Bakan Güllüce ’Deniz Kirliliği Acil Müdahale Tatbikatı’na’ Katıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, tapu ve kadastro konusunda dünyada en diyebilecekleri bir noktada olduklarını belirterek, “Türkiye dünyada elektronik ÇED veren tek ülkeyiz” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı ve AK Parti İstanbul 1’inci Bölge Milletvekili Adayı İdris Güllüce, Gemi İnşa Sanayi A.Ş.(GİSAŞ) tarafından düzenlenen “10’uncu Deniz Kirliliği Acil Müdahale Tatbikatı’na” katıldı.Güllüce tatbikat öncesi yaptığı konuşmada Türkiye’nin güçlendiğini belirterek, “Türkiye ayağa kalktı.Yeni kuşak özellikle kendisine inanılmaz bir özgüven kazandırdı.Türkiye merkez ülke büyük ülke olma noktasında büyük bir hızla ilerliyor..Türkiye fazla oldu diyenler için de can sıkıcı bir şey.İsmini söylemeyeyim.Avrupa’nın bir ülkesinin başbakanı 1910’larda söylediği bir söz vardı.‘Türkler geliştikleri zaman cihangirleşirler o yüzden sık sık budamak gerekir’ Bunun da tatbikatını birçok kez yapmışlardır.Görmüşüzdür.Biz inşallah ülkemizi budatmayacağız diyoruz.Ülkemiz 78 milyonu bir arada dünyanın 10’uncu ekonomisi.Onlar proje yapsalar da biz artık budanmayacak kadar güçlendik.Ve o elleri kırılacak inşallah diyoruz” dedi.

“DÜNYADA ELEKTRONİK ÇED VEREN TEK ÜLKEYİZ”

Güllüce, vizyonu hakkında ise şu açıklamalarda bulundu: Mavi bayrak konusunda dünyada ikinci olduğumuzu söyleyen Bakan Güllüce, “Mavi bayraklı plaj sayısı ülkemizde 2003’te 140’tı şimdi 397’ye yükseldi.2014’te 3’üncüydük.Geçtiğimiz ay ikinci olduk.İnşallah temiz denizde dünya birincisi olacağız.Şimdi 436’ya çıktık.Önümüzdeki aylarda İspanya’yı geride bırakabiliriz diye düşünüyorum.Acil müdahaleyle ilgili de bölgesel acil müdahale planları yapıldı.Bunlarda bir koordinasyon sorunu vardı geçmişte bunlar halledildi.Kıyı tesislerimizde kaynaklanan kazalar sonucu petrollerin ve diğer atıkların problem oluşturmasıyla ilgili organizasyonlar yapılıyor.Bugün onaylı plana sahip kıyı tesislerimizin sayıları 279’a çıktı.Bu planları etkin bir şekilde uygulamasının sağlanabilmesi için de tatbikatların mutlaka yapılması lazım” şeklinde konuştu.

gisaş tatbikat 4 murat kıran

Daha Sonra söz alan GİSBİR Yönetim Kurulu başkanı Murat Kıran da, Türk Gemi İnşa Sanayinin uluslararası arenada geldiği noktadan ve faaliyetlerinde söz ederek Bakan İdris Güllüce’den Tuzla Tersaneler Bölgesi Revizyon İmar Planı Çalışması hakkında istekte bulundu. Murat Kıran, “Sayın bakanım bildiğiniz gibi söz konusu plan tarafımızca hazırlatılmış ve bakanlığınızın Mekansal planlama Genel Müdürlüğü’ne sunulmuştur. Genel müdürlükçe ilgili kurumların görüşleri alınmış olup, Revizyon İmar Planı’mız onayınıza sunulma aşamasındadır. Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde faaliyet gösteren tersanelerimizin başta işletme izinleri ve milli emlak sözleşmeleri olmak üzere, pek çok faaliyetleri için bir zorunluluk arz eden Revizyon imar Planı’nın bir an önce onaylanarak yayınlanması en büyük beklenti ve dileğimizdir. Bugüne kadar olduğu gibi bu konuda da desteğinizi esirgemeyeceğinize inancımız tamdır” şeklinde konuştu.

gisaş tatbikat 7 buton

Konuşmaların ardından hareket butonuna basarak tatbikat başlatıldı.

47 Kıyı Tesisi ve U.N. Ro-Ro Limanı’nın da faaliyet gösterdiği Tuzla Koyu, meydana gelebilecek olası döküntüler için önemli bir risk teşkil etmektedir. Bu bilinçle, petrol ve petrol türevli maddelerden kaynaklanan kirlilikle mücadele kapsamında her 6 ayda bir yapılması zorunlu olan tatbikat ile meydana gelebilecek olası kirliliklerde kirliliği önleme, toplama ve oluşacak atıkların bertaraf konularında personelin yeterliliği değerlendiriliyor.

Tatbikatta senaryo gereği; U.N. Ro-Ro Limanı’ndan çıkış yapan U.N. AKDENİZ Gemisi, dümen kilitlenmesi arızası nedeniyle ERKAL Tersanesine bakım onarım için gelen SEDEN S. GENERAL CARGO Gemisi ile GİSAŞ Rıhtımı’nın 150 yarda (90 metre) doğusunda çatışır. Ve tatbikat; çatışma ile oluşacak küçük çapta yangın, yara savunma ve tahmini oluşacak 15 m3‘lük motorin döküntüsünün toplanması için yapılacak müdahale çalışmalarını kapsıyorısmında yanma olan bir gemi acil müdahaleyle söndürüldü

Editör: TE Bilişim