Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, açılış töreni ve dost ziyaretleri için Çanakkale’ye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’dan balıkçıların ana karaya balık çıkaracağı eski Akfa Fabrikası önüne liman kurulmasını istedi.

Başkan Gökhan’ın bu talebine Bakan Yıldırım’ın yanıtı “Beraber çalışalım. Kordonboyu, rıhtım düzenlemeleri, diğer kısım, hepsini bir bütünlük içinde düşünelim” oldu.
Bakan Yıldırım, Çanakkale Devlet Hastanesi’nde tedavi altında tutulan AKP Milletvekili Mehmet Daniş’in babasını da hastanede ziyaret edip ‘geçmiş olsun’ dedi. Bakan Yıldırım, programının uzaması nedeniyle THY’nin tarifeli seferine yetişemeyince Çanakkale’den özel uçakla ayrıldı.
Bakan Binali Yıldırım, Ayvacık ilçesinde, İstanbul Barosu eski başkanlarından Yücel Sayman ve eşi tarafından deniz fenerinden kütüphaneye dönüştürülen Sivrice Deniz Feneri Kütüphanesi'nin açılışında konuştu. Teknolojinin gelişmesiyle deniz fenerlerinin tarihi misyonlarını tamamlayarak, yeni bir gelecek arayışı içinde beklediklerini ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti: '' İşte 8 bin 485 kilometrelik sahil şeridimizin bütün noktalarını, boğazlardan başlamak üzere modern seyir emniyet cihazlarıyla donatmaya başladığımızdan bu tarafa, seyir fenerlerimiz de birer birer, yıllarca devam eden aktif görevlerini tamamlayarak, bundan böyle ülkemizin kültürüne, turizmine, ilmi aydınlanmasına yardımcı olacak görevlere hazır hale geldiler. Ülkemizde İstanbul Boğazı'ndan Çanakkale Boğazı'na kadar olan su yolunda modern gemi trafik bilgi sistemini kurduk. Buna göre, yılda 55-60 bin civarında gemi, bu yollardan geçerken adım adım denizci uzman kaptanlarımız tarafından takip edilmekte ve boğazlarımızda, Marmara Denizi'mizde herhangi bir kaza, bela, kirliliğin olmaması için gece gündüz çalışmaktadır. Bu sistemi şimdi artık Çanakkale Boğazı ve Marmara ile sınırlı tutmuyoruz, bütün trafiğimizin yoğun olduğu Aliağa, Nemrut, İzmir Körfezi, İskenderun Körfezi, İzmit Körfezi, Gemlik zaten kapsam içinde, buralara da yaygınlaştırıyoruz. Amacımız yüzyıllar boyunca insanlık için, çeşitli medeniyetler için yaşam yeri olmuş bu Anadolu topraklarına gözümüz gibi bakmak, korumak, bizden sonraki nesillere de aynı şekilde aktarmaktır. Bu fenerin bundan sonraki görevinin, ulusumuz için, insanımız için, yöre halkı için bir önceki kadar, ondan daha da önemli bir hizmete vesile olacağını düşünüyorum. Denizleri aydınlatmak, gemicilerin yolunu aydınlatmak, onlara gece yoldaş olmak elbette ki önemli, ama bundan böyle de ülkemizin insanını aydınlatacak, bilgi, görgü, tecrübesini artıracak, böylece de hizmet vermeye devam edecek.''
ÇANAKKALE'DE ULAŞIM VE İNTERNET AĞI
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Çanakkale'nin bölünmüş yol miktarını 10 kat arttırdıklarını belirterek, şunları söyledi: ''Çanakkale'ye hava taşımacılığını başlattık. Çanakkale'yi adalarla buluşturduk, şimdi yetmedi GESTAŞ'la Marmara'daki Marmara, Avşa, Ekinlik, Paşa Limanı adalarını da Çanakkale'nin ulaşım sistemine dahil ettik. Onlar da nasiplensin diye, oralara da şimdi gemi seferleri başladı, hem de 2 lira. Avşa'dan Çanakkale'ye 2 lira, işin yoksa da gezmeye git, bedava gibi bir şey, bunu da biz yaptık. Dedik ki adalara ulaşımı mutlaka ve mutlaka devletin karşılaması gerekiyor. Çünkü, adalarda oturan insanlar yaz kış o adaları bekliyorlar, onun için bir yasal düzenleme yaptık ve adalara deniz yoluyla ulaşımı destekledik. Bunun için gemi aldık, bunun için taşıma ücretlerini düşürdük ve böylece adalara gelen yolcu ve araç sayısında muaazzam bir patlama var. 250 binin üzerinde insan dokuz ayda, elli binin üzerinde araç gitmiş. Eskiden bu adalarda kervan geçmezdi, kuş uçmazdı. İşte o günlerden bu günlere 5 yılda geldik. GESTAŞ, başlı başına Çanakkale'nin bir başarı öyküsüdür. Kentte internet erişimi açısından açısından sağlanan gelişmeleri de anlatan Bakan Yıldırım, ''Bugün Çanakkale'de 47 bin 500 geniş bant internet erişimi var. 3G lisansıyla birlikte bu kapasiteyi yüzde 30 arttırdık'' dedi. PTT Bank'ın çalışmalarına da değinen Yıldırım, yapılan düzenlemelerde PTT'de daha önce ayda 2 milyon olan işlem sayısının 25 milyona çıktığına işaret ederek, ''10 trilyon zarar eden PTT, bugün 400 trilyon kar ediyor. Vatandaş da mutlu, devletin sırtında da hiçbir yük olmuyor. İşte değişim budur, gelişim budur, yenilenen hizmet anlayışı işte bu şekilde devam ediyor'' diye konuştu
AYVACIK'TA DENİZ TAŞIMACILIĞI
Konuşmasında, Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin'in, gerek Ayvalık, gerek Midilli, gerekse civar yerlere deniz taşımacılığını canlandırma projesinin bulunduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, bu projeyi desteklediklerini söyledi. Bununla ilgili proje çalışmasının sürdürüldüğünü, gerek Midilli'de gerek Ayvalık'ta gerekse de Ayvacık ve bu bölgelerdeki potansiyel araştırmasının aynı zamanda yapılacağını ve buraya bu iskeleyi ve tesislerini kazandıracaklarını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Bir denizci olarak denizde yapılacak her faaliyetin sonuna kadar arkasındayım. Ayvacık'ta Gürpınar Belediye Başkanı bir dosyayla geldi. Balıkçı barınağının mendirek ağzında sürekli sorunlar oluyor, onun için sürekli doluyor. Balıkçılarımız burada mağdur oluyor. Müjdeyi buradan veriyorum; oraya yeni bir mahmuz, tali bir mendirek yapacağız. Onun talimatını verdim, hayırlı, uğurlu olsun.'' TOKİ'nin, Ayvacık'ta 64 konut yapıp hak sahiplerine teslim ettiğini belirten Bakan Yıldırım'a, ilçe belediye başkanı Ünal Şahin, ''Daha fazlasını istiyoruz'' dedi. Yıldırım, bunun üzerine ''İstemenin sonu yok Sayın Başkan, siz isteyeceksiniz, biz yapacağız'' dedi. Türkiye'de hava yollarının halkın yolu haline geldiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: '' Türkiye'nin her tarafına uçuyor, vatandaşımız istediği yere, istediği fiyatta uçabiliyor. Bu ülkede sadece 8 milyon vatandaşımız uçağa binerken, bugün 35 milyon vatandaşımız uçağa biniyor yurt içinde, toplam 80 milyon vatandaşımız uçağa biniyor. 2023 vizyonumuzda 350 milyon insan uçakla seyahat edecek, bunun için hava alanlarımız büyüyecek, uçak filolarımız büyüyecek ve böylece ülkemizi dünyanın en hızlı büyüyen 10 ülkesi içinde göreceğiz. Bunlar hayal değil, bunlar adım adım ulaşmaya çalıştığımız gerçeklerdir. Bunlar büyük Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesinin yoludur. Oraya da emin adımlarla gidiyoruz, hiç endişeniz olmasın.'' Konuşmaların ardından, Ayvacık Belediye Başkanı Ünal Şahin, Bakan Yıldırım'a Ayvacık kilimi hediye etti. Bakan Yıldırım ve beraberindekiler, açılışını yaptıktan sonra kütüphaneyi gezdi. Yıldırım daha sonra Küçükkuyu beldesine geçti. Sahildeki çay bahçelerinde oturanlarla sohbet eden Yıldırım, beldede bulunan ve yanına gelen eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut ile de bir süre konuştu Yıldırım, ziyareti sırasında Ayvacık ve Küçükkuyu belediyelerini de ziyaret etti.
Akbulut’a ziyaret
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut'u, Ayvacık ilçesine bağlı Nusratlı köyündeki evinde ziyaret etti. Bakan Yıldırım, Sivrice Deniz Feneri Kütüphanesi'nin açılışının ardından Küçükkuyu beldesinde yemek yedi. Yemekten sonra bir arkadaşını ziyaret eden Yıldırım, eski başbakanlardan Yıldırım Akbulut'un, ilçeye bağlı Nusratlı köyündeki evine gitti. Burada, Yıldırım Akbulut ve eşi Saime Akbulut'la bir süre görüşen Yıldırım, daha sonra Çanakkale'ye geldi.
Gökhan’ı unutmadı
Ulaştırma Bakanı Yıldırım ziyaret turu çerçevesinde Çanakkale Belediyesi'ni ziyaret etti. Ziyarette, Vali Abdülkadir Atalık, milletvekilleri ve Belediye Meclisi üyeleri hazır bulundu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın ''Çanakkale'nin Bakanı'' diye hitap ettiği Yıldırım, ''Çanakkaleliler öyle uygun gördü, biz de mahcup olmamak için gayret ediyoruz'' karşılığını verdi. Kordonboyundaki dolgu alan çalışmasıyla ilgili bilgi veren Gökhan, Bakan Yıldırım'a, ''Bir limana ihtiyacımız var'' dedi. Gökhan, mevcut limanların, balıkçıların girişi için elverişli olmadığını ve sıkışıklık yaşandığını ifade ederek, yeni liman için ''Akfa Fabrikası'' alanının düşünüldüğünü dile getirdi. Bunun üzerine Yıldırım, ''Onu bir bütünlük içerisinde, beraber çalışalım. Kordonboyu, rıhtım düzenlemeleri, diğer kısım, hepsini bir bütünlük içinde düşünelim. Bir etüt yapmakta fayda var'' diye konuştu.
Daniş’in babasını hastanede ziyaret etti
Yıldırım, daha sonra, böbrek rahatsızlığı dolayısıyla Çanakkale Devlet Hastanesinde tedavi gören AK Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş'in babası İbrahim Daniş'e geçmiş olsun ziyaretinde bulundu. Bakan Yıldırım, hastane ziyaretinin ardından hava yoluyla kentten ayrıldı.
Editör: TE Bilişim