Lord Browne, Azeri petrolü için BP’de rüşvet fonu kurmuş

İngiliz petrol devi BP’nin istifa eden eşcinsel CEO’su Lord John Browne’nun yardımcısı Les Abrahams, Daily Mail gazetesine çarpıcı açıklamalarda bulundu
 
Les Abrahams, Azerbaycan ile Şah Deniz petrol anlaşmasını yapmak için BP’nin 90 milyon dolarlık bir rüşvet fonu kurduğunu öne sürerek, “Rüşvet operasyonunu Browne’nun talimatıyla gerçekleştirdik” dedi. İşte iddialar:

*Azerbaycan yönetimi ikna etme çabalarımız 1991’de başladı. 600 milyon dolarlık ilk anlaşma 1992 Eylül’de imzalandı. Ancak rüşvet operasyonu 1994’e kadar devam etti.

*Lord Browne, Azeriler’i ikna etmek için 90 milyon dolarlık bir rüşvet fonu kurdu. BP’nin 30 temsilcisi Bakü’de bulunuyordu. Hepimize 10 bin dolar limitli American Express kredi kartları verilmişti.

*Her gece devlet petrol şirketi SOCAR’ın çalışanlarını alıp özel partilere götürüyorduk. Onlara şampanya ve havyar servisi yapıyorduk. En az 1.5 yıl boyunca onları havyarla besledik.

*Hayat kadınlarından oluşan bir ekip kurduk. Her gün Azeri devlet yetkililerine hayat kadınları gönderiyorduk.

*BP, bana bir Boeing 757 tahsis etti. Kimi zaman Azerileri alıp Londra’ya getiriyordum. Soho’da striptiz kulüplerine gidiyorduk. Kadehi 500 dolar olan viskiler içiyorlardı.

Kaynak: VATAN Gazetesi
 

Editör: TE Bilişim