemedikten sonra hiçbir şey yapılamaz. Çivi çaktırmazlar. İzmir Limanı özelleştirildi. Alanların Allah yardımcısı olsun diyorum. Şimdi tüm dernekler en ufak bir şey yaptırmamak için kuyruğa girecek'' diye konuştu.

İzmir'in ülkedeki en avantajlı konuma sahip olmasına rağmen bunu kullanamadığını, insanlara denizin sevdirilemediğini savunan Kalkavan, ''Marmara kıyılarında 50 liman yapıldı. Artık yer kalmadı. İzmir'de yer var, bulunur. Her bölge turizm bölgesi olmak zorunda değil. Türkiye'de 62 tersane şu anda çalışıyor. 120 tersanenin de tahsisi yapıldı. Şu ana kadar İzmir'e bir tane tahsis yapılmamış. Yerel yönetimin belli ki zorlaması vardır. 'Biz de gemi inşa alanı istiyoruz' demesi lazım'' dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise özelleştirmesi yapılan İzmir Limanı'nın gelecekte yetersiz kalacağını, bu amaçla Çandarlı'da en geç 2015 yılında bir limanın daha hizmete girmesi gerektiğini söyledi. Çandarlı Limanı'nın yap-işlet-devret modeliyle ihale edilmesini istediklerini belirten Demirtaş, buna İzmirlilerin bir konsorsiyum kurarak girebileceğini kaydetti.

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de İzmir'de ilk tersanenin yapımı için son aşamaya gelindiğini belirtti. İş adamı İsmail Önal tarafından Çakmaklı mevkisinde yaptırılacak tersanenin çok yakın bir dönemde ''İzmir Tersanesi'' ismiyle hizmete gireceğini ifade etti.

Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı Web Sitesi www.ubak.gov.tr

 

Editör: TE Bilişim