Green Park Otel Pendik’te gerçekleştirilen Türk Loydu’nun 50. Yılı kutlamasına,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım,  Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yılmaz, Türk Loydu kurucularından Prof. Dr Teoman Özalp, İstanbul Liman Başkanı Mustafa Azman, Türk Loydu Yönetim Kurulu Üyesi ve Statü Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Dandin, Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Salih Orakçı, Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Panama İstanbul Fahri Konsolosu Şadan Kaptanoğlu, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, KEGM Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Gani Aygün, Uluslararası Kılavuz Kaptanlar Birliği Başkan Yardımcısı Cahit İstikbal, TMMOB Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Mühendis Feramus Aşkın, BADER Başkanı Mustafa Dülgar, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy, Deniz Şehir Hatları Genel Müdürü Süleyman Genç ve birçok sektör temsilcisi katıldı.

Gecenin ilk konuşmasını yapan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tamer Yılmaz; Türk Loydu hakkında verdiği bilgilerin ardından son yılların denizcilik sektörü için çok zor geçmesine rağmen Türk Loydu’nun olumsuz ekonomik gelişmelerden etkilenmediğini söyledi.  Kara ve deniz taşımacılığının ardından hava taşımacılığına da başlayacaklarını belirten Yıldız; “Türk Loydu’nun 50. yılı ülkeye ve sektöre hayırlı olsun” dedi.
.
Tamer Yılmaz’ın ardından Osman Kolay, Metin Kalkavan ve Teoman Özalp konuşma yaptı. Teoman Özalp konuşmasında Türk Loydu’nun kuruluşundan bahsetti ve tüm konuşmacılar nice başarılı 50 yıllar dileğiyle konuşmalarını tamamladı.

Gecenin son konuşmasını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım yaptı. Yıldırım; Türk Loydu 2011’i iyi kapatmıştır ancak böyle kuruluşların cirosu bugünün cirosunun 10 katı olmalıdır. Türk Loydu gibi kuruluşlar ülkenin bayrak taşıyan kuruluşlarıdır. Siyasetçilerden Sivil toplum kuruluşlarına kadar herkes bu kuruluşlara destek vermelidir.” dedi. 

''Denizlere hakim olan, cihana hakim olur'' diyen bir ecdadımız var diyen Yıldırım; “Barbaros Hayrettin Paşa'nın tarihi söylemi ve hedefiyle denizcilikte dünyanın birinci ulusu olmuşuz ve  Akdeniz'i Türk gölü haline getirmişiz ama geçtiğimiz yüzyılda tüm dünyada yaşanan olaylar sonucu imparatorlukların yerini daha küçük devletlere, demokratik rejimlere bırakmasıyla Akdeniz'den Anadolu topraklarına çekilmişiz'' dedi.

Türkiye dünya ekonomisinde 16. sıraya, deniziclikte ise 15. sıraya yükselmiştir.” diyen Yıldırım; Türkiye’nin denizcilikte gelmiş olduğu noktayı başarı saydıklarını ancak, Türkiye’nin jeostratejik konumu göz önüne alındığında bu başarıyı yeterli görmediklerini ve daha ileri taşımak için gerekli tüm gayreti göstereceklerini söyledi.

Yıldırım; “2008 yılında kara listeden beyaz listeye geçmeyi başardık, daha önce her 4 gemiden biri limanlarda tutuluyordu, şimdi ise 25 gemiden biri tutuluyor.”dedi.

Deniz yolunun küresel ticaretin vazgeçilmez yoludur diyen Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “ Sadece vapurla karşıdan karşıya geçmekle denizci olunmaz. Tersanede gemi inşaa etmek, üniversitede denizcilik fakültesinde eğitim almak denizcilik değildir. Yaşamaktır denizcilik! Denizin zorluklarını, güzelliklerini, uçsuz bucaksız ufkunu... Denizde olmaktır. Ciğerlerine kadar iyot kokusunu hissetmektir. Bunun başardığımız zaman denizci ülke olmuş sayılırız.”

Yıldırım 1 Mayıs günü vefat eden denizcilik sektörünün önemli isimlerinden Armatör Celal Uzuner’e Allah’tan rahmet diledi.

Bakan Yıldırım’ın konuşmasının ardından Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Yılmaz, Yıldırım’a plaket verdi ve 50. yıl pastası kesildi.

Gecenin sonunda Hakan Aysev ve Eda Özülkü sahne aldı ve izleyenlere keyifli dakikalar yaşattılar.

Editör: TE Bilişim