Azerbaycan: Silahları geri çeviren Türkiye'ye minnettarız

Türkiye’nin, Arnavutluk’tan Ermenistan’a gönderilen silahların Boğazlardan geçişine izin vermemesi, Azerbaycan’da büyük memnuniyet yarattı.

Bir süre önce Türkiye’nin Ermenistan’a giden 60 konteynır dolusu ağır silahla Boğazlardan geçişine izin vermemesini değerlendiren üst düzey bir Azeri askeri yetkili, “Türkiye’ye minnettarız” dedi. Konunun hassasiyeti nedeniyle isminin açıklanması istemeyen yetkili, “O silahlar bize karşı kullanılacaktı. Türkiye’nin silahların geçişine izin vermemesinden büyük mutluluk duyuyoruz” diye konuştu.

KARABAĞ’A YÖNELİK “BARIŞ HAREKATI” BENZETMESİ

Ermenistan’ın hala Azerbaycan’a ait olan Karabağ’ı işgal altında tuttuğunu hatırlatan Azeri yetkili, “Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, bir süre önce yaptığı bir açıklamada, Karabağ sorununa müzakereler yoluyla çözüm bulamazsak başka yollara başvururuz demişti” şeklinde konuştu.

Ermenistan’a giden ağır silahların engellenmesini bu açıdan önemli gördüklerini belirten Azeri yetkili, Aliyev’in kastettiği “başka yolların” ne olduğu sorusuna “Bunu Cumhurbaşkanımız söylemedi ama benim aklıma Türkiye’nin 1974’te yaptığı Kıbrıs Barış Harekatı geliyor” yanıtını verdi.

NE OLMUŞTU ?

Türkiye’nin geçen hafta Arnavutluk’tan Ermenistan’a gitmek üzere yola çıkan ağır silahlarla yüklü bir geminin Boğazlardan geçişine izin vermemiş ve gemiyi geri çevirmişti.

Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa, yaptığı açıklamada, “Ankara’daki yetkililer geminin Boğazlardan geçişine izin vermedi. (Gemi) geri döndü” demişti.

Berişa, “Türk yetkililer, Arnavutluk’tan Ermenistan’a gönderilen yüklü miktarda silahın transit geçişine izin vermedi. Arnavut gemisini, kargosuyla beraber geri dönmeye zorladılar” diye konuşmuştu.

GEMİDE 60 KONTEYNIR AĞIR SİLAH VARDI

Arnavutluk’tan yola çıkan gemide, kalibreleri 75 milimetreden 122 milimetreye kadar değişen kara ve uçaksavar topları ile bu silahlara ait mühimmatların bulunduğu 60 konteynır olduğu bildirilmişti.

Arnavutluk yetkilileri, satışın uluslararası yasalara uygun olduğunu savunmuştu. (ANKA)

Kaynak: Hürriyet

 

Editör: TE Bilişim