Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye ile İran arasında ticaretin geliştirilmesi için ulaşımdaki engellerin mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ulaştırma bakanları toplantısı için Tahran'a gelen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti ile görüştü.

Bakan Yıldırım, görüşmede yaptığı konuşmada, ulaştırmanın kalkınmanın temel unsurlarından olduğuna işaret ederek, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, ekonomi, ticaret ve turizm alanlarında da ulaşımın öneminin büyük olduğunu söyledi.

''Ulaşım iki ülke arasındaki dostluk bağlarını kuvvetlendirir'' diyen Yıldırım, daha önce iki ülke arasında görüşmeler yapıldığını, birçok hedef belirlendiğini anımsatarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İran ziyareti sırasında da iki ülke ticaret hacminin 3 yıl içerisinde 2 katına çıkarılmasının kararlaştırıldığını vurguladı. Yıldırım, bu görüşmelerde iki ülke ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşmasının hedeflendiğini, bu rakama ulaşmak için de ulaştırma konusunda sorunların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hükümet olarak İran'la bütün alanlarda ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini belirten Yıldırım, ''Türkiye-İran ilişkileri çok eskiye dayanıyor. Ortak din ve kültüre sahip iki ülkenin ilişkilerinin daha da geliştirilmesi lazım. İki ülke arasında yıllardır hiçbir sorun yaşanmadı. Türkiye ve İran arasında dostluğun temeli yüzyıllar öncesine dayanıyor. Ancak bununla yetinmememiz gerekiyor'' diye konuştu. Bakan Yıldırım, iki ülke arasında vize uygulanmadığına da dikkat çekerek, bunun ikili ilişkilerin geliştirilmesi için büyük bir avantaj olduğunu kaydetti.

İRAN ULAŞTIRMA BAKANI

İran Ulaştırma Bakanı Muhammed Rahmeti de iki ülke arasında daha önce yapılmış ve şu anda yürürlükte olan birçok anlaşma olduğunu, bundan sonra yapılacak anlaşmalardan da olumlu sonuçlar alınmasını umduğunu söyledi. Mevcut anlaşmalar çerçevesinde bugüne kadar iyi işbirliği yapıldığını ifade eden Rahmeti, ''Ama bazı ufak tefek sorunlar var, onların da görüşmelerle çözüleceğini düşünüyorum. Sorunların çoğu çözüldü, geriye kalanlar diyalogla hallolur'' dedi.

Türkiye-İran-Pakistan arasında bir ulaştırma koridoru kurulmasını, Kazakistan-İran-Türkiye arasında da karayolu güzergahı ve tren yolu koridoru kurulmasının planlandığını ifade eden Rahmeti, Türkiye ile denizcilik alanında işbirliği yapabileceklerini söyledi. Bakan Rahmeti, denizcilik konusunda iki ülke arasında görüşmelerin yapılması, Türk denizcilerinin İran limanlarına gelmesi, İran denizcilerinin de karşılıklı olarak Türk limanlarına gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

''YARARLI BİR GÖRÜŞME OLDU''

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, şunları söyledi: ''Sayın Rahmeti ile çok verimli bir görüşme yaptım. Karşılıklı olarak Türkiye ve İran arasında ulaşım alt yapısındaki gelişmelerin, sorunların gittikçe azalmaya başladığını teyit ettik. İlişkilerimizin gelişmesi için en temel konuların hem ulaşımda hem haberleşmede alt yapıyı daha da geliştirmemizin gerekli olduğunu vurguladık. Demiryolu, karayolu ve özellikle deniz taşımacılığında ortak çalışmaları artırmamızın yararlı olacağını karşılıklı olarak ifade ettik. Çok yararlı bir görüşme oldu.''

Bakan Yıldırım, bir soru üzerine Turkcell ve TAV konularının görüşmede gündeme gelmediğini belirterek, ''İki firmamızın geçmiş yıllarda bazı teşebbüsleri oldu. Ancak bu konularla ilgili detaylara girmedik, yarınki görüşmelerimizde bu konulara da değineceğiz'' dedi.

Yıldırım, Türkiye'ye Tahran'dan yapılan charter seferlerinin kesilmesine ilişkin soru üzerine de şunları söyledi: ''Geçen yıla kadar direkt Tahran'dan Antalya'ya charter seferleri yapılıyordu. Ancak bu sene bu seferlerin yapılamayacağı yönünde bize de bilgi ulaştı, bu konuyu da yarın görüşeceğiz. Sanırım bu konuda neden nedir, böyle bir ihtiyaç nereden doğmuştur, bunu birinci ağızdan anlamış olacağız. Amacımız, iki ülke ilişkilerini geliştirmek için belirli bazı sınırlamalar koymak değil, aksine sınırlamaları ortadan kaldırmaktır.''

Hava, deniz, demir ve kara yolu taşımacılığında da sınırlamaların kaldırılması gerektiğini belirten Yıldırım, ''Sayın Bakan'a bugünkü görüşmemizde iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesi için muhakkak ve muhakkak taşımacılıktaki engelleri kaldırıp tam serbestleşme sürecine girmemiz gerektiğini ifade ettim'' dedi. Bakan Yıldırım, bugün yapılacak EİT ulaştırma bakanları toplantısına katılacak.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim