Bakan Pepe'ye '2006 Avrasya Çevre Ödülü' Verildi 

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, "Türkiye, Gelişmiş Ülkelerin Sanayi Çöplüğü Olmaktan Mutlaka ve Mutlaka Kurtulmalıdır" Dedi.

Bakan Pepe'ye Avrasya Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) tarafından 2006 Avrasya Çevre Ödülü sunuldu. Ödül töreninde konuşan Pepe, Türkiye'nin AB'nin en gelişmiş çevre standartlarını sadece AB istediği için değil, kendi vatandaşı layık olduğu için yapmak mecburiyetinde olduğunu vurgulayarak, çevre ile ilgili yatırım yapmanın büyük paralar istediğine dikkati çekti. Pepe; gelişme, büyüme ve kalkınmayla çevre konularını birbiriyle barış içerisinde götürmenin mümkün olduğuna işaret ederek, bunun için yatırım yaparken çevrenin korunmasına da yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. AB'nin Türkiye'den önce üyelik müzakerelerini yürüttüğü ülkelere, çevre yatırımlarının yaklaşık yüzde 15-20'sini hibe olarak verdiğini anlatan Pepe, Türkiye'nin yüzde 15 oranında hibe alması halinde 4.5-5 milyar Euro'luk bir fon kullanabileceğini belirtti. Türkiye'nin kendi öz kaynakları ile de bu işin altından kalkabileceğini ifade eden Pepe, "Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası'nın sadece binde 8'ini eğer çevre yatırımlarına ayırırsa bu işin altından kalkabilir" dedi.

Bakanlık olarak hedeflerinin 4 yıl içerisinde Trakya kadar bir alanı ağaçlandırmak olduğuna işaret eden Pepe, "2006 yılında 400 bin hektarlık alan ağaçlandırıldı. Bizden önceki 10 yılın ortalaması yıllık 75 bin hektardır. Yaklaşık 5.5-6'ya katladık. Türkiye'de orman azalmıyor, orman varlığı artıyor" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

Alıntı: Haberler.Com

Editör: TE Bilişim