Aysun Kaptan Kendini Savundu

24 Aralık Perşembe günü Doğuş Üniversitesi’nde “Uluslararası Toplumun Yeni Problemi: Deniz Haydutluğu” konulu panele konuşmacı olarak katılan,  “Horizon 1” gemisinin 1. kaptanı Mustafa Ulusoy "8:10’da köprü üstüne davet edildim. Davet ediliyorum ama davetin nedeni bile söylenmiyor. Ne oldu? diyorum, gelir misiniz diyorlar. Bunu 4.kaptan söylüyor. Oysaki bana o anda bir skipin yaklaştığını söylese, kamaramda hemen o anda Gaziantep gemisini arayabilirdim. Ve olaya daha önce müdahale edebilirlerdi.  O zaman rahatsızdım. Bunların hepsini anlatamadım. Ateş rahatsızlığı geçirdim. Köprü üstüne çıkmam önceden 5 saniye sürerdi.  Hemen zıplar giderdim.  Fakat hasta olduğum için, köprüye çıkmam 15-16 saniyemi aldı.  Zamanında haber vermiş olsaydık,  Gaziantep Gediz’e bir rapor ulaştıracaktı ve o helikopter saniyeler öncesinde gelecekti.  Haydutlar daha tırmanmadan,  helikopterin korkusuyla bu iş bitecekti" diyerek; Aysun kaptan'ın tehlikeyi kendisine eksik rapor ettiğini ve bu olmasaydı korsanların gemiyi ele geçiremeyebileceğini söylemişti. Bu haber yayınlandığında Denizhaber.com okurlarının da büyük ilgisini çekmiş ve çok sayıda yorum bırakılmıştı (Okumak için TIKLAYINIZ)

Gemi Kaptanının doğrudan suçlamasına maruz kalan Aysun Akbay sitemize gönderdiği yorumda kendisini savundu.

"Manevra başarısız oldu, korsanlar gemiye çıktı"

Aysun Akbay kendisine sık sık eleştiri yöneltilmesinden dolayı doğru ünvanını da altına yazmaya özen gösterdiği yorumda kendisini şöyle savundu:

"Benim botu görür görmez ilk yaptığım şey Gemi Kaptanı Mustafa Ulusoy'un kamarasını derhal aramak ve süvari bey korsan botu var acil gelirmisiniz demek oldu. Yukarda Allah var. Benimle ne alıp veremedikleri var anlamıyorum, aslında benimle de ilgili değil gerçekte kendileriyle ilgili bi durum, aylar sonra düşünülmüş bir strateji. Köprüüstünde 2. kpt ve bir de gemici vardı. Onlar bu olayın şahitleri ve çok iyi biliyorlar. Süvari Bey köprüüstüne geldi ve sakınma manevrası yaptı, olaya müdehale etti olması gerektiği gibi. Bu olaya müdehale başlangıcı da korsanlar gemiye çıkmadan önce başladı. Eğer bu manevra başarısızsa, korsanlar gemiye çıktıysa bu benim sorumluluğumda mı? Ben kendi görevimi yaptım, eksik yanlış birşey yapmadım, gerisi de benim sorumluluğumda değil. Tehlikeli bölgeye girince kafama göre kaptan izni olmadan savaş gemisini arayıp escortluk mu istemeliydim? Bu sadece yaşadığımız bir örnek. Denizcilik örf ve adetlerine her zaman uygun davrandım, çalıştığım herkes de bilir. Sadece gemi personelinin bildiği bilmediğiniz o kadar çok şey var ki, onlar konuşmalı diyorum ben. Daha fazla da yorum yapmama gerek yok. Polemik yaratıp gündemde tutmaya çalışanların işine geliyor zaten. Şimdi cevap vermeme de bozulanlar olur, sessiz kalıp bana ait olmayan bir suçu kabullenemem kimse kusura bakmasın.

Uzakyol Vardiya Zabiti
Aysun AKBAY "

"Korktum ve ağladım, bunu saklamıyorum"

Aysun Akbay, bıraktığı bir başka yorumda ise, korsanlar saldırdığında korktuğunu ve ağladığını saklamadığını, bunun normal olduğunu söyledi. Akbay, kendisini "Korsanlarla fotoğraf çektirmekle" suçlayan bir yoruma verdiği cevapta; "Başka seçeneğim yoktu" derken, "korkudan ateş açarak geldiler korkmam çok normal sakladığım bir konu değil, utanmıyorum da, şimdi bu konuya değinmişken de diğerlerinin nasıl korkup neler yaptıklarını mı anlatayım?" dedi.

İşte Aysun Kaptan'ın ağzından o anlar:

"O fotoğraflar korsanların anı diye kendileri için çekilmek istedikleri fotoğraflar ve gemi personelinden birçok kişinin aynı şekilde yanyana silahlarla resimleri var. Siz olsaydınız o gemide korsan size yanıma gel dur dediğinde tepki koysaydınız hayır ben çekilmem deseydiniz mümkün olur mu acaba? Evet ben yapardım demeyin komik olur. Diğer bir konu da biri günlük tuttum diye veriyor gazeteye bu günlük ilgi çekici birşeye dönüştürülyor, eklemeler vs yapılıyor bu gazeteci mantığı kendi mantığınızla düşünüyorsunuz sanıyorsunuz ki o haberde geçen herşey doğru. Diğerlerinin korsanlarla fotoğrafı konulmuyor benimki konuluyor sizde sanıyorsunuz ki tek benim var. Sadece malzeme anlatabildim mi? Merak ediyorsanız diğerlerinin resimlerini yollayayım da bakın madem. Bu resimler de korsanın telefon kartını dşürmesiyle personelden birinin bulması ile personelin eline geçiyor yoksa adamlar yüzlerini saklıyor. Bize söylendi biz de yaptık. Başınıza gelirse siz de yaşarsınız o zaman anlarsınız. Ve ben kendim korsanların ilk geldiklerinde ağladığımı söyledim korkudan ateş açarak geldiler korkmam çok normal sakladığım bir konu değil, utanmıyorum da, şimdi bu konuya değinmişken de diğerlerinin nasıl korkup neler yaptıklarını mı anlatayım? çok mu doğru bir davranış biçimi olur? Bir ben ağlamadım onu da söyliyim. Kamaradan çıkmama muhabbeti de tamamen bir yalan zaten öyle birşey yok. Diğerleri sıkıntı çekerken ben kolkola fotoğraf mı çektiriyormuşum siz onu diğer personele sorun ordaymışsınız gibi konuşmuşsunuz. Emailinizi de yazın da fotoğrafları yollayayım. Şimdi gemi kaptanının ağzından aysun kelimesi çıkıyor , beni suçluyor olay kapandı rahat nefes aldık derken haberciler beni aramaya başlıyor. Bu kimin şovu? Kim olayı sıcak tutmaya çalışıyor? Haksız bir suçlamaya da veririm cevabımı her zaman. "

Editör: TE Bilişim