Çanakkale Boğaz Köprüsü’ne son noktayı Bakan Yıldırım koydu ‘Köprüyü kuracağız’

Çanakkale metropol kent olup olmamayı tartışırken dün kente gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, boğaz geçişiyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Yıldırım; geçtiğimiz günlerde yapılan ‘Türkiye 2023 ulaşım ve iletişim vizyonu’ şurasında Çanakkale Boğazına köprü kurulması düşüncesinin de gündeme geldiğini anımsattı ve yap-işlet-devret modeliyle köprünün Çanakkale’ye kurulacağını açıkladı.

Bakan Yıldırım’ın “Bakanlığımız çalışmayı başlattı, kurum ve kuruluşlar da bize yardımcı olup  bu konuda önümüzü açarsa projeyi gerçekleştirmiş oluruz'' sözleri, Gelibolu Tarihi Milli Park alanının sit konumu, Çanakkale yakasında ise askeriyenin mülkiyetinde olan havaalanı, Çimenlik Kalesi, Nara Burnu gibi yerlerin ulaşıma açılmasında çıkacak zorluklarla Çanakkale Belediyesi imar planı değişikliğinde doğabilecek olası engeller olarak yorumlandı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Çanakkale'ye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, havaalanında gazetecilerin Çanakkale Boğazı'na yapılması düşünülen köprüye ilişkin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'nin önemli ulusal ve uluslararası ulaşım koridorları yönünde çalışmaların son 6 yıldan beri devam ettiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu: ''Bölünmüş yollar ülkeyi doğudan batıya, kuzeyden güneye, iki denizi birbirine birleştiriyor. Avrupa'yı Kafkasya'ya ve Uzak Doğu'ya birleştiriyor. Bu bağlamda, üç önemli proje, bir tanesi İstanbul İzmit Körfezi Otoyolu, ikincisi İstanbul Kuzey Marmara Otoyolu ve boğaz köprüsü, üçüncüsü nihayet Avrupa'dan Trakya üzerinden, İstanbul üzerinden Türkiye'yi Ege'ye Akdeniz'e bağlayacak olan Tekirdağ-Çanakkale Köprü Geçişi ve İzmir Otoyolu'dur.'' Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 2 gün önce 10. Uluslararası Ulaştırma Şurası yapıldığını ve Türkiye'nin 2023 ulaşım ve iletişim vizyonunun belirlendiğini ifade ederek, ''bu bağlamda öncelikli projelerden bir tanesi de, Çanakkale Boğazı geçişiyle, otoyolu projesidir. Bunun kararı da o şurada alınmış oldu. Bunun gereğini yapmak artık bizlere düşüyor'' diye konuştu. Bu projenin, büyük ve Türkiye'nin gündeminde yıllardan beri olan bir proje olduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, ''bu projeyi gerçekleştirmek için Bakanlığımız çalışmayı başlattı, yap işlet devret modeliyle yapılacak. İnşallah her şey yolunda giderse, gerekli kurum ve kuruluşlar da bize yardımcı olursa, bu konuda önümüzü açarsa projeyi gerçekleştirmiş oluruz'' dedi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bir gazetecinin, daha önceki ihalelere katılım olmadığını hatırlatması üzerine de, şunları söyledi: '' Müracaat edip etmeme durumu sizin ihale şartlarınızla ilgili bir husustur. Eğer projeyi cazip hale getirmezseniz, sorumlulukları, riskleri eşit şekilde, adil şekilde dağıtmazsanız kimse ilgi göstermez, hiç kimseyi kendinizden daha akılsız düşünemezsiniz. Mutlaka 'kazan kazan' esasına göre işlerin planlanması lazım ki, vatandaş gidecek hem hizmet görecek, Çanakkale kazanacak, kendi de kazanacak, ülke de kazanacak.''

''5 DAKİKADA KARAR VERİRSEK 5 YILDA ÇÖZEMEYİZ''

Köprünün ne zaman yapılacağına ilişkin bir soruya da Yıldırım, şu yanıtı verdi: '' Tabii, onların bir prosedürü var. ÇED raporları var, belediye imar planları var, güzergah konusu var. Bunlar adım adım yapılıyor, yapıldıkça da kamuoyuyla paylaşılacak. Bütün işleri baştan halletmezsek, 5 dakikada karar verirsek, 5 yılda çözemeyiz. Ama 2 sene çalışırsak hazırlık döneminde, ondan sonra da engelsiz olarak kısa sürede yapar, milletimizin, Çanakkale'nin hizmetine sunmuş oluruz.''

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin ''Cumhuriyetin 100. yılına yetişir mi?'' sorusunu da, ''Mutlaka olacak, zaten çerçeveyi öyle çizdik, 2023 hedeflerimizde'' şeklinde yanıtladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı, Çanakkale Havaalanı'nda, AK Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve Müjdat Kuşku ile Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ali Akdemir, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Metin Yerlikaya, Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Burhan Külünk, Denizcilik Müsteşarlığı Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, Denizcilik Müsteşarlığı Çanakkale Bölge Müdürü Ender Kurt ve vatandaşlar karşıladı.

Editör: TE Bilişim