Bakan Yıldırım Veda Etti

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ulaştırma ve haberleşme sektörünün yerli ve yabancı sermaye girişleriyle birlikte son 4,5 yılda Türk ekonomisine 50 katrilyon lira (50 milyar YTL) kaynak sağladıklarını bildirdi.

Yıldırım, DLH Konferans Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, göreve atandığı 19 Kasım 2002 tarihinden bugüne kadar yaptığı icraatları değerlendi. Görevi yarın bırakacağını belirten Yıldırım, 4,5 yılı bulan sürede ulaşım ve iletişim alanında önemli hizmetlere imza atmış olmanın huzuru içinde olduğunu söyledi.
 
İcraatlarını, ''iletişim'' ve ''ulaşım'' ana başlıkları altında aktaran Yıldırım, ''hükümetlerde krize neden olan ve bazı bakanların başını yiyen'' Türk Telekom'un hisse devrini gerçekleştirdiklerini, personelinin iş güvencesini yasayla sağladıklarını kaydetti. ''Telefonum dinleniyor mu?'' gibi soruları kafalardan çıkaracak yasal düzenlemeleri yaptıklarını ifade eden Yıldırım, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının kurulmasıyla tüm istihbarat kurumlarının teknik takip ve izlemelerinin yasal zemine kavuşturulduğunu dile getirdi. GSM sektöründe 23 milyon aboneden 54 milyona, geniş bant internet erişim (ADSL) aboneliğinde de 3,5 milyon aboneye ulaşıldığını, kullanım ücretlerinde ucuzlamayı sağladıklarını anlatan Yıldırım, internette başta çocuklar olmak üzere suçların önlenmesine olanak sağlayacak yasayı çıkardıklarını, kayıt dışı telefonların da kayıt altına alındığını anımsattı.

Yıldırım, PTT'de uygulanan politikalarla kurumu kara geçirdiklerini, kurumun geçen yıl 203 trilyon lira kar ettiğini, işlem sayısının da ayda 2 milyondan 18 milyona ulaştığını kaydetti. Telekomünikasyon alanında abonelerin aynı numarayla operatör
değiştirmesine olanak sağlayan numara taşınabilirliğinin yolunu açtıklarını ifade eden Yıldırım, 3. Nesil Mobil Haberleşme sistemi (3G) için kararların alındığını, takvimin işlediğini belirtti.

Demir yollarında yılların ihmalini ortadan kaldırmak üzere pek çok proje başlattıklarını dile getiren Yıldırım, ''Yüzyılın Projesi'' olarak adlandırılan Marmaray'ın 2010 yılında tamamlanacağını, ayrıca Boğaz'ın altından lastik tekerlekli araçların geçişini sağlayacak yeni tüp geçişin ihale sürecini de başlattıklarını söyledi.

Ankara-Eskişehir arasında hızlı tren deneme seferlerinin başladığını, yıl içinde hızlı trenin yolcu taşımacılığına başlamasının planlandığını anlatan Yıldırım, Eskişehir-İstanbul kesiminin yapımı için çalışmaların devam ettiğini, projenin tamamının 2009 yılında bitirilmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu Projesi'nde ise Türkiye ve Gürcistan'da demir yolu inşaatlarının 1-2 ay içinde başlayacağını bildiren Yıldırım, bu projeyle Avrupa'dan Uzak Doğu'ya kesintisiz demir yolu ulaşımının Anadolu üzerinden sağlanacağını belirtti.
 

Yıldırım, görev yaptığı dönemde denizciliğin altın dönemini yaşadığını, Türkiye'nin ve Türk bayrağının itibarını kurtardıklarını savundu. Göreve geldiklerinde Türk gemilerinin bazı denetim eksiklikleri nedeniyle uluslararası limanlarda tutulma oranlarının çok yüksek olduğunu, bunu yüzde 78 oranında azaltarak ''Beyaz Liste''ye yakın noktaya ulaştırdıklarını anlatan Yıldırım, denizcilikte ÖTV'yi kaldırarak sessiz
devrim yaptıklarını vurguladı. Yat limanlarına yapılan yatırımla kruvazör turizminin büyüdüğünü, yıllık yolcu sayısının 330 binden 1 milyona yükseldiğini belirten Yıldırım, tersanelerin ise yüzde 360 oranında büyüdüğünü dile getirdi.

Havacılıkta Türkiye'nin 2015 yılı hedeflerini 2005 yılında yakaladığını vurgulayan Yıldırım, filonun büyüdüğünü, uçmanın ve konforun imtiyaz olmaktan çıkarıldığını kaydetti. Uçulan noktaların sayısının arttığını belirten Yıldırım, 2006 yılında yolcu sayısının 62 milyona yükseldiğini bildirdi.

Binali Yıldırım, yaptığı hesaplamaya göre, 4,5 yıllık görev süresi içinde Bakanlığın, hizmetleri için bütçeden 28 katrilyon lira kaynak kullandığını, buna karşın finans sektöründen sonra en büyük yerli ve küresel sermayenin girmesini sağladıklarını söyledi.

Yıldırım şöyle devam etti: ''4,5 yılda Türkiye'ye gerek içeriden gerekse küresel sermayeden giren yatırım tutarı ulaştırma ve haberleşmede 28 katrilyondur (28 milyar YTL). Bunun üzerine 22 katrilyon da (22 milyar YTL) kurumların hazineye temettü
yoluyla, vergi yoluyla ödedikleri miktarı ilave edersek, tam 50 katrilyon lira (50 milyar YTL) Türk ekonomisine ulaştırma ve haberleşme sektöründe bir katkıyı, desteği de sağlamış olmanın hazzını sizlerle paylaşıyorum.''

''Türkiye'ye sevdalı Başbakan'ın tayin ettiği bakan ve arkasında inanmış 120 bin çalışan bu başarı öyküsünün mimarlarıdır'' diyen Yıldırım, bu sırada gözyaşlarını tutamadı.

Yıldırım, ''Görevi yarın devredeceğinizi söylediniz. Kime devredeceğinizi biliyor musunuz?'' sorusuna, ''Bilmiyorum, onun takdiri Sayın Başbakanımıza ait. Eminim ki uygun bir arkadaşımız tayin edilecektir'' karşılığını verdi.

''En zor iş sizce hangisiydi, en başında olsaydım böyle yapmazdım dediğiniz bir iş var mı?'' sorusunu yanıtlarken Yıldırım, şunları söyledi: ''O soruyu hiç düşünmedim, nereden başlardım diye ama yaptığım hiçbir işten pişman değilim ve bu süreyi dolu dolu geçirdiğimize inanıyorum. Dolayısıyla bundan sonra göreve gelecek arkadaşlardan en büyük arzum ve temennim, başlatılan bu ulaşım ve iletişim seferberliğini devam ettirmeleridir. Bu benim en büyük arzum ve beklentimdir.'

Yıldırım, ''Öz eleştiri yaparsanız ne dersiniz?'' sorusuna ise ''Özeleştiri yapmak her zaman gerekir, daha iyiye ulaşmak için. Zamanı daha etkin kullanabilirdik. Bu zaman içerisinde çok daha fazla proje gerçekleştirebilirdik ama kamunun iş yapma usulleri de bellidir'' dedi. Yıldırım, sektörde mevzuatın daha basitleştirilmesinin de yolunu açtıklarını kaydetti.

Binali Yıldırım, ''Bu koltuğu kendinize seçimden sonra yakın görüyor musunuz?'' sorusunu yanıtlarken, geleceğe yönelik hiçbir plan yapmadığını, bundan sonra da yapmayacağını, nerede görev düşerse bunu yapmaya hazır olduğunu kaydetti.

Yıldırım, ''Çok bol vaktiniz olacak, ne yapacaksınız?'' şeklindeki soru üzerine, ''Çok vaktimin olacağı konusunda emin değilim. Önümüzde çok önemli 2,5 ay var. Bu sürede milletimizin içinde, halkımla daha çok olacağım ve 4,5 yılın hesabını vereceğim. Ne yapabildik, ne yapamadık milletimizle dertleşeceğiz. Onların talimatını alarak yeni döneme kendimizi hazırlayacağız'' diye konuştu.

Salondaki bürokratlara ''hakkınızı helal edin'' diyen Yıldırım, çok güzel bir çalışma dönemi geçirdiklerini belirtti. Yıldırım, ''Türkiye'de 68 yılda 67 bakan Ulaştırma Bakanı görev yapmış. Demek ki bir yıldan az. 4,5 yıl kesintisiz görev süresiyle, erken ayrılmama rağmen Cumhuriyet tarihinin en uzun görev yapan bakanı konumundayım'' dedi.

Kaynak: Ulaştırma Bakanlığı Web Sitesi www.ubak.gov.tr

Editör: TE Bilişim